Nastavitve piškotkov
STARTER: Kaj imajo skupnega hidroponika, vodik in vetrna energija

STARTER: Kaj imajo skupnega hidroponika, vodik in vetrna energija

Datum: 18. april 2019

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: Start-up

Tema: OVE in URE , Emisije CO2 , Nove tehnologije

Akademski in podjetniški svet pogosto nista prav tesno povezana in to vrzel so zaznali tudi pri InnoEnergyju, največjemu energetskemu pospeševalniku v Evropi, ki se predstavlja kot gonilo energetskih inovacij na globalni ravni. Kot odgovor na to so zasnovali program STARTER za inovatorje s širšega področja energetike, ki se ukvarjajo z raziskovalnimi in razvojnimi izzivi ter inovacijami na ključnih tematskih področjih InnoEnergyja (učinkovita raba, hramba energije, obnovljivi viri, jedrske tehnologije, kemijske tehnologije v energetiki, pametna, trajnostna mesta in stavbe ter pametna omrežja), je na četrtkovem 'STARTER demo day-u', ki ga je po enomesečnem izobraževalnem programu organiziral Ljubljanski univerzitetni inkubator v Hiši EU, povedal Bartłomiej Tokarski iz InnoEnergyja.

Od hrane do energije


Ogrevanje in topla voda sta nujnost vsakega gospodinjstva, pri tem pa se moramo zavedati (ne)varnosti, povezane s sistemi, ki stojijo za tem. Ekipa Foodular je tako predstavila svojo črno škatlico (blackbox), ki povezuje celoten energetski sistem stavbe, je nanizal Tomaž Kocjančič, ki z Davidom Kodarinom tudi razvija omenjen produkt, sicer pa dvojica stoji za rešitvijo 'HouzGREENhouse'. Gre za modularni pasivno-solarni toplogredni sistem, ki temelji na hidroponiki.

EleGas Down za znižanje TGP


EleGas je odgovor na potrebo po zmanjšanju emisij toplogrednih plinov (TGP), in sicer elektrodistribucijskim podjetjem nudijo sistem za spremljanje emisij TGP ter aplikacijo, ki pomaga pri zmanjševanju teh emisij, je povedal Roman Simkin.

Življenje v digitalni dobi …


Vsi vemo, da živimo v informacijski dobi, a po drugi strani živimo tudi v temnih časih shranjevanja podatkov, pravi Žan Pirc iz ekipe DNA Data Storage, ki s svojo rešitvijo cilja na trg shranjevanja podatkov, so pa del BioSistemike, spin-off podjetja Nacionalnega inštituta za biologijo, ki ga sestavlja ekipa znanstvenih raziskovalcev, podjetnikov in strokovnjakov trženja, njihov glavni produkt pa je ekspertni sistem za molekularno analitiko.

… in barvanje nevidnih sprememb


»Obarvamo nevidne spremembe,« je slogan start-up ekipe MyCol, ki si je za cilj zadala postati visoko konkurenčen ponudnik inovativnih rešitev za vidni nadzor trenutne temperature in zapis njenih sprememb v preteklosti. Osnovna oblika izdelka je pametna nalepka, na katero natisnejo poljubno obliko temperaturno odvisnega materiala, ki spremeni barvo ob prehodu določene temperature. Nadzor te spremembe poteka s prostimi očmi ali video kamero, zato ni potrebno električno napajanje in mrežne povezave za prenos podatkov, je MyColovo rešitev predstavila Marta Klanjšek Gude.

Na poti v družbo vodika …


Na globalni trg vodika, sploh na področju prometa oz. mobilnosti, pa cilja ekipa Kemijskega inštituta, ki razvija katalizator, ki poveča moč vodikove gorivne celice bolj, kot so to zmožni ostali produkti na trgu, je povedal Tomaž Bizjak, ki je tudi zaposlen na inštitutu. Pri tem velja omeniti, da s Kemijskega inštituta izhaja tudi start-up Mebius, ki si je leta 2017 v InnoEnergyjevem tekmovanju PowerUp! prislužila mesto v pospeševalniku s posebnim povabilom InnoEnergyjevega partnerja MOL Group (VEČ).

… in obnovljive (vetrne) energije!


Vetrne elektrarne pa prepoznavajo kot najboljšo rešitev na področju proizvodnje čiste energije v družinskem triu Ferizovič, ki razvija visoko učinkovite turbine za male vetrne elektrarne, osredotočajo pa se predvsem na ruralna območja in ekovasi, v načrtu pa imajo tudi prototip vetrnega tunela, je povedala Samida Ferizovič.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Sre 3°C

 • Čet 10°C

 • Pet 9°C

 • Sob 11°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×