Prihaja VentureEU za spodbuditev naložb tveganega kapitala

Prihaja VentureEU za spodbuditev naložb tveganega kapitala

Datum: 11. april 2018

Avtor: Ana Vučina Vršnak

Kategorija: Start-up

Tema: Ekonomija , Start-up

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta uvedla program »vseevropskega sklada skladov« tveganega kapitala (VentureEU), s katerim želita spodbuditi naložbe v inovativna podjetja v zagonski in razširitveni fazi v Evropi. Z evropskimi sredstvi v višini 410 milijonov evrov naj bi skladi zbrali do 2,1 milijarde evrov javnih in zasebnih naložb. Po ocenah naj bi to privabilo 6,5 milijarde evrov novih naložb v inovativna podjetja v zagonski in razširitveni fazi po Evropi - to pomeni, da bo v Evropi dvakrat več razpoložljivega tveganega kapitala kot danes, so včeraj sporočili iz Bruslja.

denar evro Ana VVTvegani kapital je ključen za dobro delovanje unije kapitalskih trgov, a je v Evropi še vedno premalo razvit. Leta 2016 so naložbe tveganega kapitala v EU znašale okoli 6,5 milijarde evrov, v ZDA pa 39,4 milijarde evrov. Skladi tveganega kapitala v Evropi so poleg tega premajhni, saj v povprečju obsegajo 56 milijonov evrov v primerjavi s 156 milijoni evrov v ZDA. Posledično se taka podjetja preselijo v ekosisteme, kjer imajo boljše možnosti za hitro rast, se zavedajo v Bruslju, kjer so dodali, da je bilo ob koncu leta 2017 v EU 26 podjetij s statusom »samoroga«, katerih tržna vrednost presega milijardo dolarjev. V ZDA je bilo takih podjetij 109, na Kitajskem pa 59.

Pobuda VentureEU bo z novimi viri financiranja evropskim inovacijskim podjetjem omogočila, da se razvijejo v vodilna svetovna podjetja. Pričakuje se, da bo dostop do tveganega kapitala dobilo okoli 1500 podjetij v zagonski (start-up) in razširitveni (scale-up) fazi po vsej EU.

EU bo zagotovila temeljne naložbe v višini do 410 milijonov evrov – vključno s 67 milijoni evrov lastnih sredstev Evropskega investicijskega sklada. Od tega bo 200 milijonov evrov iz instrumenta InnovFin Equity programa Obzorje 2020, 105 milijonov evrov iz programa COSME za mala in srednja podjetja ter 105 milijonov evrov iz Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI). Preostala sredstva bodo izbrani upravljavci skladov zbrali predvsem od neodvisnih vlagateljev.

V ospredju tudi učinkovita raba energije


Šest skladov bo imelo deleže v več manjših naložbenih skladih, vsak pa bo pokrival projekte v vsaj štirih evropskih državah. Ti naložbeni skladi bodo pomagali financirati mala in srednja podjetja ter podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo iz različnih sektorjev, kot so informacijske in komunikacijske tehnologije, digitalni sektor, bioznanost, medicinska tehnologija ter učinkovita raba virov in energijska učinkovitost.

Naložbe EU v VentureEU bo upravljal Evropski investicijski sklad pod nadzorom Komisije, izvajalo pa jih bo šest profesionalnih in izkušenih upravljavcev skladov, s čimer se bo zagotovil povsem tržno usmerjen pristop. To bo pritegnilo še več naložb, podjetjem v zagonski in razširitveni fazi pa bodo sredstva tveganega kapitala znatno dostopnejša.

Včeraj podpisana prva dva dogovora, ostali sledijo 


Komisija je uvedbo programa vseevropskega sklada skladov tveganega kapitala (VentureEU) napovedala v okviru unije kapitalskih trgov in pobude za zagon in razširitev podjetij. Pobudo je prvi predlagal komisar Moedas v strategiji odprte znanosti, odprte inovativnosti in odprtosti v svet leta 2015.

Komisija in Evropski investicijski sklad sta novembra 2016 objavila razpis za prijavo interesa. Do roka za prijavo 31. januarja 2017 je prispelo 17 ponudb. Komisija je najprej ocenila vse naložbene predloge in na podlagi njihove ustreznosti opravila predizbor. Evropski investicijski sklad je kmalu nato izvedel postopek skrbnega pregleda kandidatov, izbranih v predizboru. Šest izmed njih, izbranih za financiranje, je bilo konec leta 2017 povabljenih k pogajanjem. 

Včeraj sta bila v Bruslju podpisana prva dva dogovora med Evropskim investicijskim skladom in IsomerCapital ter Axon Partners Group. Preostali štirje – z Aberdeen Standard Investments, LGT, Lombard Odier Asset Management in Schroder Adveq – naj bi bili sklenjeni v letu 2018.


Rubriko En.start-up podpira ABC pospeševalnik
abc pospeševalnik

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na
EN.NOVICE

Prejemajte brezplačne En.novice - strokovne novice, intervjuje in komentarje. V vašem e-predalu bodo vsako torkovo in četrtkovo jutro, vsak ponedeljek pa lahko prejemate novice o trgovanju z energijo – En.trading news.

Vaš e-mail

SLO SEE En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Več v splošnih pogojih.
×

PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O DOGODKIH


Prijavite se lahko na brezplačno obveščanje o posameznem dogodku ali obveščanje na vse dogodke Energetike.NET.E-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
Več v splošnih pogojih.
×