Podim: Kako bo glas spremenil naša življenja?

Podim: Kako bo glas spremenil naša življenja?

Datum: 15. maj 2018

Avtor: Alenka Žumbar

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Start-up

Umetna inteligenca je že vseprisotna in korporacije se morajo tega še kako zavedati, saj lahko njene prednosti - že glas, denimo - zelo pametno izkoristijo sebi v prid, je v uvodnem delu konference Podim med drugim povedal Chuck Goldman iz ameriškega podjetja VUI (VUI – Voice Use Interface), James Haliburton iz podjetja TOPP Design & Innovation pa je prikazal, kako naprave že učinkovito prevzemajo človekove naloge in opravke, kot je denimo 'le' naročanje pri frizerju s strani Googlove asistentke.

PodimDavid Rose iz laboratorija za medije na MIT (Massachusetts Institute of Technology) pa po drugi strani meni, da je potrebnega še precej dela na izboljšanju 'glasu' kot medija s tako veliko vlogo, kot mu jo nekateri danes že pripisujejo.

Lahko pa glas izkoristimo za prepoznavanje denimo blagovnih znamk, je pritegnil predhodnikoma Rose, ki je v nadaljevanju dejal tudi, da roboti ne bodo zares izpodrinili ljudi in njihovega dela, »k sreči pa lahko napravam že predajamo dela, ki jih je mogoče avtomatizirati« je dodal, medtem ko je James Haliburton menil, da moramo vendarle med številnimi platformami, ki nas danes že obdajajo za namen izboljšanja življenja in udobja, izbrati najbolj učinkovite in ustrezne.

O naraščajočem pomenu glasu, kot medija, je sicer že pred poldrugim letom za Energetiko.NET povedal tudi Andy Baynes iz Googlovega start-upa Nest (VEČ), ki bo tudi osrednji govorec na prihajajočem tekmovanju Power Up! v Ljubljani (več v okvirčku).

ABC pospeševalnik, v sodelovanju z Energetiko.NET, pripravlja državni finale tekmovanja PowerUp!, ki bo 28. maja 2018 ob 16. uri na Ljubljanskem gradu. Na dogodku bodo najboljši slovenski start-upi s področja čistih tehnologij svoje inovativne ideje predstavili pred žirijo. Dogodek je brezplačen in odprte narave, število mest pa je omejeno, zato vabljeni k čimprejšnji PRIJAVI!

»Tehnologija je na točki, ko se lahko zlije z našim načinom življenja, ne ga bi ga postavila na glavo. Inteligentni produkti bodo poskrbeli za avtomatizacijo enoličnih opravil (vklapljanja in izklapljanja ogrevanja, upravljanja stikal za luči ipd.), pri čemer ljudem v vsakdanje življenje ne bo treba vnesti nobene drastične spremembe. Prihod algoritmov strojnega učenja in naprednih brezžičnih platform omogoča, da se lahko naprave, kot so termostati, sijalke, gospodinjski aparati in kotli, povežejo in vzajemno izkoriščajo sposobnosti učenja druga druge, četudi so jih izdelali različni proizvajalci. Dom bo prepoznal vaše navade, vašo želeno temperaturo ogrevanja, vašo želeno raven osvetljenosti, naučil se bo razlikovati med vsiljivcem in stanovalcem, preverjal bo vaše otroke, ko boste vi v pisarni. Z uvedbo aplikacije Google Home se bomo kmalu povezovali s temi napravami in celo energetskimi podjetji s pomočjo tehnologije za prepoznavanje glasu. Glas bo v energetiki spremenil pravila igre,« je že takrat dejal Baynes.


Rubriko En.start-up podpira ABC pospeševalnik
abc pospeševalnik

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na
EN.NOVICE

Prejemajte brezplačne En.novice - strokovne novice, intervjuje in komentarje. V vašem e-predalu bodo vsako torkovo in četrtkovo jutro, vsak ponedeljek pa lahko prejemate novice o trgovanju z energijo – En.trading news.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Več v splošnih pogojih.
×

PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O DOGODKIH


Prijavite se lahko na brezplačno obveščanje o posameznem dogodku ali obveščanje na vse dogodke Energetike.NET.E-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
Več v splošnih pogojih.
×