Majhnim podjetjem bo do leta 2023 na voljo za 42 milijonov evrov mikroposojil

Majhnim podjetjem bo do leta 2023 na voljo za 42 milijonov evrov mikroposojil

Datum: 10. januar 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: Start-up

Tema: Ekonomija

Slovenski podjetniški sklad (SPS) ponuja nova mikroposojila, namenjena zagotavljanju ugodnih virov financiranja mikro in malih podjetij ter zagonskih (start-up) podjetij. Do leta 2023 na bo voljo skupaj 42 milijonov evrov, od tega je 28 milijonov evrov zagotovila SID banka iz sklada skladov, so v sredo sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

denar v vetru naslovna ilustracijaKot pravijo na MGRT in SPS, ta oblika financiranja nudi poleg ugodne obrestne mere tudi daljšo ročnost (do 5 let), moratorij na odplačilo glavnice (do 2,5 leta) ter nižje pogoje zavarovanja. Vrednost kredita lahko znaša od 5000 do 25.000 evrov, financira pa se lahko 100 odstotkov upravičenih stroškov za naložbe v opredmetena ali neopredmetena osnovna sredstva ter stroške materiala, trgovskega blaga, stroške storitev in dela.

V okviru prvega razpisa, odprtega 19. decembra, je na voljo 12 milijonov evrov. Do leta 2023 bo sledilo še več razpisov, tako da bo na voljo skupaj omenjenih 42 milijonov evrov.

»Gospodarstvo se je na posojilne sklade, ki smo jih s pomočjo partnerjev lani plasirali na trg, odzvalo izjemno pozitivno, kar je signal, da smo oblikovali produkte po meri trga. Ocenjujem, da z njimi resnično spodbujamo razvoj konkurenčnih prednosti naših podjetij. Tako na področju povratnih kot tudi nepovratnih virov smo naredili ključen premik v smeri učinkovitega črpanja sredstev in še dodatno povečali sredstva, ki jih ima naše ministrstvo na voljo v tej finančni perspektivi,« je izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

»Spodbujanje razvoja slovenskih podjetij je pomembno za doseganje večje inovativnosti in konkurenčnosti gospodarstva. Pridobivanje ustreznih virov je za ta podjetja velikokrat težavno, saj na tem področju obstaja tržna vrzel. Zato je SID banka oblikovala ustrezen produkt, ki smo ga namenili samostojnim podjetnikom ter zagonskim (start-up) podjetjem,« je medtem povedal predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan.

V kratkem bodo na voljo posojila za celovito energetsko prenovo stavb


SID banka je na osnovi javnega razpisa v okviru sklada skladov že septembra 2018 podpisala sporazum s Sberbanko v vrednosti 30 milijonov sredstev, ki so namenjena dolgoročnim posojilom za naložbe na področju raziskav, razvoja in inovacij podjetjem vseh velikosti, samostojnim podjetnikom in zagonskim (start-up) podjetjem. V oktobru 2018 je bil podpisan finančni sporazum s Primorsko hranilnico Vipava v višini 15 milijonov evrov sredstev, ki so v obliki mikroposojil na voljo mikro in malim podjetjem, samostojnim podjetnikom ter zagonskim (start-up) podjetjem. Posojila na podlagi navedenih sporazumov se že odobravajo, pravijo na MGRT.

Dodajajo, da bodo v kratkem na voljo tudi posojila za celovito energetsko prenovo javnih stavb in posojila za urbani razvoj v mestnih občinah, v nadaljevanju leta pa tudi novi instrumenti garancij za raziskave, razvoj in inovacije ter MSP in instrument lastniškega financiranja za podporo MSP.

Za zagotavljanje dodatnih ugodnih virov za financiranje zelenih projektov in modelov krožnega gospodarstva je SID banka kot prvi slovenski izdajatelj na mednarodnih kapitalskih trgih decembra lani izdala tudi zeleno obveznico v znesku 75 milijonov evrov. Kot dodajajo na MGRT, je tako SID banka ena izmed prvih izdajateljev zelenih obveznic v tem delu Evrope.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×