Nastavitve piškotkov
»Hitri zmenki« kot ena od oblik mreženja za čistejšo prihodnost

»Hitri zmenki« kot ena od oblik mreženja za čistejšo prihodnost

Datum: 28. september 2018

Avtor: Ana Vučina Vršnak

Kategorija: En.vizija

Tema: Energetska politika , Nove tehnologije

Izmenjevanje misli, idej in izkušenj z drugimi je lahko izjemno navdihujoče. Mreženje je pomembno, je na včerajšnjem poslovnem zajtrku En.ekonomika & Industrija 018 v Ljubljani dejal Sebastian Siuchta, ki je pri InnoEnergy Central Europe Sp. z o.o. vodja sektorja za ustanavljanje podjetij za srednjo in vzhodno Evropo. Siuchta je v predavanju predstavil številne podjetniške primere in priložnosti za mreženje, povezane z InnoEnergy, največjim pospeševalnikom na področju čistih tehnologij na svetu.

Sebastian Siuchta InnoEnergy smallŠiroka paleta podjetniških primerov


HEPTA: avtonomni sistem upravljanja javnih storitev


Prvi primer, ki ga je omenil Siuchta, je HEPTA – avtonomni sistem upravljanja javnih storitev. Izziv je povezan z visokimi stroški pregledovanja in vzdrževanja elektroenergetske infrastrukture, rešitev pa v postopke pregleda omrežja vnaša pametni vidik, saj drage zračne analize spreminja v avtomatizirano rešitev na ključ.

BIN-e: pametni smetnjak 


Ljudje se nočejo ukvarjati z ločevanjem odpadkov, infrastrukture za recikliranje ni, ločevanje odpadkov zahteva čas in prostor, stroški pa so visoki. Rešitev, oblikovano na podlagi interneta stvari, ponuja BIN-e: naprava za ravnanje z odpadki, ki sama ločuje in avtomatsko stiska odpadke, poleg tega pa omogoča zbiranje podatkov in spremljanje polnjenja.

Enetech: shranjevanje in transport toplote za izkoriščanje odvečne toplote


Izziva sta v tem primeru učinkovita raba energije in izvajanje energetskih pregledov. Z Enetechovim hranilnikom toplote je mogoče toploto shraniti in prepeljati do 30 km daleč. Izkoriščanje odvečne toplote in njen transport po zaslugi ustreznih materialov, ki v največji mogoči meri zagotavljajo učinkovito shranjevanje, v tovrstnem rezervoarju postaneta stroškovno učinkovita. Odvečno toploto je tako mogoče uporabiti za ogrevanje.

POLYGEN: revolucionarni obrat za proizvodnjo sintetičnega zemeljskega plina


Številna termoenergetski objekti, predvsem v srednji in vzhodni Evropi, se soočajo s težavami zaradi upadanja donosnosti na eni strani in z zahtevami po upoštevanju emisijskih standardov na drugi strani. Rešitev je povezana z nizkoogljično električno energijo ter pridobivanjem toplote iz odpadkov, lokalne razpoložljive biomase ter drugih trdnih goriv, je dejal Siuchta in dodal, da uplinjanje in metanizacija omogočata proizvodnjo sintetičnega zemeljskega plina tudi poleti.

Sebastian Siuchta InnoEnergy En ekonomika smallMreženje je pomembno


»Ljudi povežemo ter jim ponudimo prostor za izmenjavo idej in jih navdahnemo, da začnejo sodelovati in skupaj ustvarjati kaj novega,« je povedal Siuchta.

Konferenca TBB 17. in 18. oktobra prihaja v Köbenhavn


Konferenca The Business Booster (TBB), v svetovnem merilu osrednji dogodek za inovacije na področju trajnostne energije, pritegne več kot 700 udeležencev iz več kot 30 držav. Prihodnja izdaja bo potekala 17. in 18. oktobra na Danskem.

»Hitri zmenki«


»Hitri zmenki« v svetu tveganega kapitala olajšajo povezovanje vlagateljev in zagonskih podjetij, je pojasnil Siuchta. Doslej je bilo predstavljenih 52 primerov, steklo je pet investicij, še veliko več pa jih je na vidiku. To po besedah govornika pomeni 10-odstotno uspešnost, kar je petkratnik panožnega povprečja, ki se giblje okoli 2 odstotkov.

PowerUp!


PowerUp! je tekmovanje, namenjeno start-upom iz 24 držav, med katerimi je tudi Slovenija. Kot je pojasnil Siuchta, gre za največje tekmovanje za zagonska podjetja na področju čistih tehnologij, energije, mobilnosti in pametnih tehnologij v srednji in vzhodni Evropi.

Primer


Primer je brezplačen predpospeševalni program, ki ne zahteva lastniškega deleža ter start-upom iz srednje in vzhodne Evrope v zgodnji fazi pomaga premostiti najpogostejše ovire in izzive energetike in širše, je pojasnil Siuchta. Program obsega 40 ur teorije, praktičnih delavnic in mentoriranja pod vodstvom izkušenih strokovnjakov in mentorjev.

InnoEnergy na kratko


InnoEnergy je največji pospeševalnik na področju čistih tehnologij na svetu. Ustanovljen je bil leta 2010. Trenutno ima po Evropi 6 regionalnih pisarn s 24 deležniki, poleg tega pa še 385 dodatnih partnerjev, ki so razvili pomembne energetske rešitve za čistejše okolje, je dejal Siuchta in dodal, da njihov slogan »Misli globalno, deluj globalno« velja tudi za trenutne razmere v energetiki.



Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Tor 6°C

  • Sre 6°C

  • Čet 9°C

  • Pet 7°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news




Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET bo



E-poštni naslov






Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×