Nastavitve piškotkov
Elektro Ljubljana bo do konca leta postavil še vsaj 50 novih polnilnic za električna vozila

Elektro Ljubljana bo do konca leta postavil še vsaj 50 novih polnilnic za električna vozila

Datum: 06. september 2022

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Promet

Elektro Ljubljana, ki je na približno 200 različnih lokacijah doslej postavil že približno 440 polnilnih mest za električna vozila, namerava do konca leta dodati še vsaj 50 novih polnilnic, so danes sporočili iz ljubljanske elektrodistribucije.

»Naše vodilo, ki sloni na večletnem znanju in izkušnjah, je, da stremimo k nenehnemu izboljševanju storitev na področju e-mobilnosti. Zavedamo se, da je osnova za resen razvoj e-mobilnosti zelo obširna pokritost države z električnimi polnilnicami na izmenični tok, ki dajejo do 22 kilovatov električne moči. To pomeni od šibke do srednje moči, ki zadostuje za polnjenje. S široko mrežo polnilnic AC bi lahko dejansko avtomobile polnili vedno, ko stojite, in na ta način manj obremenjevali omrežje in se bili sposobni omrežju celo prilagajati. Prav zato želimo motivirati čim več podjetij, da postavijo svoje polnilne postaje. Eno od vprašanj je tudi možnost polnjenja v blokovskih naseljih, kar predstavlja večji izziv,« je ob tem dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana Aleksander Zupančič.

Kot ugotavljajo v ljubljanski elektrodistribuciji, povpraševanje po električnih avtomobilih narašča, s tem pa tudi število polnjenj. Po njihovih podatkih so v obdobju desetih let imeli leta 2011 209 polnjenj, deset let pozneje pa izjemen porast na 102.555 polnjenj. Leta 2011 je bilo porabljeno 71 kWh električne energije, lani je ta številka znašala 1.396.158 kWh. S tem se povečuje tudi povpraševanje po električnih polnilnicah. Največ polnilnic na enem mestu je trenutno v parkirni hiši na Šubičevi, med nakupovalnimi središči pa v Aleji.

»Porabnike večinoma zanima lokacija polnilnice ter cena in kakovost storitve. Na tem področju nenehno delamo in storitev nadgrajujemo. Uvedli smo nov zaledni sistem, preko katerega upravljamo polnilnice in nadziramo dogajanje,« še pojasnjuje prvi mož družbe.

Elektro Ljubljana ima urejeno tudi gostovanje njihovih uporabnikov v sosednjih državah in mnogih uporabnikov tujih sistemov na svojih polnilnicah. V planu pa imajo njihovo razširitev. Prav tako spodbujajo ponudnike električne energije in omrežne operaterje k raznim storitvam, ki bi olajšale prehod na e-mobilnost, dodajajo.

  • Ned 22°C

  • Pon 23°C

  • Tor 26°C

  • Sre 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×