Nova priložnost za inovativne start-upe

Nova priložnost za inovativne start-upe

Datum: 22. avgust 2018

Avtor: Andreja Šalamun

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , Start-up

Do 31. avgusta se lahko start-up podjetja prijavijo na razpis progama Most čezmejnega pospeševanja (v angl. Cross-Border Acceleration Bridge oziroma CAB), ki je financiran iz programa Interreg Italija-Slovenija 2014-2020. Tokratni program, katerega vodilni projektni partner je italijanski center Friuli Innovazione, v Sloveniji pa ga izvaja ABC pospeševalnik iz BTC, se bo začel septembra in bo trajal do marca prihodnje leto, sledi pa še program CAB, ki bo potekal od decembra 2018 do maja 2019, so sporočili iz ABC pospeševalnika.

Startupi program ABCRazpis je namenjen inovativnim start-up podjetjem, ki želijo pospešiti svoje poslovanje s pomočjo priložnosti, ki jih ponuja čezmejno programsko območje. Kot so povedali v ABC pospeševalniku, bo šestmesečni pospeševalni program za skupaj deset podjetij (pet slovenskih in prav toliko italijanskih) potekal v Sloveniji in Italiji, osredotočil pa se bo na »edinstvene značilnosti, ki jih ponuja programsko območje, in na njegove posebnosti,« so povedali v ABC pospeševalniku. Poudarili so, da predstavlja območje idealno okolje za razvoj trga, »kjer imajo nova podjetja možnost preverjati nove poslovne modele, Italija, še zlasti njen severni del, pa je po drugi strani okolje z ustaljenim ekonomskim razvojem in tako ponuja pomembne temelje za razvoj podjetij«.

Interesna (vendar ne izključujoča) področja razpisa CAB so umetna inteligenca, strojno učenje in internet stvari, masovni podatki, blockchain tehnologije, informacijske in komunikacijske tehnologije ter pametne aplikacije za industrijo (industrija 4.0).

Najprej v Sloveniji, nato še v Italiji


Prva polovica programa bo namenjena pospeševalnemu programu v Sloveniji, v teh treh mesecih pa bodo ekipe sodelovale na intenzivnem usposabljanju (CAB Bootcamp) in predstavitvenem dnevu (Pitch Day), kjer bodo prisotni tudi mednarodni vlagatelji in novinarji. Oba dogodka bo v Ljubljani organiziral ABC pospeševalnik. Drugi del programa pa bo potekal v Italiji in bo osredotočen na pospešen vstop projekta na trg in njegovo širitev. »Poleg tega bodo mentorirani projekti sodelovali na mednarodnem dogodku CAB EXPO, ki bo predvidoma julija 2019 v Benetkah,« izpostavljajo v ABC pospeševalniku.

Poudarjajo, da predstavlja CAB pospeševalni program kombiniran čezmejni program, ki bo potekal večinoma virtualno, webinarji pa bodo namenjeni pripravi ustrezne predstavitve (pitching) in ostalih materialov za potencialne vlagatelje, prodaji in promociji, vključno z digitalnim marketingom in družabnimi omrežji, pripravi strategije in upravljanju ter odločanju na podlagi baze podatkov.

»CAB pospeševalni program bo zagonskim podjetjem omogočil možnosti sodelovanja z vodilnimi predstavniki industrije, ki jih v Italiji predstavljajo podjetja ARISTONCAVI, DANIELI, AQUAFIL, ASALASER, CAREL INDUSTRIES in IRINOX, v Sloveniji pa družbe BTC, Petrol, Telekom in Triglav.

Prijavijo se lahko ekipe v zgodnji fazi razvoja, ki se ukvarjajo s konkretnim tržnim izzivom in imajo že pripravljeno analizo trga. Pripravljeno imajo lahko tudi beta verzijo ali prototip, ključno pa je, da imajo za cilj ustanovitev pravne osebe v Italiji ali Sloveniji ter potencial za rast v teh dveh državah.«

Prijave mogoče preko spletne povezave


Poleg ABC pospeševalnika so slovenski partnerji celotnega projekta CAB še Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem, Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Smart Com. Italijanski projektni partnerji pa so poleg centra Friuli Innovazione še Ca 'Foscari Univerza v Benetkah – Oddelek za management, Univerza v Trstu – Oddelek za ekonomijo, podjetništvo, matematiko in statistične študije "Bruno de Finetti" in zasebni partner Gruppo Euris.

Prijave so možne do 31. avgusta 2018, in sicer v angleškem jeziku na TEJ povezavi.

Rezultati o izboru bodo znani 12. septembra 2018.
Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Dogodki
 • Sre 19°C

 • Čet 21°C

 • Pet 22°C

 • Sob 16°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×