Z društvom Zoja do lažje izbire primernih ukrepov URE v večstanovanjskih stavbah

Z društvom Zoja do lažje izbire primernih ukrepov URE v večstanovanjskih stavbah

Datum: 04. april 2018

Avtor: Andreja Šalamun

Kategorija: Start-up

Tema: OVE in URE , Nove tehnologije , Ekonomija , Start-up

»Stanovalci v večstanovanjskih zgradbah običajno nimajo znanja s področja energetike, zato težko ocenijo smotrnost ukrepov učinkovite rabe energije (URE),« pravi Miran Kojc iz društva za ekološke in prostočasne dejavnosti Zoja. Društvo trenutno izvaja različne aktivnosti, s katerimi želijo na osnovi primerov dobrih praks in konkretnih podatkov stanovalcem predstaviti prednosti in smotrnost takšnih investicij.

blok kranjDruštvo za ekološke in prostočasne dejavnosti Zoja je nevladna organizacija, ustanovljena leta 2005, ki se posveča predvsem okolju, sobivanju in trajnostnemu razvoju. Izvajajo različne vrste aktivnosti, in sicer od takšnih, ki pomenijo druženje v naravi, kot so npr. čistilne akcije, do izvajanja projektov s področja energetske učinkovitosti in izrabe obnovljivih virov energije (OVE), ki potrebujejo določeno tehnično predznanje. Njihovi projekti obsegajo informiranje, ozaveščanje, izobraževanje, svetovanje, izdelavo študij in energetskih pregledov ter prirejanje javnih predstavitev.

Izolacija fasade v večstanovanjskih stavbah je zapleten ukrep


In kaj trenutno počnejo na področju energetike v Sloveniji in v tujini? »Trenutno izvajamo aktivnosti, ki bodo stanovalcem v večstanovanjskih zgradbah v pomoč pri izbirah ukrepov URE,« pravi Kojc. V večini primerov gre za zamenjavo stavbnega pohištva in izvedbo izolacije fasade. »Predvsem slednji ukrep je kritičen, saj zahteva visoko investicijo in soglasje večinskega dela lastnikov stanovanj v večstanovanjski stavbi. Pri tem se pojavlja težava, saj so ocene o smotrnosti ukrepov zelo pavšalne, ali pa stanovalci sploh nimajo ustreznih informacij o prihrankih. Načeloma imajo le natančne informacije o višini investicije,« pravi Kojc in doda, da skušajo s pomočjo različnih aktivnosti stanovalcem ponuditi celotno sliko.

Aktivni lokalno, nacionalno in mednarodno


Društvo Zoja je aktivno na lokalnem, na nacionalnem in tudi na mednarodnem področju. »Do sedaj smo, kot vodilni partner, izvajali (oziroma jih še izvajamo) projekte na štirih kontinentih. V Evropi, Aziji, Afriki in v Južni Ameriki. Mednarodni projekti so dolgoročnejši oz. večletni,« pove Miran Kojc.

Tako so pred kratkim končali projekt Energy Cluster TR-SLO, ki je potekal v letih 2016 in 2017 in je bil izveden v sklopu programa EuropeAid. »Glavni namen je bil vzpodbujanje razvoja organizacij civilne družbe na področju energetike, s poudarkom na energetski učinkovitosti in izrabi OVE v Turčiji in Sloveniji. Pomembno je bilo tudi sodelovanje z različnimi deležniki, kot so npr. energetska podjetja,« pove Kojc. Večina aktivnosti se je izvajala v in za Turčijo, in sicer so izvajali izobraževalne delavnice za različne ciljne skupine, izvedli pet energetskih pregledov, izdali več brošur na temo energetske učinkovitosti in izrabe OVE, pripravili priročnik za izdelavo energetskih pregledov ter izdelali dve aplikaciji, in sicer za energetsko knjigovodstvo in za pomoč pri izračunih prihrankov v primerih ukrepov URE in OVE na objektih.

Izdelali program za energetsko knjigovodstvo za MSP


V letih 2014 in 2015 je društvu ministrstvo za okolje in prostor (MOP) sofinanciralo projekt izdelave odprtokodnega programa za energetsko knjigovodstvo za mala in srednja podjetja (MSP). »Od leta 2011 do sedaj izvajamo že tretji večletni projekt v sklopu programa Erasmus. Prvi je bil Global Sustainable Youth. Glavna tematika projekta je bil trajnostni razvoj, ki je vključeval tudi OVE in URE. V sklopu projekta smo med drugim izdelali internetno aplikacijo za ukrepe URE,« pove Kojc. Doda, da je bil drugi projekt Global-preneurship, kjer so spoznavali primere dobrih praks in vzpodbujali podjetništvo ter zaposljivost. »Med drugim tudi t.i. zelena delovna mesta in zeleno oz. okolju prijazno podjetništvo.«

Projekt GLOBUS so nadgradili v tej smeri, da so k projektu uspeli privabiti poslovnega angela. »Ta strokovno svetuje pri izdelavi in nadgradnji poslovnih idej za nove podjetnike. Tematike podjetništva so odprte za vsa področja, tudi za energetiko,« meni Kojc. Doda, da so poleg Slovenije projektne aktivnosti izvajali oz. jih še izvajajo tudi na Filipinih, Kitajskem, Malti, v Turčiji, Indiji, Nepalu, Vietnamu, Kambodži, Slonokoščeni obali, na Maldivih, v Singapurju in Braziliji.

Vrednosti omenjenih projektov se gibljejo nekje med 150.000 in 180.000 evri, doda sogovornik.

Začeli so s trajnostno energijo v šolah šola v Divači


Prvi večji projekt društva Zoja je bil 'Trajnostna energija v šolah', ki so ga financirali s pomočjo Norveškega mehanizma. »V njem smo sodelovali tudi z Lokalno energetsko agencijo iz Pomurja in s podjetjem Elektro Ljubljana. Izvedli smo 100 ur delavnic po osnovnih šolah, izdali 68.000 brošur in v večje število osnovnih šol začeli uvajati energetski menedžment,« pove Kojc.

Kot projektni partner so v minulih letih sodelovali še v nekaterih drugih projektih s področja energetike. »Med drugim smo dve leti sodelovali v projektu EnergyHub. Konzorcij je bil sestavljen iz dveh razvojno-raziskovalnih partnerjev (TECES in ZRS Bistra), Obrtne zbornice Slovenije, tehnološkega podjetja RTC in društva Zoja. Tehnološko inovacijsko vozlišče za okoljske in energetske tehnologije ter trajnostni razvoj – EnergyHub – je bil konzorcij, ki je skušal s svojim delovanjem učinkovito vplivati na učinkovitejšo rabo energije, uvajanje novih energetskih virov in zmanjševanje vpliva na okolje. S podjetji smo gradili strateško partnerstvo za proizvodnjo čiste energije, zmanjševanje emisij in energetske učinkovitosti,« pojasni sogovornik.

Svoje aktivnosti društvo financira na različne načine. »Glavni vir so uspešne prijave na razpise, ki pa v veliki večini niso 100 % financirani. Razliko do polnega financiranja zagotavljamo z izvajanjem storitev (svetovanja, študije …), s prispevki naših članov in s prispevki podjetij,« še doda.

Nastaja konzorcij mednarodnih partnerjev


Poleg izvajanja aktivnosti za ozaveščanje stanovalcev večstanovanjskih zgradb ustanavljajo tudi konzorcij mednarodnih partnerjev za prijavo na mednarodni razpis s področja URE in OVE. »Želimo si dolgoročnejšega sodelovanja z različnimi deležniki na tem področju. Delno nam to uspeva, vendar si želimo še trdnejših sodelovanj, ki bodo prinesla tudi trajnostne rešitve, in sicer tako v smislu rezultatov, kot tudi delovanja naše organizacije,« pravi Kojc, ki je po izobrazbi energetik in mu je zelo blizu predvsem učinkovita raba energije. »Z delom na tem področju lahko preko nevladne organizacije vplivamo na ozaveščanje ljudi. Poleg tega mi omogoča tudi delovanje v mednarodnem okolju,« pojasni Miran Kojc.

Doda, da je zanimivo opazovati nove start-upe s področja energetike. »Nekateri, ki so nastali pred leti, so že mednarodno uveljavljeni,« pravi in doda, da je za njihovo spodbujanje vsekakor dobrodošla tudi sicer »počasna in birokratsko zapletena« državna pomoč, predvsem v začetni fazi. »V nadaljevanju pa start-up podjetja potrebujejo dodatni kapital, ki pa načeloma pride od zasebnih investitorjev,« še doda Kojc.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Dogodki
 • Tor 12°C

 • Sre 10°C

 • Čet 12°C

 • Pet 13°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news




Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET bo



E-poštni naslov






Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×