Nastavitve piškotkov
Novomeški TPV Automotive bo v ‘Tovarni prihodnosti’ proizvajal sestavne dele za avtomobilsko industrijo, v e-mobilnosti že močno prisotni

Novomeški TPV Automotive bo v ‘Tovarni prihodnosti’ proizvajal sestavne dele za avtomobilsko industrijo, v e-mobilnosti že močno prisotni

Datum: 28. marec 2022

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Promet

V veljavni načrt razvojnih programov 2022–2025 proračuna Republike Slovenije je vlada letos uvrstila tudi 31 milijonov evrov vreden projekt novomeške družbe TPV Automotive ‘Tovarna prihodnosti TPV Brezina 2’. V novi tovarni, ki bo visoko avtomatizirana in digitalizirana, bodo proizvajali sestavne dele za avtomobilsko industrijo, in sicer komponente podvozja iz visokotrdnostnega jekla. Različne komponente, ki jih razvijajo in izdelujejo že zdaj, so namenjene tudi za električna vozila. - Na strehi novega objekta je predvidena tudi sončna elektrarna.

Elektrifikacija je eden najmočnejših trendov v avtomobilski industriji, kar so »zaznali že zelo zgodaj in se temu strateško prilagodili«, pojasnjujejo.

V svetu e-mobilnosti so tako že »močno prisotni« in že vrsto let eden od ključnih specialistov na t.i. ‘lightweight’ področju, ki predstavlja pomembno podporo e-mobilnosti. »Tu je namreč še toliko bolj pomembno, da so vozila čim lažja, saj tako za svoje delovanje potrebujejo manj energije. Seveda pa je pri tem pomembno, da znamo kljub zmanjšanju teže ohraniti ali celo izboljšati vse varnostne in funkcionalne karakteristike.«

To jim »uspeva tako s poznavanjem in uporabo novih materialov kot tudi s spremembami geometrije izdelka. S tem omogočamo, da so vozila lažja, varnejša ter imajo manjši vpliv na okolje«. 

Kot pravijo, jim razvoj izdelkov zaupajo tudi najzahtevnejši kupci. Mednje štejejo sistemski dobavitelji in proizvajalci vozil s svojimi blagovnimi znamkami, kot so BMW, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault idr.

 

Ledino orjejo tudi na področju nosilcev za baterije

 

Z izkazanimi kompetencami pa niso postali le eden ključnih razvojnih dobaviteljev na področju elektrifikacije vozil, temveč so trenutno tudi eden od vodilnih dobaviteljev nosilcev za baterije na svetovni ravni.

V eni od svojih tovarn že od predlanske jeseni teče serijska proizvodnja nosilcev za baterije za kupca Volvo Cars. 

»Gre za izjemno pomemben produkt, vgrajen v prvo popolnoma električno vozilo tega proizvajalca – model Volvo XC40 Recharge. Nosilec baterije deluje kot varnostno ohišje, vgrajeno v sredino karoserije vozila, ki skrbi, da bodo ob morebitnem trku varni tako potniki kot baterija, zato mora ustrezati vsem varnostnim zahtevam, ki so pri tem proizvajalcu še posebej visoke,« pojasnjujejo.

Kot poudarjajo, orjejo na tem področju ledino; njihovi inženirji pa so dnevno v stiku z največjimi proizvajalci vozil. 

 

Nova tovarna do 2025

 

Svoje zmogljivosti sedaj tudi širijo. Tako je za gradnjo novega proizvodnega objekta ‘Tovarna prihodnosti TPV Brezina 2’ ter nakup opreme, različnih linij in licenc ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) podjetju odobrilo subvencijo za upravičene stroške investicije v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva do skupne višine 4.961.468,75 evra, tako da se v letu 2022 izplača največ do 1.125.031,25 evra, v letu 2023 največ do 2.547.912,50 evra in v letu 2024 največ do 1.288.525 evrov. 

V sklopu nove tovarne je predvidena tudi oprema za proizvodnjo obnovljivih virov energije - sončna elektrarna na strehi objekta -,  ki pa ni predmet sofinanciranja v okviru neposredne spodbude, so še povedali za Energetiko.NET.

Kot pojasnjujejo na MGRT, bo v okviru investicije podjetje zagotovilo ohranitev približno 750 obstoječih zaposlenih, pri čemer bo najkasneje do zaključka investicije v tovarno, do konca junija 2025, imelo podjetje najmanj 982 zaposlenih in dodatnih 50 novih zaposlitev v okviru investicije TPV Brezina. • Čet 22°C

 • Pet 27°C

 • Sob 28°C

 • Ned 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×