Nastavitve piškotkov
Povezovanje med korporacijami in start-upi ključnega pomena

Povezovanje med korporacijami in start-upi ključnega pomena

Datum: 09. oktober 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija

Če ima večina zahodnih držav dolgo tradicijo v start-upih, pa je Slovenija v tem pogledu napredovala šele v zadnjih letih, je prejšnji teden na 5. investicijski in razvojni konferenci Slovenia Business BridgeTM dejal Jure Mikuž, izvršni partner v South Central Ventures, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da se nekateri uspešni slovenski start-upi vračajo v regijo, kar je pomembna priložnost za regijo in investitorje. Drugi dan konference je sicer potekal v partnerstvu z ABC pospeševalnikom in EIT Digital, ki je podprt s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT). »EIT je spodbudno okolje, ki omogoča razvoj vrhunskih inovacij in podjetništva,« je v marca objavljenem intervjuju na Energetiki.NET dejala dr. Romana Jordan, ki je med drugim članica upravnega odbora EIT.

Bernard in JC 2Mikuž je na konferenci Slovenia Business BridgeTM, ki se je je udeležilo preko 500 udeležencev iz dvajsetih držav, poudaril tudi, da je »izrednega pomena vez med korporacijami in start-upi«.

V tem pogledu se je z njim strinjal tudi Julien Coustaury, izvršni partner Fil Rouge Capital, ki je na primeru Hrvaške prikazal, kako se je ključno povezovati. »Na Hrvaškem smo povezali sedem ključnih akterjev iz različnih panog ter med njimi stkali vezi za boljše delovanje v prihodnje«, je povedal Coustaury.

Coustaury je izpostavil ključno razliko med današnjim svetom investicij in preteklostjo, ki je po njegovem mnenju usodno zaznamovala investicijsko polje. »Danes je na trgu veliko denarja, postalo je moderno, da investiraš v start-upe, kar je bilo včasih nezamisljivo,« je priznal. Povedal je, da s tem v mislih njihov South Central Ventures zanimajo samo investicije v zrele start-upe.

Spodbudno investicijsko okolje


Drugi dan konference je bil namenjen globalnim in lokalnim podjetjem, start-upom in multinacionalkam in je - kot že omenjeno - potekal v partnerstvu z ABC pospeševalnikom in EIT Digital.

ABC in EIT DIGITAL 2Kot so sporočili organizatorji konference, je EIT Digital »vodilna evropska organizacija za digitalne inovacije in podjetniško izobraževanje, ki poganja evropsko digitalno preobrazbo. S pomočjo vseevropskega ekosistema več kot 200 vrhunskih evropskih korporacij, MSP, start-up podjetij, univerz in raziskovalnih inštitutov, kjer študenti, raziskovalci, inženirji, razvijalci podjetij in podjetniki sodelujejo v odprtem okolju inovacij, uteleša prihodnost inovacij«.

EIT Digital je podprt s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), ki ga je Evropska unija ustanovila leta 2008 za krepitev evropske sposobnosti za inovacije in je sestavni del okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Horizon 2020.

»EIT je spodbudno okolje, ki omogoča razvoj vrhunskih inovacij in podjetništva. Združuje več kot tisoč partnerjev z raziskovalnega, izobraževalnega in podjetniškega področja, kar je največja inovacijska skupnost v Evropi. Pot od inovacije do tržnega produkta je dolga, nujni gradniki so ideje, talenti in podporni ekosistem. Le-ta v okviru EIT nudi inovatorjem njim prilagojeno specifično podporo in potrebne podjetniške veščine,« je v marčevskem intervjuju za Energetiko.NET dejala dr. Jordan in omenila, da je ena od osmih t. i. skupnosti znanja in inovacij s področja energije - InnoEnergy.

InnoEnergyjev partner v Sloveniji je ABC pospeševalnik, ki po besedah organizatorjev konference Slovenia Business BridgeTM »v ospredje postavlja odpravljanje težav pri delu start-upov, njihov razvoj, odpiranje prodajnih poti, iskanje proizvajalcev, novih sodelavcev in logistiko. Cilj njihovega večkrat nagrajenega programa je v čim krajšem času dvigniti vrednost start-upa na dva do pet milijonov evrov ter jih nato povezati z zainteresiranimi vlagatelji«.


  • Tor 6°C

  • Sre 5°C

  • Čet 4°C

  • Pet 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×