Danube Energy+ ustvarja program za podporo mladim energetskim inovatorjem pri vstopu v poslovni svet
OGLASNO SPOROČILO

Danube Energy+ ustvarja program za podporo mladim energetskim inovatorjem pri vstopu v poslovni svet

Datum: 26. april 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Ekonomija , Start-up

Evropski projekt Danube Energy+ je namenjen povečanju možnosti mladih inovatorjev za doseganje pionirskih novosti v energetski učinkovitosti znotraj donavske makroregije, k temu pa bo prispeval tudi program Energy+ Tool, ki odpira vrata mladim inovatorjem s področja energetike v poslovni svet. ABC pospeševalnik, ki je izvajalec tega triletnega projekta v Sloveniji, oblikuje prvi tovrstni program, ki mladim inovatorjem omogoča uspešen model poslovanja in mednarodno podporo.

mladi2Program Energy+ Tool je bil predstavljen na četrtkovem - drugem po vrsti - srečanju Regionalnega zavezništva projekta Danube Energy+, na katerem sta imeli glavni nagovor Ana Struna Bregar iz Centra energetsko učinkovitih rešitev (CER) in Katarina Pogačnik iz Enviroduala.


CER: Zeleno gospodarstvo spodbuja inoviranje v vseh sektorjih


Ana Struna BregarDirektorica CER-a Ana Struna Bregar je na četrtkovem srečanju zavod CER predstavila kot »prodorno mrežo inovativnega zelenega gospodarstva, ki išče odgovore na okoljske, podnebne in energetske izzive. Pokrivamo tri vsebinske stebre energetsko potratnih sektorjev: inovativno energetiko, mobilnost in gradnjo«.
Struga Bregarjeva je ob tem poudarila, da »premik proti zelenemu, okoljsko manj obremenjujočemu gospodarstvu ni več le kaprica zelenih privržencev, temveč je nujno dejstvo. Zagotavljanje konkurenčnosti in sledenje okoljskim politikam podjetjem nalaga obveze po zmanjševanju stroškov in delovanju v smeri trajnostnega razvoja, hkrati pa jim odpira nove, inovativne poslovne priložnosti. Zeleno gospodarstvo spodbuja inoviranje v vseh sektorjih, tako na področju tehnologij, poslovnih modelov kot v načinih sodelovanja«.

V tem okviru ima CER po besedah Struga Bregarjeve »vlogo strokovnega telesa. Sodeluje pri strateško pomembnih odločitvah v interesu širše družbe. Vizijo uresničujemo z različnimi aktivnostmi na nacionalni in mednarodni ravni: sodelovanje z oblikovalci regulative, izobraževalnimi in drugimi strokovnimi organizacijami, mreženje, ozaveščanje (interni in zunanji dogodki ter poslovno razvojne delegacije v tujino)«. Dodala je, da v CER-u vidijo kot »nujno medgeneracijsko sodelovanje, zato v prihodnosti načrtujemo aktivno vključevanje mladih v procese inoviranja v vseh sektorjih«.

»Mladi inovatorji - ena izmed ciljnih deležniških skupin v fazi priprave energetsko-podnebnih programov«


Katarina PogacnikKatarina Pogačnik, direktorica Enviroduala, pa je na srečanju Regionalnega zavezništva projekta Danube Energy+ povedala: »Če izhajam iz primarnega področja našega delovanja energetskega upravljanja v lokalnih skupnostih, menim, da bi mladi inovatorji morali biti ena izmed ciljnih deležniških skupin v fazi priprave energetsko-podnebnih programov občin ter stalnica pri izvajanju le teh. Same priprave tovrstnih programov, že zdaj v svojih usmeritvah to spodbujajo, koliko pripravljavcev tovrstnih programov, občin le te vključi v njihovo pripravo in koliko mladih inovatorjev je s tem seznanjeno, je pa drugo vprašanje. Lokalne skupnosti namreč predstavljajo odličen poligon za raziskovanje in implementacijo inovacij. Skozi pripravo Trajnostnega energetsko podnebnega načrta Gorenjske smo prav v ta namen oblikovali ukrep Forum regijskih inovacij na področju energetike in podnebnih sprememb. Fokus le tega je, da mladi inovatorji iz Slovenije in drugih držav EU, predstavijo svoje inovacije za znano lokalno skupnost, ki predhodno izrazi interes ter predstavi svojo vizijo, potenciale ter izzive, ki jih želi reševati s pomočjo mladih inovatorjev oz njihovih inovacij. S tem pridobimo rešitve za konkretne izzive, s katerimi se sooča lokalna skupnost, pri čemer je na eni strani izražena potreba in na drugi strani podana rešitev in priložnost za obojestransko rast. Glede na zahtevnost posamezne inovacije se bodo na forum povabilo tudi druge potencialne vlagatelje, ki se bodo skupaj z inovatorji ter občino dogovorili o sodelovanju. Da bi to lahko izvedli, je tudi ključnega pomena digitalizacija podatkovnih baz na področju energetike, podnebnih sprememb, kakovosti zraka itd., ki bodo omogočale mladim inovatorjem ter drugim izobraževalno-raziskovalnim organizacijam in zainteresiranim investitorjem aktivno udeležbo pri snovanju energetskih rešitev.«

V ta namen so v podjetju Envirodual razvili Energetsko podnebni atlas, ki omogoča dostop do tovrstnih podatkovnih baz ter s tem poglobljene analize in pregledovanje. Namreč eden izmed namenov energetsko podnebnega atlasa je spodbuditi tiste naložbe v lokalnih skupnostih, ki bodo pospešile razogljičenje ter prispevale k samozadostnosti urbanih okolij, je še povedala Pogačnikova.

Eden od ciljev projekt Danube Energy+ je vzpostavitev hubov


 DXL7550Glavni cilj projekta Danube Energy+ je spodbujanje mladih inovatorjev na področju energetike, in sicer na način, da se vzpostavijo trajnostne strukture v regionalnih ekosistemih za ustvarjanje dolgoročno ugodnega okolja za inovacije in za prepoznavanje mladih inovatorjev. Izvajalci projekta bodo stremeli k prepoznavanju specifičnih izzivov v industriji, pripravi modelov in praks za identifikacijo in vključevanje mladih inovatorjev ter sodelovanje partnerjev projekta na delavnicah z izmenjavo izkušenj. Projektni partnerji in partnerji v ekosistemu bodo prispevali ključno znanje za vzpostavitev novih inovacijskih projektov, eden od ciljev projekta pa je tudi vzpostavitev t.i. hubov oziroma stičiščih okolij, je povedala vodja projekta dr. Maja Jerala.

V projekt, katerega vrednost je 1.864.354 evrov, je vključenih devet držav in sedem strateških partnerjev, med drugim ABC pospeševalnik.

OGLASNO SPOROČILO

Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×