Nastavitve piškotkov
ABC pospeševalnik zaključil s spomladansko, tretjo po vrsti, izvedbo programa Primer za start-up podjetja
OGLASNO SPOROČILO

ABC pospeševalnik zaključil s spomladansko, tretjo po vrsti, izvedbo programa Primer za start-up podjetja

Datum: 01. april 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Start-up

»Ustanovitelji zagonskih (start-up) podjetij navadno na začetku zelo 'dihajo skupaj', v nadaljnjih fazah razvoja in rasti pa se medsebojno zaupanje spremeni; včasih celo izgine in to je lahko za podjetje tudi pogubno,« je v uvodu v predpospeševalni program Primer, ki je marca potekal v ABC pospeševalniku, povedal ABC-jev direktor Bernard Grum, dr. Maja Jerala, ki je v ABC pospeševalniku zadolžena za InnoEnergyjeve aktivnosti, pa je devetim start-up ekipam podrobno predstavila vse priložnosti, ki jih InnoEnergy omogoča obetavnim energetskim startupom, vključno s tekmovanjem PowerUp!, ki bo v četrtek, 4. aprila, ob 16. uri na Ljubljanskem gradu. - Primer je predpospeševalni program največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy, katerega lokalni hub je v Sloveniji ABC pospeševalnik.

Bernard GrumGlavni cilj programa Primer je spodbuditi inovatorje iz Srednje in Vzhodne Evrope, da nadgradijo svoje podjetniške veščine in pripravijo svoja podjetja na sodelovanje v pospeševalnih in investicijskih programih. Ta 2- do 4-tedenski program obsega 40 ur teorije in praktičnih delavnic pod vodstvom profesionalnih mentorjev, strokovnjakov iz industrije in izkušenih podjetnikov. Teme vključujejo vse od pravnih zadev in IP zaščite do oblikovanja predstavitev, agilne metodologije in še več. Podjetniki se naučijo, kako izbrati in prilagoditi ustrezne poslovne modele, zbrati sredstva ter oblikovati marketinško in prodajno strategijo. Program obsega tudi izpopolnjevanje mehkih veščin, ki vključujejo vodstvene veščine in vodenje ekipe. Program se prilagodi potrebam start-up podjetij, ki se programa udeležijo.

V vsaki državi se program Primer konča z lokalnim dogodkom, imenovanim Demo Day, na katerem vsaka ekipa pripravi štiriminutno predstavitev, ki ji sledi tri minute vprašanj s strani žirije in občinstva. Do konca programa start-upi razvijejo to, kar od njih pričakujejo potencialni investitorji, vključno s pismom o nameri, »go-to-market« strategijo, načrtom in analizo konkurence.

V ABC pospeševalniku je t.i. Demo Day potekal v petek, 29. marca, na njem pa so se s 4-minutnimi pitchi predstavile start-up ekipe Package sender, Sileo, GTECH Trade, KayInnovations, Nordril, Vesele zelene družine, MoneyRebel, ID Conference in Sleepy Bottle. Več o njih pa v nadaljevanju …

Package sender (Fuad Šabotič)


Ukvarjajo se z zmanjševanjem stroškov pri logistiki, najemajo pa jih podjetja, ki si želijo zmanjšati stroške pošiljanja različnih pošiljk, pred kratkim so razvili tudi spletno platformo, ki še dodatno olajša uporabo njihovih storitev. Njihove stranke lahko prihranijo tudi do 70 odstotkov stroškov pošiljanja paketov, preko njih pa je že poslanih nekje sto paketov dnevno.

Sileo (Mateja Miško in Stefano Destefano)


Demo day v ABC pospesevalniku 1Italijansko-slovenska ekipa se ukvarja s proizvodnjo solarnih fotovoltaičnih strešnikov. Patentirana inovacija je strešnik stila 'marsigliese' s štirimi črnimi sončnimi celicami, ki hkrati zagotavlja tako strešno kritino kot fotovoltaični sistem za proizvodnjo obnovljive energije. Njihov produkt je izdelan praktično kot gradbeni material in hitrejša je tudi njegova montaža, saj z eno 'all-in-one' operacijo realiziramo dve potrebi. Prilagodljivi so vsakemu tipu strehe z naklonom vsaj 5 stopinj, uporabni pa tudi neposredno na pročelju objekta. Okvir strešnikov je narejen iz visoko kakovostnega tehnopolimera, kot ga uporablja vrhunska avtomobilska industrija. Trenutno se aktivno ukvarjajo z izdelavo strešnika z rdečimi celicami, da bi se s svojo ponudbo lahko približali tudi tistim hišam v mestnih središčih in zaščitenih območjih, kjer je zaradi zakonodaje postavitev solarnih sistemov prepovedana ali omejena.

GTECH Trade (Gregor Tehovnik)


Da je na slovenskem fotovoltaičnem trgu povpraševanje večje od ponudbe, zaznava tudi startup GTECH TRADE, katerega direktor in ustanovitelj se tako trenutno preusmerja predvsem v veleprodajo na trgu solarnih celic.

KayInnovations (Luka Smajila)


Razvijajo modularne baterije na osnovi ionov elementa floura, ki se doslej niso uporabljale, ker se jih je lahko uporabljalo le pri zelo visokih temperaturah, zdaj pa se je tehnologija že spremenila in omenjeni start-up zaznava priložnosti za razvoj in prodajo omenjenih baterij v industrijskem sektorju in logistiki. »Najboljši način za napovedovanje prihodnosti je, da jo sami iznajdemo,« pravi Luka Smajila.

Nordril (Jan Švab)


Nordril že sodeluje z najvidnejšimi slovenskimi energetskimi podjetji, predvsem na področju trgovanja z električno energijo, na nemškem trgu pa nudijo specializirane rešitve, kot je denimo, optimalno trgovanje z zemeljskim plinom družbi Bayern Gas, njihov paradni konj med produkti pa je Hedging Studio, s katerim zagotavljajo najbolj optimiziran nakup in prodajo energije malim in srednjem podjetjem.

Vesele zelene družine (Mathias Prouvost)


Ekipa si želi preveriti, ali bi bila podjetniška ideja o konceptu zelenih družin zares plodna. Ideja temelji na sinergiji učinkovite rabe hrane, kakovostnega prostega časa in alternativne mobilnosti.

MoneyRebel (Jaka Kladnik)


MoneyRebel je 'all-in-one' finančna platforma, ki finančnim svetovalcem predstavlja vstop v digitalno dobo finančnega svetovanja, pri čemer za svoje delo uporabljajo le eno orodje. Platforma omogoča neodvisnim finančnim svetovalcem komunikacijo s končnimi uporabniki preko spletne in mobilne aplikacije. Končni uporabniki imajo tako na voljo 360° pregled nad osebnimi financami in real-time spremljanje finančnih portfeljev ter ločen komunikacijski kanal za hitro in varno komunikacijo s finančnim svetovalcem.

Sleepy Bottle (Rok Colarič)


Sleepy Bottle je zgodba, ki jo zadnja tri leta s 14-člansko ekipo pišeta Rok Colarič in Lenart Grkman z mislijo na mlade starše, ki jim noči krati priprava adaptiranega mleka za njihove dojenčke in malčke. Potencial produkta je prepoznal tudi nekdanji vodilni pri podjetjih Apple, Nest in Google, investitor v inovacije in start-upe ter eden od mentorjev ABC pospeševalnika Andy Baynes in v podjetje tudi investiral. Sleepy Bottle je danes že mogoče kupiti v prestižnih veleblagovnicah po Evropi, kot so Selfridges, Seen & Strom, Magasin du Nord, ipd.

ID Conference (Jurij Triller)


ID Conference predstavlja podporo in pomoč podjetjem in organizatorjem dogodkov; ponujajo dva produkta, ki sta povezana ali pa lahko delujeta ločeno – eno je spletna platforma, kjer je mogoče v šestih korakih urediti vse potrebno za organizacijo dogodka in pomaga pri ‘menedžiranju’ udeležencev, drugo pa so orodja za sledenje - mobilni telefon ali ročni terminal ter inovativno RFID UHF stojalo za brezstično beleženje prehodov udeležencev. Podjetje je trenutno v fazi iskanja investicije za širitev RFID tehnologije na področje energetike in pametnih mest.

dr Maja Jerala»Čeprav obstaja veliko start-up podjetij z odličnimi izdelki, ki se prijavljajo na naše pospeševalne programe, smo opazili, da jim pogosto manjkajo ključne poslovne veščine, ki so potrebne za uspeh na trgu,« je že ob začetku omenjenega InnoEnergyjevega programa dejal Christo Balinow, direktor poslovnega razvoja pri InnoEnergy za področje Srednje in Vzhodne Evrope, Bližnjega Vzhoda in Severne Amerike. »Primer smo oblikovali z namenom, da bi zapolnili to vrzel v znanju in povečali podjetniški potencial v regiji.«

Dr. Maja Jerala iz ABC pospeševalnika pa je ob zaključku Primer programa dejala: »ABC pospeševalnik je ponosni partner InnoEnergyja, saj z njihovo pomočjo odpiramo dodatne možnosti slovenskim start-upom s področja energetike. Poleg tega z njihovo pomočjo vzpostavljamo še dodatne povezave s predstavniki energetskega sektorja in vladnih organizacij. Tovrstne povezave in izvajanje aktivnosti nam tako omogoča neprestan stik z inovacijami na strani mladih inovatorjev ter na drugi strani s potrebo energetskega sektorja na slovenski in tudi na evropski ravni. V največje veselje mi je, ko mladim energetskim umom prižgemo poslovno iskrico v očeh. S tem ne samo da razširimo spekter izbire mladih energetskih inovatorjev, ampak hkrati tudi omogočimo trden in bliskovit napredek pri razvoju njihovih produktov ter storitev s področja trajnostne in čiste energije. Slovenija predstavlja eno od evropskih držav z največjim številom energetskih inovacij v Evropi in veseli me, da to vse bolj prepoznavajo tudi slovenski industrijski in vladni partnerji. V prihodnje si želimo še več prepoznavnosti in še več sodelovanja, saj le skupaj lahko zagotovimo optimalne pogoje za razvoj, investicije in implementacije najboljših idej za skupno boljšo in čisto energetsko prihodnost.«

OGLASNO SPOROČILO

 • Čet 20°C

 • Pet 20°C

 • Sob 21°C

 • Ned 17°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×