ARISE Venture Program podpira inovacije in mlade podjetnike z Balkana

ARISE Venture Program podpira inovacije in mlade podjetnike z Balkana

Datum: 16. julij 2018

Avtor: Jasna Kofol

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Start-up

Na dogodku, ki je predstavljal vrhunec pospeševalnega programa ARISE Venture Program – z njim želi organizacija EIT Digital podpreti inovacije in mlade podjetnike z območja Balkana –, je ABC pospeševalnik v petek v Ljubljani gostil sedem najobetavnejših start-upov z zahodnega Balkana. Po besedah Thomasa Köstersa, ki pri EIT Digital bdi nad mednarodnim sodelovanjem v programu International Outreach, v regiji vidijo močan potencial. Slovenija ali regije, kot je Balkan, bi morale vlagati več v domače podjetništvo, za spodbujanje mladih talentov in privabljanje tujega kapitala pa bi potrebovali boljše programe podpore in več podjetniškega znanja, je dejal Kösters.

Talenti so, manjka pa znanja, podpore in drugačne miselnosti


ARISE Venture Program ABC Milan Lazarevic (1) 1»Talenti so običajno po svetu enakomerno porazdeljeni, torej bi jih moralo biti nekaj tudi na Balkanu. Toda za mlade podjetnike moramo bolje poskrbeti in odkriti prave talente, najti priložnosti, ustanavljati podjetja in prenašati njihove inovativne ideje na trg,« je poudaril Thomas Kösters, ki je v organizaciji EIT Digital na čelu mednarodnega sodelovanja v programu International Outreach, v petek pa je v prostorih ABC pospeševalnika v Ljubljani poslušal končne predstavitve sedmih najobetavnejših start-upov, ki so sodelovali v šest-tedenskem pospeševalnem programu ARISE Venture. S tem programom EIT Digital, ki deluje v okviru Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), cilja na ekipe v povsem začetnih fazah razvoja in jim pomaga pri razvoju ideje, vstopu na trg in ustanovitvi podjetja, je pojasnil Kösters.

Kot so ugotovili v EIT, je v regiji na voljo veliko podpore za podjetja v poznejših fazah razvoja, primanjkuje pa idej in razumevanja tega, kaj pomeni biti podjetnik in kako zagnati podjetje. »Z univerz prihaja premalo idej in ljudi, ki so tehnično ali podjetniško usmerjeni in se želijo podati na podjetniško pot. Premalo je takih, ki bi lahko dosegli stopnjo, kjer se začne rast,« je dejal Kösters in ob tem dodal, da bi bilo treba vlagati v izobraževanje podjetnikov. »Ljudje morajo razumeti, katere s podjetništvom povezane priložnosti so na voljo in kaj pomeni iti po tej poti, kaj pomeni investicija, razdelitev kapitala in tako dalje. Gre za spreminjanje miselnosti, za usmerjenost v rast.«

Po besedah Köstersa v EIT Digital upajo, da bodo podjetjem pomagali premostiti to oviro in sprejeti to »miselnost aktivne rasti«, ki je zanje nekaj novega. »In če bo regija vlagala v domače podjetnike, se bo tudi tujina začela zanimati za sodelovanje v tukajšnjih ekosistemih, saj Ljubljana lahko predstavlja vstopno točko za Evropsko unijo, predvsem za akterje z vzhoda. Enak proces že poteka v drugih zrelejših ekosistemih. Ustanovitelji se bodo na to pot podali le, če je ekosistem že dosegel neko raven zrelosti,« je dodal Kösters.

Nov program za zmanjševanje zaostanka in podporo start-upom


ARISE Venture Program ABC Milan Lazarevic (3)EIT Digital je doslej svoje močno zanimanje za balkansko regijo večinoma izkazoval prek dogodkov in izobraževalnih programov, program ARISE Venture pa je letošnja novost, namenjena podpori inovacijam in mladim podjetnikom z manjših trgov. Kot je pojasnil Kösters, gre za koncept, po katerem EIT deluje po vsej Evropi, vendar v različnih izdajah. Zdaj je v teku izdaja za zahodni Balkan, ki obsega Slovenijo, Srbijo, BiH in Črno goro, izdaja za vzhodni Balkan v Atenah pa je vključevala Romunijo, Bolgarijo in Grčijo.

Za sodelovanje v programu se je doslej prijavilo že več kot 100 start-upov. V izdaji »Zahodni Balkan« je žirija v hudi konkurenci izbrala sedem najobetavnejših start-upov, ki so prejeli denarno nagrado v višini 5.000 evrov ter priložnost za sodelovanje v pospeševalnem programu v izvedbi ABC pospeševalnika. V ABC so start-upom pomagali razviti in izoblikovati vzorčni izdelek (minimal viable product oz. MVP) ter zagnati dejavnost v fazi inkubacije, kar je obsegalo dvodnevni intenzivni »Boot Camp«, v nadaljnjih tednih pa je program obsegal virtualne delavnice, predavanja in posvete, ki jih mora razviti in okrepiti vsak start-up v zgodnji fazi razvoja.

V sedmerico najobetavnejših start-upov, ki so v petek predstavili svoje vzorčne izdelke, so se uvrstili:
 1. Freeky (Slovenija) samostojnim delavcem po vsem svetu nudi zavarovalne produkte, ki so v celoti digitalni, preprosti za uporabo in pregledni. Tako svobodnjakom ponuja finančno varnost ter jim pomaga pri soočanju s številnimi izzivi, povezanimi z zdravstvenim zavarovanjem, zavarovanjem opreme, zajamčenimi plačili ipd.
 2. Kiimo (Makedonija) je mestno logistično tržišče, ki izkorišča mobilnost prebivalcev mesta za dostavo blaga na točke znotraj njihove dnevne poti. Ključne konkurenčne prednosti podjetja so stroškovna učinkovitost, strojno učenje, krajši čas dostave (za 50 odstotkov) in nenazadnje tudi prijaznost do okolja.
 3. Gradoid (Novi Sad) je na lokacijo vezano družabno omrežje za raziskovanje lokalne skupnosti in podjetij prek vprašanj in odgovorov drugih uporabnikov na nekem območju. Konkurenčna prednost mobilne aplikacije Gradoid je, da uporabnikom pomaga odkrivati dogodke, kraje ali ljudi v bližini, obenem pa jim nudi personalizacijo in anonimnost.
 4. New Evangelization (Slovenija) omogoča spletno povezovanje verskih organizacij in njihovih pripadnikov ter tako vnaša vero v njihov vsakdan. Spletna platforma povezuje duhovnika z njegovimi verniki, verniku pa omogoča, da poišče duhovnika ali sporočilo, ki sta v skladu z njegovim prepričanjem.
 5. WB Digital (Črna gora) je start-up, zasnovan na temelju umetne inteligence. Njegov produkt je inteligenten nadzorni sistem za zaznavanje in preprečevanje padcev, do katerih prihaja zaradi zdravstvenih težav. Poglavitni cilj razvoja tako imenovanega detektorja padcev je zagotavljati varnost starejših.
 6. OrdeX (BiH) povezuje uporabnike in dobavitelje v procesu dobave pijač in drugega blaga za široko porabo (FMCG), s čimer povečuje učinkovitost sprejemanja in izvedbe naročil. Poleg tega zagotavlja tudi podporo strankam in prodajno podporo ter analitske storitve.
 7. Simple Luxuries (Slovenija) je pametna platforma na strani povpraševanja, ki povezuje turiste z domačini ter jim tako omogoča izjemno, nepozabno in edinstveno lokalno izkušnjo. S tem produktom lahko turist, ki denimo obišče Slovenijo, poišče najboljša doživetja, lokalne ponudnike in kraje, ki jih država ponuja.

Prihodnost je svetla in za drzne polna izzivov


ARISE Venture Program ABC Milan Lazarevic (5)Čeprav je predstavitveni dan predstavljal vrhunec programa ARISE Venture, pa je to šele začetek za tiste, ki si drznejo sprejeti izziv in nadaljevati pot do uspešnega podjetja. »Želeli bi, da vsi pridejo do končne nagrade, toda to odločitev bodo morali sprejeti sami. Ali to res želijo? So to res sposobni doseči? Nismo tisti, ki slepo omogočamo vsem napredovanje do druge stopnje. Če ustrezajo vsem merilom, se lahko potegujejo za končno nagrado v višini 10.000 evrov. V tem primeru jih bomo skupaj z ABC pospeševalnikom še naprej podpirali na njihovi poti rasti,« je povedal Kösters in dodal, da bodo morale ekipe, ki bodo želeli napredovati na drugo stopnjo in se potegovati za končno nagrado, ustanoviti podjetje do začetka septembra. V EIT Digital pa bodo nadaljevali s prirejanjem dogodkov: prav septembra jih čaka letna konferenca v Bruslju (https://www.eitdigital.eu/conference/), ki bo ponudila izjemen vpogled v evropsko tehnološko inovativnost.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Sre 15°C

 • Čet 18°C

 • Pet 16°C

 • Sob 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×