Nastavitve piškotkov
Slovenski energetski start-upi predstavili svoje rešitve v okviru InnoEnergyjevega programa PRIMER

Slovenski energetski start-upi predstavili svoje rešitve v okviru InnoEnergyjevega programa PRIMER

Datum: 03. december 2018

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

»Proces raziskovanja je precej zahteven. Veliko prebojev je nastalo naključno. Ljudem moramo pustiti prosto pot za razmišljanje. V Sloveniji se start-upi soočajo z ovirami, ki nastanejo med raziskavami in zgodnjimi prototipi v industrijo, saj start-upi še vedno ne vedo, kako pravilno razložiti oziroma predstaviti svoje projekte, kako svoje produkte proizvesti in kako jih prodati. Prenos znanja je zato zelo pomemben,« je povedal direktor ABC pospeševalnika Bernard Grum na petkovi predstavitvi oz. t.i. 'PRIMER demo dnevu' energetskih start-upov, ki so sodelovali v jesenski izvedbi predpospeševalnega programa PRIMER, ki ga v Sloveniji pod okriljem največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy izvaja ABC pospeševalnik.

PrimerKot smo na Energetiki.NET že pisali (TUKAJ), je clavni cilj programa PRIMER spodbuditi inovatorje iz Srednje in Vzhodne Evrope, da nadgradijo svoje podjetniške veščine in pripravijo svoja podjetja na sodelovanje v pospeševalnih in investicijskih programih. Ta program postavlja nove in poenotene standarde za pripravljalne dejavnosti v okviru InnoEnergyja.

iEnergija

Pia Gaber iz komunikacijske svetovalnice Consensus je potencialnim investitorjem in drugim gledalcem predstavila digitalno platformo iEnergija, ki nastaja v okviru projekta EN-LITE, društva za spodbujanje energetske pismenosti. Namen platforme je študentom in drugi zainteresirani javnosti omogočili vpogled v nastajajoče nove odnose v energetiki, poudarek pa je na pomenu prožnosti in aktivni vlogi odjemalcev električne energije.

Algoritem za optimizacijo poti

Martin Pečar iz start-upa OmniOpti je predstavili rešitev za optimizacijo poti z zagotavljanjem hitrejših in boljših alternativ. Po njegovih besedah OmniOptijev algoritem upošteva več kriterijev, kot drugi podobni programi in lahko tako izbere možnosti, ki so najboljše. »Naša rešitev nudi več možnih alternativnih poti, kar omogoča izbiro tiste poti, ki je najcenejša znotraj dovoljenega časovnega okvira. To dolgoročno omogoča znatne prihranke. Zaenkrat smo se usmerili v logistiko, želimo pa preizkusiti našo rešitev tudi v drugih panogah, kjer bi radi izvedli različne pilotne projekte,« je dejal Pečar.

TDT Super Bioreaktor

Tihomir Matijević je predstavil trajnostni sistem za proizvodnjo etanola in hrane imenovan TDT Super Bioreaktor. Kot prednosti njihovega sistema je omenil, da sistem ne proizvaja odpadnih voda, zmanjšuje uporabo vode in energije, hkrati pa proizvaja stranske produkte, kot je hrana za ljudi in proteinsko hrano za živali. Največji potencial za razvoj njihovega sistema vidi na trgu proizvodnje piva in žganih pijač ter v kmetijstvu.
Primer

Dropnbike

Martin Podlogar je nadalje predstavil koncept Dropnbike, ki bi v Ljubljani povezoval storitve začasnega shranjevanja prtljage turistom in uporabe kolesa ter turistične informacije. »Turisti bi lahko pri nas začasno shranili prtljago, najeli kolo za lažje gibanje po Ljubljani, hkrati pa dobili turistične in ostale informacije iz prve roke,« je dejal Podlogar in dodal, da bi izposoja koles turistom Ljubljani omogočila tudi boljšo prometno povezavo cetra z ostalimi predeli mesta.
 

SMAAS - Smart Metering as Service

Matjaž Povše iz inovativno tehnološko zagonskega podjetja DS Meritve pa je potencialnim investitorjem predstavil storitev SMAAS, pametno merjenje kot storitev, ki podjetjem zagotavlja poglobljene podatke o porabi električne energije, vode, toplote, hlajenja ali plina, preko sistema 2GG. »Sistem 2GG (omrežje druge generacije) je pripravljen za namestitev na obstoječe števce vode, plina in elektrike, pri čemer za izvajanje storitev ni potrebno spremeniti celotne infrastrukture. Sistem je prilagodljiv in razširljiv, kar omogoča dolgoročno uporabnost in možnost nadaljnjega razvoja omrežja brez velikih posegov,« je povedal Povše.

Energy Quantified

Na PRIMER Demo dnevu pa je tudi Montel Energetika.NET predstavila novo analitsko platformo Energy Quantified. Platforma zbira, analizira podatke in napoveduje cene električne energije na evropskih energetskih trgih, napoveduje vremenske napovedi ter prikazuje porabo in proizvodnjo električne energije po Evropi, vključuje pa tudi druge podatke, potrebne za vse, ki dnevno spremljajo dogajanje na energetskih trgih (podrobnosti TUKAJ). 


  • Ned 29°C

  • Pon 25°C

  • Tor 29°C

  • Sre 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×