Nastavitve piškotkov
PowerUp! 2018: Najboljša slovenska rešitev na področju čistih tehnologij je nov urbani vir vode myWater

PowerUp! 2018: Najboljša slovenska rešitev na področju čistih tehnologij je nov urbani vir vode myWater

Datum: 29. maj 2018

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nove tehnologije , Ekologija

Včerajšnji slovenski finale največjega tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018, ki je potekal na Ljubljanskem gradu, je izmed desetih najobetavnejših slovenskih energetskih start-upov izbral najboljšega: naziv zmagovalne rešitve je prejel MyWater, nov urbani vir vode, ki bo populaciji celega sveta vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavljal neoporečno pitno vodo. Na drugo mesto se je uvrstil SunContract, na tretje pa podjetje Geoenergetika s produktom Plain I Luminaire. Zmagovalec se bo udeležil velikega finala v Pragi in se tam potegoval za denarne nagrade, prejel pa bo tudi vrhunsko mentorstvo in pomoč pri razvoju poslovnega modela. Vsa podjetja pa imajo možnost vključitve v InnoEnergyjev pospeševalnik Highway®.

Zmagovalcu odprta pot na finale v Pragi


 DXL8606PowerUp! je največje tekmovanje za start-upe s področja trajnostne energije, ki ga v štiriindvajsetih srednje- in vzhodnoevropskih državah že četrto leto organizira vodilni evropski podjetniški pospeševalnik na tem področju - Innoenergy.

Kot je na današnjem dogodku uvodoma spomnil soustanovitelj ABC pospeševalnika Jakob Gajšek, ki je v tam zadolžen tudi za odnose z investitorji, je bil lanski PowerUp! zelo uspešen, saj je odprl pot slovenskemu podjetju Mebius na veliki finale v Budimpešti in do InnoEnergy-jeve investicije. Državna finalna tekmovanja se bodo letos zvrstila v petnajsih državah, zmagovalci pa bodo 19. junija povabljeni na veliki finale v Pragi.

»ABC pospeševalnik, ki je od svoje ustanovitve pospešil že preko sto start-upov, z Innoenergy-jem sodeluje že tri leta in izkazali so se kot zelo dober partner. So odličen povezovalec zasebnega in javnega sektorja na področju energetike in izjemno nas veseli, da smo se spet povezali pri ustvarjanju tega inspirativnega dogodka,« je še povedal Gajšek.

Da se že veselijo letošnjega zmagovalca, ki ga bodo gostili junija na intenzivnem bootcamp-u, pa je dejala koordinatorka zunanjih komunikacij pri Innoenergy Agata Mazepus.

Razvijajo novi urbani vir vode


Kako bo izgledala energetska prihodnost Slovenije, so na slovenskem finalu, ki je bil včeraj na Ljubljanskem gradu, namignili najobetavnejši slovenski energetski start-upi. Sedem tekmovalcev je predstavilo svoje inovativne ideje pred investitorji in občinstvom iz cele Evrope, žirija pa je kot najboljšo prepoznala rešitev myWater, nov urbani vir vode, ki populaciji celega sveta vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavlja neoporečno pitno vodo. Z napravo, ki bo iz zraka črpala vodo, bodo ljudje po vsem svetu na ulicah lahko dostopali do čiste vode po konkurenčni ceni 20 centov za 500 ml.

 DXL8632Na drugo mesto se je uvrstil SunContract, inovativni energetski start-up, ki je lansiral prvo vsak-z-vsakim (ang. peer-to-peer - P2P) platformo za trgovanje z električno energijo. Ta bo proizvajalcem elektrike omogočila večji zaslužek, kupcem pa nižjo ceno.

Tretjeuvršečno pa je podjetje Geoenergetika s Plain I luminaire, sofisticirano rešitvijo za nov izgled urbanega okolja, ki ni le svetilo, temveč ikona urbane razsvetljave.

Na včerajšnjem finalu pa so svoje rešitve predstavljali še:

 1. ETOS Solutions podjetjem ponuja poslovne in IT rešitve, je inovator na področju razvoja digitalnih vmesnikov za sistemsko integracijo in gradnje interoperabilnih podatkovnih omrežij. Glavni produkt podjetja je ETOS Smart Buildings Platform, ki bazira na  lastnih rešitvah za vodenje uporabnikov, vzdrževanje stavb, elektronsko odločanje o investicijah, masovni obračun z možnostjo vodenja plačil na več uporabnikih po različnih ključih delitev.
 2. iENERGY (beta verzija: www.i-energy.info) je digitalna, prosto dostopna izobraževalno-raziskovalna platforma o prožnosti in zanesljivosti oskrbe z nizkoogljično energijo, ki je nastala pod okriljem neprofitnega društva za krepitev energetske pismenosti EN-LITE. iENERGY bo prispevala k uresničevanju ambicioznih ciljev EU na področju razogljičenja energetike in družbe, k čemur lahko pomembno prispevajo energetsko ozaveščeni evropski državljani (kot odjemalci-proizvajalci).
 3. ACSM ponuja rešitev za zmanjšanje porabe energije v stavbah in izboljšanje ubdobja in uporabniške izkušnje. Napredni sistem upravljanja energije v stavbah je izdelan tako, da optimizira porabo energije, stroške in udobje, pri čemer upošteva model stavbe, vremenske napovedi, vedenje uporabnikov in sistem javnih storitev.
 4. Energy Capacity Plus predstavlja rešitev na področju shranjevanja energije. Na osnovi unikatnih materialov (specifičnih vrst ogljikovih nanocevk) omogoča kar petkrat večjo kapaciteto baterije, s katero lahko voznik avtomobila doseže dvakrat večjo razdaljo, uporabnik mobilnika pa polni svojo napravo le enkrat na teden.

Potencial je povsod, kjer je energija


 DXL8208V programu je poleg sodelujočih start-upov navdušil tudi Andy Baynes, nekdanji vodilni pri podjetjih Apple, Nest in Google, investitor v inovacije in start-upe ter eden od mentorjev ABC pospeševalnika.

Na vprašanje, kako v start-upih prepoznati potencial, da bodo uspeli v svetu, je Baynes odgovoril s tremi ključnimi kazalci: »Ključni so ljudje, tako ustanovitelji kot cela ekipa, ki morajo imeti ne le talent in inženirska znanja, temveč predvsem ambicioznost in energijo. Pomembna je tudi velikost ekipe in kako kakovosten je lahko vstop na trg, nenazadnje pa tudi čas: vprašati se moramo, ali je trg v določenem trenutku dovolj pripravljen za disrupcijo.«

Start-upi lahko velikim podjetjem resnično koristijo


Kje pa je prostor za disrupcijo v energetskem sektorju? »Priložnosti so na vseh ravneh, tako na ravni pridobivanja in prenosa energije kot upravljanja s strankami,« je dejal Baynes in dodal, da je »za start-upe, ki se soočajo s pomanjkanjem kapitala, največ potenciala na strani uporabnikov. Na strani pridobivanja pa je prostor predvsem za tiste start-upe, ki teh izzivov nimajo«. »Je pa resnično uporabno za velika podjetja, korporacije, če start-upi uspejo odkriti načine zanje, kako vključevati in doseči uporabnike. Povprečno podjetje ima namreč v povprečju le štiri minute uporabnikove pozornosti, kar pa ni dovolj, če se želi razširiti. S strankami se morajo začeti pogovarjati na drugačen način in v tej točki jim start-upi lahko pomagajo.«

Andy Baynes je bil danes sicer tudi član žirije slovenskega PowerUp! finala, ki so jo sestavljali še državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo RS Klemen Potisek, predsednik WEC MC Slovenija in svetovalec generalnega direktorja v družbi Plinovodi Franc Žlahtič, Nina Vodopivec iz Petrola ter Michał Kraszewski, ki je v Innoenergyju odgovoren za iskanje novih startupov in upravljanje investicij.

Absolutnemu zmagovalcu 30 tisočakov


 DXL8411Na velikem finalu v Pragi bodo razglašeni trije najboljši projekti letošnjega PowerUp! tekmovanja. Tretjeuvrščeni start-up bo prejel finančno nagrado v vrednosti 5000 evrov, drugouvrščeni 10.0000 evrov, absolutni zmagovalec pa 30.000 evrov, povabilo v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway® z možnostjo investicije do 150.000 evrov, vrhunsko mentorstvo, mednarodne poslovne kontakte in seveda medijsko pozornost.

O tekmovanju PowerUp!


PowerUp! vsako leto privabi več sodelujočih: lani se je s svojimi energetskimi projekti nanj prijavilo več kot 150 start-upov iz 24 srednje- in vzhodnoevropskih držav. Osrednji temi letošnjega četrtega tekmovanja sta enegija in čista tehnologija, start-upi pa so lahko prijavili tudi rešitve na področjih mobilnosti, kibernetske varnosti in pametnih mest ter tehnologij za omejevanje izpustov škodljivih prašnih delcev, ob pogoju, da imajo že dodelan prototip in zbrano ekipo.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Ned 29°C

 • Pon 25°C

 • Tor 29°C

 • Sre 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×