Nastavitve piškotkov
Največji kadrovski izzivi v energetiki

Največji kadrovski izzivi v energetiki

Datum: 31. maj 2019

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , Start-up

»Pridobitev. Zadržanje. Zavzetost in v kondiciji za vseživljenjsko učenje. To so trije največji kadrovski izzivi v energetiki,« je prvi karierni zajtrk Slovenskega združenja za energetsko ekonomiko (SAEE) včeraj na GZS odprla mag. Edita Krajnović, direktorica podjetja Mediade, ki med drugim stoji za projektom 'Inženirji in inženirke bomo!', mag. Jože Torkar iz Petrola pa je prikazal, kako največja energetska družba v Sloveniji in jugovzhodni Evropi spreminjajo prihodnost in obenem izboljšujejo kakovost življenja – tudi mladim, ki stremijo h globljemu smislu in obljubam za boljši svet. - Dr. Sebastijan Seme s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru pa je dejal, da mladi diplomanti, ki odhajajo z njihove fakultete, kljub kariernim svetovanjem in spodbujanju za vzpostavitev morebitnih start-upov nimajo še vsi docela izoblikovanih pričakovanj od bodočih zaposlovalcev in so povsem odprti za prve karierne izzive.

Družbe se prodajajo kupcem in – talentom!


IMG 7111Energetske družbe imajo tako danes na eni strani izziv, ki jim ga prinašajo njihovi osnovni trgi, na katerih odgovarjajo na potrebe svojih kupcev, po drugi strani pa pred njimi ležijo tudi izzivi s kadrovskega trga, saj se morajo taiste družbe prodajati tudi talentom, torej obetavnim kadrom, sta prikazala Krajnovićeva in Torkar. »Podjetja se morajo tako izpostaviti z več vidikov – ne delovati 'pod radarjem', ampak na način, da so prepoznavna in privlačna ne le za kupce, ampak tudi za prihodnje kadre. K temu pač sili trg dela,« je poudarila Edita Krajnović, Jože Torkar pa je povedal, da so na področju dela z mladimi med drugim ključna mentorstva.

Treba je vedeti, je nadaljevala Krajnovićeva, da med 33 in 85 % poklicev prihodnosti še ni izumljenih. »To pomeni, da ne smemo prevzemati odgovornosti za to, da bi mladim nalagali, kaj morajo delati, ampak jim predvsem odpreti vprašanja, kaj jih zanima in kaj radi počnejo. Kot družba nekaj delamo narobe, če ljudje pri denimo 35. letih ne marajo več svojega dela.«

V Sloveniji – kjer naj bi bilo, mimogrede, do leta 2030 kar 175 tisoč prebivalcev starih med 20 in 64 let manj – je že danes 41 % ljudi naveličanih svojega dela. Prav zato moramo mladim ponuditi to, da jih poslušamo in jim nudimo pogoje dela, ki bodo mladim preprečili, da se ne bi znašli v omenjeni statistiki (41 %), je nanizala Krajnovićeva in dodala, da pa je po drugi strani treba pri že uveljavljenih kadrih, ki so že dosegli nek uspeh, pogledati tudi, kaj so ti ljudje naredili, da so prišli do trenutnega položaja. »To je pomembno.«

»Pri zadržanju kadrov pa je pomembno, da imajo vodje timov dovolj razvito čustveno inteligenco (EQ),« je povedal Jože Torkar in z udeleženci delil izkušnje Petrola na področju razvoja voditeljstva, kjer družba izvaja programe skozi svojo poslovno akademijo. Danes je povprečna starost zaposlenih v Petrolu 39 let, od tega je 40 % žensk. »Zmagamo pa, ko nam uspe 'svežo kri' in energijo kombinirati z modrostjo in izkušenostjo,« je dejal Torkar in dodal, da sicer v njihovi družbi ločujejo in razvijajo kadre glede na strokovne in vodilne funkcije, najbolj potencialne kadre pa iščejo v ljudeh, ki izžarevajo ambicioznost in zagnanost.

Borzen za mlade in z mladimi


IMG 7115Tudi operater trga Borzen zadnjih nekaj let zelo aktivno dela ne le na področju informiranja in ozaveščanja mladih in najmlajših o obnovljivih virih in učinkoviti rabe energije, ampak tudi na področju konkretnega opolnomočenja mladih, ki jih skušajo tudi navdušiti za razmišljanje o energetsko-okoljskih izzivih in reševanju le-teh, njihovi pristopi pa temeljijo na razpisih za izobraževalne projekte, nagradnih natečajih za srednješolce in študente ter 'hackathonih' za mlade.

»Imamo namreč le eno Zemljo in na Borzenu želimo prispevati k pozitivnim spremembam, v kar vključujemo seveda tudi mlade,« je povzela Eva Činkole Kristan, ki je v operaterju trga zadolžena za komuniciranje.

Tina Štrukelj iz Plinovodov, vodja delovne skupine SAEE, ki je torej tudi organizirala karierni zajtrk, je nadalje predstavila nekaj izsledkov ankete, ki jo je delovna skupina izvedla med študenti na temo 'Kaj mladi pričakujejo od zaposlovalca?'. Povedala je, da mladi želijo, da ima njihovo delo smisel in poslanstvo ter s tem izzvala tudi razpravo na temo poslanstva družb in vprašanja, ali imajo energetske družbe zastavljena taka poslanstva, s katerimi se mladi lahko poenotijo.

IMG 7116Kot so se pri tem strinjali razpravljavci na omenjenem kariernem zajtrku SAEE, imajo tudi tradicionalne energetske družbe izzive s tem, kaj ponuditi mladim, ki zahtevajo več dinamike in sprememb, s katerimi želijo ubežati dolgčasu. Tega se zavedajo tako v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), je povedal Matjaž Žvar, kot v Danfoss Trati, je pritrdila Mateja Panjan, ki je v podjetju med drugim prevzela iniciativo za 5- do 10-dnevno izmenjavo talentov med nekaj partnerskimi podjetji. Mag. Gorazd Ažman z ELES-a je pri tem menil, da je dobra priložnost za družbe tudi možnost 'delitve kadrov', kar bodo torej na nek način v naslednjih nekaj mesecih izvedli v Danfoss Trati.

Znana menedžerka Sonja Klopčič pa je pri tem poudarila, da mladi dandanes ne dajejo več poudarka avtoriteti, namesto tega se raje posvečajo konkretnim izzivom in tega se morajo po njenih besedah zavedati v dejansko učečih se družbah. »Zato je mladim treba zaupati in jim poveriti reševanje izzivov, ne pa jih 'varovati' pred domnevno pretežkimi izzivi.«

Kot je v sklepnem delu razprave povedal še dr. Sebastijan Seme s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, pa mladi diplomanti, ki odhajajo z njihove fakultete, kljub kariernim svetovanjem in spodbujanju za vzpostavitev morebitnih start-upov nimajo še vsi docela izoblikovanih pričakovanj od bodočih zaposlovalcev in so povsem odprti za prve karierne izzive.

Vabljeni na brezplačni dogodek En.občina & En.management 019, na katerem bo Energetika.NET v petek, 14. junija, v Kristalni palači po dveh letih zopet podelila nagrade energetsko najbolj prodornim občinam, v programu dogodka pa bomo izpostavili številne primere dobre energetske prakse. Preverite program dogodka in se (brezplačno!) prijavite TUKAJ!

Energetika.NET pa pripravlja tudi prvi energetski zajtrk z naslovom »Potencial in izkoriščanje vetrne energije v EU in Sloveniji – od teorije k praksi«. Dogodek bo v ponedeljek, 17. junija, prav tako v Kristalni palači. Kotizacij ni, število mest pa je omejeno, zato vabljeni k čimprejšnji prijavi!


 • Pon 24°C

 • Tor 22°C

 • Sre 22°C

 • Čet 24°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×