Podim: Vse se začne z vizijo …

Podim: Vse se začne z vizijo …

Datum: 15. maj 2018

Avtor: Alenka Žumbar

Kategorija: Start-up

Tema: Ekonomija , Start-up

Prva in najpomembnejša stvar v življenju zagonskih podjetij je narava njihovih ustanoviteljev, je na letošnjem Podimu poudaril serijski podjetnik in investitor Brian Joseph Flynn, ki ima za seboj 23 podjetij, od tega že deset 'izhodov', tri zaprtja, deset pa jih je še v fazi rasti. Po njegovem so skromni ustanovitelji pripravljeni poslušati in upoštevati (koristne nasvete), po drugi strani pa morajo biti tudi odločni, saj današnji svet zahteva hitre odločitve in agilnost podjetij. Tehnološki podjetnik Neeraj Berry je poleg agilnosti izpostavil še nujnost zavedanja vseh možnih poslovnih tveganj, start-upi pa se morajo biti pripravljeni stalno učiti. In seveda biti povsem in popolnoma predani svoji osnovni nalogi – to je stalnemu iskanju odgovorov, ki ustrezno odgovarjajo na aktualne probleme. Na konferenci je bilo slišati tudi pomenu organizacijske kulture, ki je vitalna za (nadaljnji) uspeh tako že uveljavljenih korporacij kot novoustanovljenih podjetij.

BrianOd nujnega 'bootstrappinga' in dragocenega časa …


Za 'start-uperje' je pomembno tudi, da - četudi gre za podjetja na začetku podjetniške poti – znajo in zmorejo načrtovati poslovanje na daljši rok, pri čemer morajo biti seveda sposobni zagotavljanja pozitivnega denarnega toka in t.i. 'bootstrappanja' (start-upi na začetku navadno nimajo dovolj kapitala, zato podjetje sloni na podlagi osebnih prihodkov in prihrankov ustanoviteljev, ki so primorani tudi v čim večje 'zategovanje' stroškov – v angl. 'bootstrappingu').

»Zato pa zgradite dober (dobičkonosen) posel in 'bootstreppajte' kolikor dolgo morete!« je zbranim start-upom položil na srce Brian Joseph Flynn, ki je dejal tudi, da je prednost Slovenije ne le lepa dežela, ampak tudi pripravljenost ljudi na učenje, »treba pa se je zavedati, da je najdragocenejša stvar čas – čas in ne denar!«

ABC pospeševalnik, v sodelovanju z Energetiko.NET, pripravlja državni finale tekmovanja PowerUp!, ki bo 28. maja 2018 ob 16. uri na Ljubljanskem gradu. Na dogodku bodo najboljši slovenski start-upi s področja čistih tehnologij svoje inovativne ideje predstavili pred žirijo. Dogodek je brezplačen in odprte narave, število mest pa je omejeno, zato vabljeni k čimprejšnji PRIJAVI!

Da je čas največje sredstvo, ki ga imajo podjetniki, pa je ravno minuli teden z energetskimi start-upi, sodelujočimi v slovenskem predpospeševalniku Primer, ki ga v Sloveniji pod okriljem največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy izvaja ABC pospeševalnik, delil tudi ABC-jev programski vodja Bernard Grum, ki je dejal: »Vse kar veste, pozabite. Kar je pomembno danes, je pogledati, kako se organizirati vnaprej, da bo vaš čas – čas, ki ga boste posvetili vašemu start-upu, dobro izkoriščen (VEČ) .«

Neeraj»Posel gradite, da bi rešili nek problem, zato pa morate razumeti svoje stranke – saj rešujete njihove probleme,« je nadalje na Podimu povedal tehnološki podjetnik Neeraj Berry, ki je med drugim ustanovil vertikalno integrirano spletno restavracijo Sprig. Po njegovem lahko sicer zagonska podjetja hitro izgubijo fokus, s katerim so sploh začeli osnovni posel oz. dejavnost.

… do jasnega poslanstva in pravilne agilnosti


»Velika podjetja so zgrajena na jasnem poslanstvu, pa četudi (jim) lahko uresničevanje tega poslanstva vzame desetletja,« je poudaril in izpostavil, da je prav zato nujno, da ima vsako podjetje dolgoročno vizijo, obenem pa se je pripravljeno hitro učiti. »Vaše delo je, da nimate prav, pač pa da ste popolnoma predani iskanju pravih odgovorov,« je poudaril Neeraj Berry in dodal, da lahko pri tem nastane težava, če ima organizacija preveč ljudi, ki se držijo uporabe le že usvojenih znanj in veščin, ne razvijajo pa naprej svojih (preostalih) talentov.

»Če ste osredotočeni samo na rast, lahko začnete delovati le na kratki rok, ko boste morda imeli kratkoročno dobičkonosnost, ne pa trajnejšega uspeha,« je opozoril in sklenil: »Ustrezna umeščenost vašega produkta na trg ni nekaj, 'kar dosežete', ampak nekaj, 'kar izkusite'!« Se pa, tako Berry, vse začne z vizijo, ki jo mora imeti vsak start-up.

Podim1Da je dobra tržna umeščenost vse, je nadalje poudaril tudi Nuno Gonçalves Pedro iz ameriškega sklada Strive Capital, ki je izpostavil pomen podatkov za njihovo ustrezno uporabo za dovolj hiter nadaljnji (programski) razvoj. Agilnost, kot rešitev, pa vendar po njegovem ne leži vedno v hitrem, ampak v ustreznem odzivanju na trg oz. določen problem. »Če imate denimo storitev, ki generira dovolj uporabnikov in vam število teh celo narašča, imate absolutno pravico, 'da obstajate', če se spopadate z upadom interesa, žal ravno nasprotno,« je bil neposreden Nuno Gonçalves Pedro.

Po njegovem je sicer najbolj podcenjeno dejstvo, ki lahko ogrozi podjetja, to, da se ne zavedajo vsega, česa ne vedo. Podjetja se morajo tako večkrat vprašati, ali imajo v vsakem trenutku prave oz. ustrezne ekipe, ki so in bodo kos reševanju najbolj perečih vprašanj in problemov, je še dejal in dodal, da je sam videl tako korporacije, katerih ugled je zaradi slabšanja organizacijske kulture zbledel, kot start-upe, ki so uspeli ravno zahvaljujoč močni kulturi, kakršno so uspeli zgraditi znotraj ekipe.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Dogodki
 • Sre 8°C

 • Čet 6°C

 • Pet 2°C

 • Sob 0°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×