Nastavitve piškotkov
V HSE oddali vlogo za projekt Severnojadranske čezmejne vodikove doline

V HSE oddali vlogo za projekt Severnojadranske čezmejne vodikove doline

Datum: 21. september 2022

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Vodik

Služba za razvoj in investicije Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je kot vodilni partner v torek oddala vlogo na razpis Horizon za projekt Severnojadranske čezmejne vodikove doline. Pripravili so ga skupaj s partnerji iz Italije in Hrvaške. Rezultati razpisa, v okviru katerega je na voljo 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev, naj bi bili znani konec letošnjega leta.

Projekt vodikove doline (angl. North Adriatic Hydrogen Valley - NAHV) predstavlja »izjemno pomembno regionalno sodelovanje treh sosednjih držav in z 18 pilotno demonstracijskimi projekti vzpostavlja zahteven vodikov ekosistem«, poudarjajo v HSE.

Konzorcij oblikuje 34 partnerjev iz raziskovalne in institucionalne sfere ter iz industrije – energetike in transporta. 

»Gre za vzpostavitev okvira sodelovanja z namenom spodbujanja energetskih rešitev in inovacij, ki temeljijo na vodiku, ter s tem vzpostavitev vrednostnih verig z namenom prispevanja k doseganju ciljev iz evropskega zelenega dogovora ter evropske strategije za vodik,« dodajajo v HSE.

Kot poudarjajo, je projekt NAHV deležen izredno široke podpore.

»Zanj je bilo pridobljenih kar 45 pisem podpore (Letter of support, Letter of Intent), k projektu pa so kot partnerji pristopila tudi vsa tri pristojna ministrstva (ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije in ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvaške ter Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia), ki so sicer že 14. marca 2022 podpisala pismo o nameri in skupni podpori projektu NAHV. Podporo pa mu je lani v nagovoru ob tednu vodika izrekla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen,« so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Cilj: 5.000 ton obnovljivega vodika letno

 

Razpis namenja 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev EU in navaja cilj vzpostavitve letne proizvodne kapacitete za 5.000 ton obnovljivega vodika, pri čemer je potrebno zagotoviti minimalno 20 odstotkov te količine za čezmejno izmenjavo znotraj vključenih držav, pojasnjujejo v HSE. Rezultati razpisa naj bi bili znani konec letošnjega leta. 

»Posebnost razpisa je tudi, da projekt lahko pridobi t. i. pečat odličnosti (seal of excellence), ki je pomembna referenca ter omogoča prednostni dostop do drugih nacionalnih in EU sredstev,« še dodajajo.



  • Sob 28°C

  • Ned 25°C

  • Pon 24°C

  • Tor 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news




Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET bo



E-poštni naslov






Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×