Nastavitve piškotkov
EQ: JVE bo naslednji teden čutila vpliv bikovskih trendov na trgu SZE

EQ: JVE bo naslednji teden čutila vpliv bikovskih trendov na trgu SZE

Datum: 01. december 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: Trgovanje

Tema: Električna energija

Bikovski trendi, ki jih bomo naslednji teden beležili na elektroenergetskem trgu srednje zahodne Evrope (SZE) in ki bodo posledica nizke vetrne proizvodnje in povečane porabe, bodo opazno vplivali na promptne cene v jugovzhodni Evropi (JVE), ki se bodo približale 250 EUR/MWh, kažejo podatki Montelove družbe Energy Quantified (EQ).

EQNemška vetrna proizvodnja bo naslednji teden predvidoma dosegla povprečno 13,6 GW, kar je 6,7 GW manj kot običajno, medtem ko se bodo temperature spustile na -2°C, kar je 4,5°C pod normo, ocenjuje EQ. Nemške promptne cene energije naj bi tako v povprečju dosegale 254,57 EUR/MWh, medtem ko napoved EQ za ta teden kaže na povprečno ceno 184,51 EUR/MWh.

Eylert Ellefsen, višji analitik in strokovnjak za hidrologijo pri družbi EQ, meni, da bo imelo to močan vpliv na promptne trge JVE. Slovenija lahko ob tem pričakuje najvišje cene, ki se lahko dvignejo na okrog 253,96 EUR/MWh, sledila pa ji bo Madžarska s povprečnimi cenami v višini 249,83 EUR/MWh. V Romuniji in Bolgariji se ob tem napoveduje promptne cene pod 229 EUR/MWh.

Ellefsen kot razlog za to, da bodo promptne cene v JVE naslednji teden nižje kot v SZE, navaja ponovno povečanje hidroproizvodnje. »Opaža se močno deževje, ki je sledilo daljšemu suhemu obdobju. Tokovi rek in hidroproizvodnja se bodo glede na prejšnje ravni predvidoma povečali za skoraj 50 odstotkov,« je dejal.

Skupna hidroproizvodnja v Romuniji in Srbiji naj bi naslednji teden dosegla 3,2 GW, kar je 0,2 GW več kot običajno. JVE naj bi naslednji teden beležila tudi nekoliko višjo vetrno proizvodnjo od normalne, s pričakovanimi 1,18 GW v Romuniji, je dejal Ellefsen.

Regija lahko pričakuje tudi rahel padec temperatur, čeprav ne bo tako hladno kot v SZE, je dodal strokovnjak. V Romuniji bodo temperature naslednji teden predvidoma padle za 2,4°C na povprečno 0,4°C, teden kasneje pa naj bi dosegle 0,7°C, kažejo podatki EQ. Poraba električne energije v Romuniji in Srbiji se bo naslednji teden predvidoma povečala za okrog 0,8 GW.

Višje cene plina in ogljika


Povečana vetrna proizvodnja tako v SZE kot v JVE je ta teden sicer prispevala k nižjim promptnim cenam glede na prejšnji teden, je pojasnil Ellefsen.

EQ pričakuje, da bodo promptne cene v JVE ta teden povprečno znašale od 207,62 EUR/MWh v Bolgariji do 238,6 EUR/MWh v Sloveniji, medtem ko so prejšnji teden v Bolgariji dosegle 236,1 EUR/MWh, v Sloveniji pa 249,86 EUR/MWh.

Cene pa so še vedno precej visoke, kar gre pripisati 5–10-odstotnemu povišanju cen plina in ogljika glede na prejšnji teden. Pogodba za januarsko dobavo plina je v torek na nizozemskem vozlišču TTF dosegla kar 101 EUR/MWh, čeprav je kasneje upadla, pogodba za emisijske kupone za december 2021 pa je v ponedeljek zabeležila rekord v višini 75,76 EUR/t. Obe povišanji izhajata iz obetov hladnejšega vremena.

Cene na elektroenergetskem trgu JVE so se tako glede na prejšnji teden povečale za okrog 10 odstotkov oziroma 20 EUR/MWh, je dejal Ellefsen.

Cena pasovne energije za dan vnaprej za dobavo 1. decembra je bila najvišja na Madžarskem, kjer je dosegla 244,34 EUR/MWh, sledila pa je cena 243,94 EUR/MWh, zabeležena v Sloveniji in na Hrvaškem. Promptne cene so v Srbiji dosegale 219,06 EUR/MWh, na romunski borzi OPCOM in bolgarski borzi IBEX pa so znašale 198,94 EUR/MWh.

Eq baner

Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Sre 30°C

 • Čet 31°C

 • Pet 33°C

 • Sob 30°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×