Nastavitve piškotkov
EIT Digital (ARISE) Venture program postregel z najbolj inovativnimi idejami iz regije

EIT Digital (ARISE) Venture program postregel z najbolj inovativnimi idejami iz regije

Datum: 08. julij 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , Start-up

»Ker verjamemo v potencial regionalnih start-upov, smo tukaj z vami že drugo leto,« je v uvodnem delu petkovega 'pitch dneva' v ABC pospeševalniku povedala predstavnica programa ARISE Country Lead Jasmina Popovska. Organizacija EIT Digital s tem nadaljuje svoje poslanstvo: podpreti – tudi finančno - mlada, inovativna digitalno usmerjena podjetja pri vstopu na dinamičen, a zahteven podjetniški trg. S celostno podporo v okviru svojih programov poskrbi, da je pot od ideje do uveljavljenega podjetja jasno začrtana, podjetja pa pripravljena na izzive. V petek so tako svoje inovativne ideje predstavile ekipe AutoGT, Hotspoter, Worig, My Weather Alert, Portal, SOS in Volo, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije.

Dan za pitchanje v ABC pospesevalniku 1Podvojeno število prijav za letošnji EIT Digital Venture program iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije dokazuje, da so v regiji prepoznali, da so personalizirana podpora in finančna sredstva najbolj dragocena pomoč ekipam z idejo, ki ubirajo prve korake proti trgu. Za udeležbo inkubatorskem programu, ki ga za EIT Digital izvaja ABC pospeševalnik, začetno finančno podporo ter možnost investicije s strani EIT Digital, je bilo tudi letos izbranih sedem najbolj perspektivnih ekip iz regije.

Zadnjih šest tednov so ekipe AutoGT, Hotspoter, Worig, My Weather Alert, Portal, SOS in Volo iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije skozi intenziven inkubatorski program pod vodstvom ABC pospeševalnika posvečale razvoju svojih idej oziroma raziskovale potrebe na trgu in tudi že pričele z razvojem delujočega prototipa. Inkubatorski del EIT Digital Venture Programa so tako sklenili s t.i. Pitch dnevom (»Pitch Day«), na katerem so ekipe s kratkimi predstavitvami (t.i. pitchi) prikazale svoje produkte oziroma storitve.

Jasmina Popovska, EIT DigitalKot je povedala predstavnica programa ARISE Country Lead Jasmina Popovska, je EIT Digital za svoj Venture program prejel kar 187 prijav iz 19 držav, sprejeli pa so jih 28, od tega sedem iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije in prav slednji so se predstavili na petkovem pitch dnevu. Dvočlansko komisijo, ki je ocenjevala predstavljene ideje, sta predstavljala investitorja, predsednik kluba Poslovnih angelov Slovenije Branko Drobnak in solastnik ABC pospeševalnika Aljoša Domjan.

Varna vožnja, pameten zaslužek in več življenjske svobode


»Vsi vemo, kako velikani, kot sta Google in Facebook, služijo s prodajo naših podatkov, v AutoGT-ju pa smo se lotili monetizacije mobilnih podatkov. Podatki o vozilih so namreč največja vrednost na trgu mobilnosti,« je svojo idejo, ki stavi na kombinacijo varne vožnje, pametnega zaslužka in več življenjske svobode, predstavila ekipa AutoGT.

 DXL5742Nadalje se je predstavila ekipa Hotspoter, ki s srbsko Eurobanko že izvaja pilotni projekt, s katerim bodo na osnovi informacijsko sofisticirane preverbe določili ustrezne lokacije za postavitev bankomatov, njihov namen pa je naročnikom pomagati priti do lokacij, ki jim bodo omogočile najboljše možne zaslužke.

Potenciale prepoznavajo v najemniškem trgu in vremenu


Na potencial najemniškega trga pa cilja ekipa Worig, ki je v petek predstavila svojo informacijsko storitev, s katero bo povezovala najemnike in najemodajalce, pri čemer pa bo njihova platforma poleg samega povezovanja ponudnikov nepremičnin in potencialnih najemnikov prvim zagotavljala tudi finančno sliko drugih, s čimer računajo, da bodo prispevali k izogibu morebitnih nesoglasij najemnikov in najemodajalcev.

My Weather Alert pa odgovarja na problem vse bolj nestanovitnega vremena, in sicer s posebno vremensko aplikacijo, ki bo različnim uporabnikom, od ladjarjev do morskih športnih navdušencev, zagotavljala pravočasni vremenski alarm, ki bi preprečil morebitne nesreče.

Želite potovati v kraju – in času?


Dan za pitchanje v ABC pospesevalniku 2Ker smo ljudje vse zahtevnejši turisti z željo po čim več doživetij, je ekipa Portala zasnovala aplikacijo, s pomočjo katere bodo lahko novodobni turisti ob obisku izbranih destinacij 'skočili' tudi v drug čas taiste destinacije.

Ekipa SOS pa je razvila sistem darilnih kartic, ki potrošnikom omogoča spletni nakup kartic za različne trgovine in trgovske centre. Prisotni so že v nakupovalnih centrih Qlandia, v kratkem pa bodo tudi v Supernovah, kjer bodo zagnali tudi fizične avtomate za nakup darilnih kartic.

Avtomatizacija poročanja stroškov pa je rešitev, ki jo ponuja ekipa VOLO malim in srednje velikim podjetjem, in sicer na način, da uporabniki le fotografirajo ali skenirajo fizične račune in jih vnesejo v Volov sistem, ki bo povezan z naročnikovimi računovodskimi sistemi.

Kot je ob robu petkovega pitch dneva povedala Polona Juvančič, ABC-jeva koordinatorka EU projektov, so v ABC pospeševalniku, kjer so torej izvedli letošnji Arise Venture program, z delom ekip zelo zadovoljni, predvsem z njihovo energijo in odzivnostjo. »Treba se je zavedati, da je cilj programa, da ekipe vzpostavijo najosnovnejšo obliko produkta, za katero je kupec pripravljen plačati. Čeprav se program zaključuje s pitch dnevom, pa imajo ekipe pred ustanovitvijo podjetja še dva meseca časa, da samostojno delajo. Njihova pot se šele začenja in je zato o dosežkih težko govoriti, vendar ne dvomimo v njihov uspeh, če bodo nadaljevali po poti, ki smo jo začrtali skupaj v ABC pospeševalniku. Morda bodo tako čez leto ali dve pripravljeni na ABC-jev dvakrat nagrajeni program pospeševanja.«

 DXL5952»EIT Digital Venture program je izjemno dobro konceptualiziran. Ekipi nadebudnih posameznikov omogoča, da iz dobre ideje razvije delujoč prototip. Program EIT Digital Venture posebno pozornost namenja pomoči pri razvoju produkta in zbiranju sredstev za nadaljnjo rast podjetja. Brez finančne in strokovne podpore, ki ju je bila naša ekipa deležna s strani ABC pospeševalnika in EIT Digital, zagotovo ne bi uspeli v štirih mesecih priti od ideje do produkta in podjetja. Razvijamo se naprej in upamo, da bomo kmalu zreli za naslednjo stopnjo - pospeševalni program ABC,« je svojo izkušnjo iz programa opisala Celina Brumec, ustanoviteljica start-upa Paraklito, ki je bil udeleženec lanskoletnega prvega EIT Digital Venture programa v regiji.

Špela Jovanovič Gaberšek, koordinatorka programa EIT Digital pri ABC pospeševalniku, pa je povedala, da je že lanska pilotna izvedba programa – takrat imenovana ARISE Venture - zabeležila velik uspeh, ki ga pripisuje dejstvu, da zgodnji start-upi na svoji poti običajno nimajo zadostne podpore. »Gre za odlično priložnost, da zgodnji start-upi dobijo podporo pri razvoju produkta in možnost, da lažje in hitreje vstopijo na trg. Sodelovanje v programu ARISE Venture pomeni izkoristiti prednosti ABC-jevega dvakrat nagrajenega programa pospeševanja in razvejanega omrežja EIT Digital.«

Več o samem EIT Digital Venture programu: www.eitdigital.eu/venture-program


 • Tor 5°C

 • Sre 5°C

 • Čet 8°C

 • Pet 4°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×