Nastavitve piškotkov
S krmilniki za optimizacijo porabe elektrike tudi do 40 % nižji stroški energije

S krmilniki za optimizacijo porabe elektrike tudi do 40 % nižji stroški energije

Datum: 19. april 2018

Avtor: Andreja Šalamun

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekonomija

S pomočjo amihub krmilnika za optimizacijo porabe električne energije in aplikacije s pametnimi algoritmi, ki je plod razvoja velenjskega start-upa Amibit, lahko uporabnik svoje stroške za energijo občutno zniža, in sicer za od 10 do 40 odstotkov, je za Energetiko.NET pojasnil dr. Mitja Ruzzier, profesor za področje podjetništva na Fakulteti za management in partner podjetja Amibit.

Amibit teamVelenjski start-up Amibit je v petih letih razvil in izdelal krmilnike za optimizacijo porabe elektrike, ki v enotni centralni sistem poveže naprave, kot so kompresor, peči, radiatorji, toplotne črpalke in klimatske naprave, ter poskrbi za optimizacijo porabe energije. V tem času je že pridobil zaupanje nekaterih večjih slovenskih podjetij in javnih družb, kot so npr. Dars, Elektro Ljubljana OVE, Gorenjske elektrarne, Mahle Letrika, več občin, šol, vrtcev, domov za ostarele …

»Prvi sistemi imajo za seboj že skoraj dve leti uporabe. Izkušnje kažejo, da lahko na določenih objektih, kjer imajo stranke specifične probleme povezane z neučinkovito rabo energije, ki jih prej niso mogle rešiti same, dosežemo vse do 40 % prihrankov pri stroških energije,« je povedal Ruzzier. »Tak primer so objekti, ki zahtevajo pametna krmiljenja, ki povezujejo senzoriko, ljudi in procese dela,« je navedel.

Drugje se prihranki gibljejo v povprečju med 10 % in 30 % stroškov energije in so različni od primera do primera. »Kjer narava dela in procesi dopuščajo upravljanje električnih konic, povezanih s kratkoročnimi obremenitvami električne energije različnih porabnikov, so prihranki največji. Prihranki pa se ustvarjajo tudi z optimizacijo delovanja različnih naprav ogrevanja in hlajenja, ki so povezane v centralni informacijski sistem,« pove sogovornik.

Doda, da ima uporabnik njihovega sistema poleg stroškovnih prihrankov tudi druge koristi. »To so na primer izboljšano uporabniški udobje (enakomernost ogrevanja/hlajenja celotnega objekta), nadzor delovanja celotnega sistema in pregled nad porabo energije v realnem času, energetsko knjigovodstvo, avtomatsko poročanje in odčitavanje porabe ter ciljno spremljanje rabe energije,« našteje.

Z rešitvami, ki jih razvija Amibit, upravljajo, merijo in krmilijo tudi druge sisteme, kot so na primer vodna in fekalna črpališča, razsvetljava, produktivnost proizvodnje, promet in drugi, kjer morda ni neposredne povezave z energetiko, obstaja pa širša povezava z digitalno transformacijo podjetij in iskanjem možnosti za povečevanje konkurenčnosti oziroma dodane vrednosti.

Iščejo nove partnerje


Amibit slika FinancePodjetje Amibit je bilo ustanovljeno konec leta 2015 in ima danes sedem redno zaposlenih (letos naj bi zaposlili še dve osebi). Lansko leto so končali s približno 200.000 evri prihodkov, obvladujejo pa vse faze razvoja, ki ga zagotavljajo s sredstvi iz tekočega poslovanja in iz slovenskih in evropskih projektov, pravi Ruzzier. Trenutno iščejo nove partnerje, in sicer zlasti na področju prodajnih in trženjskih aktivnosti.

»Smo mlado in dinamično podjetje, ki hitro raste. Tehnološki razvoj, naš smisel za potrebe trga in lasten razvoj, ki nam omogoča vitko inoviranje, so elementi, ki nam omogočajo hiter napredek in odpiranje novih priložnosti. Po drugi strani smo z vsakim mesecem tudi bolj »zreli«, kar pomeni da vedno bolj jasno vemo kam in kaj hočemo, kje so naše konkurenčne prednosti in kje moramo iskati partnerje, da bi lahko še hitreje rasli in se razvijali,« pojasnjuje sogovornik. Partnerstva zato iščejo na različnih področjih. »Vedno pogosteje se povezujemo z različnimi domačimi in tujimi partnerji v posameznih delih procesa; tako pri montaži, razvoju, prodaji, kot pri trženju in energetskemu managementu, ki postane na osnovi naših rešitev mnogo zanesljivejši in učinkovitejši. Globina sodelovanj je različna, čez noč se ne neredi ničesar. Za uspešno partnerstvo je treba vzpostaviti tudi zaupanje, in to zahteva svoj čas,« poudarja Ruzzier.

Doda, da vidijo največ priložnosti v skupnih nastopih na posameznih tržnih segmentih (npr. v segmentu končnih uporabnikov) ali na tujih trgih, ki zahtevajo kompleksne rešitve. »Smo osredotočeni na razvoj, nimamo pa (še) močne lastne prodajne mreže. V tej smeri poteka največ povezovanja,« pove Ruzzier.

Temelj je Amihub krmilnik


Temelj njihove rešitve predstavlja torej Amihub krmilnik in aplikacija s pametnimi algoritmi, ki omogočajo ustvarjanje energetskih prihrankov na račun povezovanja in optimizacije energetskih naprav. Vse rešitve (hardverske in softwarske) so plod lastnega znanja in razvoja.

»Razvoj krmilnika poteka že peto leto, v zadnjih treh letih pa je ta še posebej intenziven,« pove Ruzzier. »Enako velja za stroške. Razvoj ni končna stvar, ker se v tej panogi zadeve tako hitro spreminjajo. Ravno zaključiš eno zadevo in moraš začeti z nadgradnjo novih funkcionalnosti, tehnologij, zaščite … Do sedaj pa smo zagotovo vložili že več kot 350.000 evrov, če ne upoštevamo vseh večernih ur in delovnih vikendov, ki jih ne moreš nikamor prikazati,« je iskren sogovornik, ki poudari, da skušajo s svojim delovanjem preseči ekonomske in uporabniške vidike ter se pomakniti v dviganje zavedanja o pomenu racionalne rabe energije in skrbi za okolje.

Energetsko knjigovodstvo za 2000 evrov


In koliko stane njihova rešitev za neko energetsko podjetje? »V ospredje postavljamo prodajo celovite rešitve energetskega informacijskega sistema, vključno z avtomatiziranim upravljanjem. Sistem sami namestimo, vzdržujemo in strankam ponujamo tudi svetovanje za ustvarjanje dodatnih prihrankov,« pravi Ruzzier in doda, da jim zaupa vedno več strank. »Da bi pri njih vzpostavili zaupanje, ponujamo tudi zelo atraktivne cene osnovnega paketa energetskega monitoringa s povezavo na obstoječe merilnike (elektrika, peč, klima in toplotna črpalka), ki vključuje tudi energetsko knjigovodstvo in stane okrog 2000 evrov za objekt. Energetski monitoring je namreč lahko prvi korak začetka sodelovanja in ga je preprosto nadgraditi v upravljanje, za kar se po nekaj mesecih uporabe večina strank tudi odloči,« pove sogovornik in doda, da je njihova velika prednost tudi »visoka varnost in šifriranje pri izmenjavi podatkov, ki je v zadnjem obdobju z uredbo GDPR ena od zahtev strank«.

Ruzzier poudari, da je prenos podatkov iz krmilnika Amihub do spletnega portala in končnega uporabnika varen in v skladu z direktivo GDPR, ki začne veljati maja letos. »Po tej uredbi moraš zagotoviti, da z osebnimi podatki razpolagajo samo osebe, ki imajo izrecno dovoljene lastnika. Če pošiljaš podatke o porabi elektrike, temperaturi prostora in podobne preko interneta (gsm, ipd), moraš zagotoviti, da teh podatkov ne more prebrati nihče, saj je iz njih mogoče razbrati življenjski slog uporabnika. Teoretično lahko potem ponudnik interneta (npr. Telekom) prestreza podatke, modelira uporabnike in jih prodaja naprej za ciljno oglaševanje. Pri nas to ni mogoče, ker so podatki kriptirani,« pojasni Ruzzier.

Sodelujejo v pilotnih projektih daljinskega ogrevanja


Družba Amibit je trenutno vključena v dva pilotna projekta daljinskega ogrevanja, in sicer v Krškem in Slovenskih Konjicah. »Izvedli bomo nadzor nad delovanjem pilotnega dela toplotnega omrežja v realnem času na nivoju posameznih podpostaj. V začetni fazi bo sistem skrbel za pregled delovanja sistema, za alarmiranje o nepravilnostih in za zbiranje podatkov, ki bodo služili kot osnova za modeliranje, s katerim bomo iskali priložnosti za optimizacijo delovanja in ustvarjanje dejanskih prihrankov energije,« še pojasni Ruzzier.


 • Tor 29°C

 • Sre 25°C

 • Čet 26°C

 • Pet 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×