Nastavitve piškotkov
Znan je prejemnik nagrade 30.000 evrov v okviru največjega evropskega tekmovanja za start-upe
OGLASNO SPOROČILO

Znan je prejemnik nagrade 30.000 evrov v okviru največjega evropskega tekmovanja za start-upe

Datum: 20. junij 2018

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Zubax iz Estonije je zmagovalec letošnje izvedbe mednarodnega tekmovanja PowerUp! za start-upe s področja trajnostne energije. Ekipa je predstavila svojo rešitev: 10 odstotkov bolj energetsko učinkovite krmilnike elektromotorjev za uporabo v letalstvu. S pomočjo te tehnologije lahko električna vozila (predvsem letala) potujejo dlje, ob tem pa trošijo manj energije iz baterije, s čimer zmanjšajo eno izmed največjih ovir pri splošni elektrifikaciji različnih vrst vozil. Zubax je prejel 30.000 evrov in povabilo v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway®.

20180619 211433 ed»Na tekmovanje smo se prijavili, ker se nam je to zdelo zelo pomembno, saj se v tem kontekstu startupom pomaga pri tehnološkemu napredku, saj se jim nudi sredstva in podporo za njihove inovativne ideje oz. ekipe. Naša zmaga je prijetno presenečenje, ki nas zelo motivira. Vedeli smo, da imamo dobro idejo in dober proizvod, ki ima potencial. Nagrado nameravamo izkoristiti za investicijo v nadaljnji razvoj proizvoda in za povečanje naše prisotnosti na trgu,« je dejal vodja tehničnih raziskav pri Zubax Pavek Kirienko.

InnoEnergy je v sedmih letih delovanja investiral v inovativne projekte v skupni višini 2 milijard evrov. Zaradi njihove podpore je do sedaj na trg vstopilo osemdeset produktov. Sedaj ima to izjemno priložnost tudi ekipa Zubax, je dejal Christo Balinow, direktor poslovnega razvoja pri InnoEnergy Central Europe in predsednik žirije.

Drugo mesto in nagrado 10.000 evrov je prejel Wellparko iz Litve. Tretje mesto in nagrado 5000 evrov pa je dobila ekipa Neuron Soundware s Češke.

Med velikim finalom v Pragi je svoje rešitve pred žirijo, investitorji in predstavniki medijev predstavilo 15 start-upov. To so bili zmagovalci državnih finalov, ki so se odvili na Madžarskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turčiji, Ukrajini, Estoniji, Romuniji, Bolgariji, na Hrvaškem in v Grčiji. Finalisti so bili izbrani med 299 ekipami iz 24 srednjeevropskih držav, ki so se prijavile na tekmovanje. Izziv je bil velik, saj je pospeševalnik Highway® eden izmed najboljših programov s področja trajnostne energije v Evropi.

Zsolt Winkler, vodja inovacijskega vozlišča Open Innovation Hub pri MOL Group in član žirije, je ob tem komentiral: »PowerUp! nam prinaša sveže, osvežujoče ideje in rešitve s celotne regije. Ponosni smo, da že drugič sponzoriramo ta dogodek. Ob transformaciji našega podjetja igra sodelovanje s start-upi preko tovrstnih tekmovanj izjemno pomembno vlogo pri naši strategiji.«

Gul Erol, glavna tehnologinja v družbi Enerjisa, je bila posebej zadovoljna s stopnjo konkurence, ob čemer je dejala: »Vemo, da lahko preko inovativnih in prožnih partnerstev s start-upi uspešno dohitimo hitro spreminjajočo se prihodnost, ki jo zaznamujejo trajnostne rešitve. V družbi Enerjisa smo zelo ponosni, da smo del tekmovanja PowerUp!, ki nas povezuje z najbolj presenetljivimi idejami po celi Evropi.«

20180619 211607 3 edTudi Michał Maćkowiak, vodja inovacij pri družbi Rafako S.A., je bil navdušen nad močno konkurenco na letošnjem tekmovanju: »Zelo smo zadovoljni, saj letos v tekmovanju niso sodelovala le energetska podjetja, temveč tudi tista iz sveta elektromobilnosti in pametnih mest. Tekmovanje se razvija v isti smeri kot RAFAKO, saj se pri iskanju priložnosti za diverzifikacijo prihodkov ne zanaša le na energetski sektor, temveč tudi na druge omenjene sektorje.«

PowerUp! v primerjavi drugimi tekmovanji za start-upe izstopa predvsem zaradi bootcampov: kandidati so se pred velikim finalom namreč dva dni posvečali preverjanju svojih poslovnih modelov in izboljševanju svojih veščin nastopanja.

»Inspiracija je vse okoli nas!« pa je ob robu letošnjega finalnega tekmovanja PowerUp!, ki ga organizira vodilni evropski energetski pospeševalnik InnoEnergy, poudaril Alex Hunter, strokovnjak za digitalno znamčenje in zvestobo strank ter ključni govorec letošnjega finalnega tekmovanja PowerUp!, ki ga je v torek v Pragi spremljala tudi Energetika.NET.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

OGLASNO SPOROČILO

 • Čet 16°C

 • Pet 22°C

 • Sob 23°C

 • Ned 22°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×