Nastavitve piškotkov
Strokovnjak: Po 2030 bo uporaba vodika postala komercialno upravičena

Strokovnjak: Po 2030 bo uporaba vodika postala komercialno upravičena

Datum: 22. maj 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Promet , Energetska politika , Emisije CO2 , Vodik

Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko uporaba vodika postala komercialno uspešna po letu 2030. Trenutno je v EU najavljenih več kot 1000 projektov na področju vodika. Med njimi so tudi veliki projekti, ki so povezani s samo proizvodnjo vodika in bodo začeli obratovati po letu 2030. To pomeni, da bo po 2030 na voljo veliko več vodika in se bodo cene znižale, uporaba vodika pa bo postala komercialno upravičena, je za Energetiko.NET povedal izvršni direktor Partnerstva za čisti vodik pri Komisiji Bart Biebuyck ob robu ponedeljkove izjave za medije, s katero so napovedali torkovo konferenco Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023 v Goriških Brdih.

Kot je pojasnil Biebuyck, prepoznavajo evropske uredbe uporabo dveh vrst vodika – eden je obnovljivi vodik iz sonca, vetra in drugih obnovljivih virov, ter nizkoogljični vodik. »Uporaba obeh vrst vodika je zaželena, ampak končni cilj je vsekakor uporaba obnovljivega vodika. Da pa bomo prišli do tja, potrebujemo tudi določeno prehodno obdobje, kjer bomo uporabljali tudi nizkoogljični vodik,« je še dejal Biebuyck.

Spomnimo, Severnojadranska vodikova dolina je prvi evropski transnacionalni projekt, namenjen vzpostavitvi namenske vodikove doline. Partnerstvo treh držav – Slovenije, Hrvaške in Furlanije-Julijske krajine – vključuje 34 organizacij ter pokriva celotno verigo, od proizvodnje prek skladiščenja in distribucije do končne uporabe vodika v različnih sektorjih, predvsem industriji in prometu. Projekt bo trajal 6 let. V okviru razpisa Horizon Europe je Sloveniji v okviru tega projekta dodeljenih 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev, posebej pa je slovensko ministrstvo za okolje, podnebje in energijo prejelo še nekaj več kot 354 tisoč evrov.

Med samo novinarsko konferenco je Biebuyck poudaril, da je bilo v okviru Partnerstva za čisti vodik pri EK že podprtih 23 projektov vodikovih dolin.
 
»Projekt Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023 je sicer izrednega pomena, ker gre za prvi čezmejni projekt na tem področju. To pa je še kako pomembno, saj bo treba v prihodnosti veliko vodika prenesti iz ene države v drugo. Ker pa se regulacije v evropskih državah razlikujejo, se lahko prek takšnih projektov veliko naučimo, kako se spoprijeti s takšnimi izzivi,« pravi Biebuyck.

Baterije in vodik si na področju prometa ne smejo konkurirati

»Ko govorimo o prometu, je vodik mogoče uporabiti vsepovsod. Uporabo vodika vidimo predvsem na področju uporabe težjih transportnih vozil, kot so tovornjaki in avtobusi. Pri takšnih vrstah vozil je trenutno še zelo malo alternativnih tehnologij. Se pa moramo zavedati, da na področju prometa potrebujemo obe vrsti tehnologij,« je za Energetiko.NET podrobneje pojasnil Biebuyck.

Tako je dejal, da obstajajo želje, da bi na področju potniškega prometa uporabljali samo baterijska vozila, kar bi po mnenju Biebuycka bilo napačno, saj obstajajo poslovni primeri in potrebe, kjer uporaba baterij ni primerna.
 
»Obstajajo poslovni primeri, kjer je treba prevoziti veliko kilometrov in ni časa za polnjenje, zato baterijska vozila niso primerna. Takšen primer so taksi storitve ali pa dostava blaga,« je dejal.
 
Hkrati je opozoril, da v Evropi obstaja tudi velika razlika glede same infrastrukture za polnjenje vodika, zlasti velike razlike obstajajo med vzhodom in zahodom. »S projekti, kot je Severnojadranska vodikova dolina, želimo to spremeniti,« pojasnjuje Biebuyck.

Hkrati pa se bo stanje vodikove polnilne infrastrukture izboljšalo tudi zaradi v marcu najavljene uredbe o alternativnih gorivih v prometu (AFIR).
 
»Uredba bo od držav članic zahtevala gradnjo vodikove infrastrukture na vsakih 200 kilometrov in na velikih križiščih avtocest in drugih prometnih koridorjih. To pa bo drastično povečalo število polnilnic, saj bodo države, ki tega ne bodo izpolnile, na nek način kaznovane,« je še dejal Biebuyck.


  • Ned 19°C

  • Pon 23°C

  • Tor 18°C

  • Sre 21°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×