Nastavitve piškotkov
Zeleno okrevanje po COVID-19

Zeleno okrevanje po COVID-19

Datum: 09. julij 2020

Avtor: Dr. Franc Žlahtič, prof. dr. Alojzij Poredoš

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Ekonomija

Pandemija COVID-19 je silovito zajela vse človeštvo in ga postavila v položaj, ki preseneča ter ga zavestno nismo pričakovali, kaj šele načrtovali. Slutnjo, da se lahko nekaj takega le zgodi, smo kolektivno potiskali stran iz realnosti in iz zavesti. Kot osrednje smo reševali probleme, ki smo jih znali napovedati, smo jim kos, so več ali manj rutina in katerih rezultati so lažje dostopni, všečni ter prinašajo tudi takojšnji dobiček; seveda predvsem finančni.

ekonomijaV zelo kratkem se je potrdilo, kar smo vedeli: kako zelo so sistemi, ki smo jih ustvarjali, soodvisni in kako smo kot civilizacija odvisni od njih. Ob tem smo popolnoma zanemarili, prezrli našo odvisnost od narave, okolja in podnebja. Postali smo žrtev lastnega, napačnega prepričanja, da gre samo za lokalne pojave, ki se nas ne morejo in ne bodo nikoli dotaknili. Pojave in učinke naših ravnanj smo enostavno zanikali. Skoraj vsi ti sistemi, ki smo jih ustvarjali stoletja, desetletja, so prešli pred našimi očmi v nestabilna in izredna stanja, katerih večine nikakor ne moremo vrniti v prvotna stanja.

Med temi je tudi energetika, pomemben del aktivnosti civilizacije, ki je odvisna od narave, okolja in njenih danosti. Prav tega smo se zavedali temeljiteje v času naših zmanjšanih aktivnosti in v karantenah, ko smo odkrili čistejši zrak, čistejše vode ter manj hrupa. A vse to, kar je trajalo le kratek čas, nikakor ni prispevalo k dolgotrajnim neustavljivim spremembam okolja in podnebja. Dalo je le misliti, kako močno vplivamo na vse, kar nas obdaja in kako nas to lahko tudi omeji in ustavi.

Energetiko na nacionalnem nivoju ter širše redno obravnava Svet za energetiko pri Slovenski akademiji zanosit in umetnosti (SE SAZU). Svet sodeluje tudi v Združenju evropskih akademij znanosti EASAC (European Academies Science Advisory Council) ter njegovih telesih, ki obravnavajo aktualne energetske teme.

Čas pandemije je povod za razpravo o temeljnih energetskih vprašanjih, tehnologijah in znanjih, ki so in bodo potrebna v prihodnje. Pokazalo se je, da moramo pospešeno in bolj tehtno iskati odgovore na uganke o energetskem prehodu in razogljičenju, o katerem govorimo že dlje časa, a nismo oblikovali bistvenih izkristaliziranih smeri. Samozadostno in samovšečno populariziramo nekatere delne rešitve, ki jih ne moremo povezati v celoto ukrepov. Pandemija nas je prisilila k hitrejšemu, globljemu razmisleku in hitrejšemu načrtovanju aktivnosti. Novi val širjenja okužb nam še dokazuje, da moramo razširiti okvire razmišljanja in opustiti nekatere stalne prakse.

Po več iteracijah in razpravah v delovni skupini EASAC smo ustvarili usklajen zgoščen material, ki smo ga objavili s konsenzom. V njem smo se osredotočili na znanja, ki jih v Evropi že imamo in obvladujemo ter so temelj za vzpostavitev okoljsko in podnebno prijaznejše energetike. Material smo poimenovali »zeleno okrevanje po COVID-19«. Obravnavali smo vse panoge evropske energetike, vse vire energije ter tehnologije, pa tudi energetsko podobo Evrope, ki temelji le na sobivanju s svetom.

Razpravo, analizo razmer ter pobudo za oblikovanje energetskih smeri v Evropi, kar je vse strnjeno v objavljenem materialu, lahko povzamemo tako:
 • Okrevanje energetike ter njen nadaljnji razvoj mora temeljiti na gospodarnosti in povezano z vsemi aktivnostmi družbe. To celoviteje upošteva okolje in podnebje ter dokazano ustvarja več delovnih mest, zagotavlja tudi večje dolgoročne prihranke.
 • Gospodarske spremembe, posledice pandemije so vitalno ogrozile vrsto aktivnosti, ki so tesno povezane z energetiko in energetskimi podjetji, objekti. Ob sanaciji tega in podaljšanju življenjskih dob objektov je treba njihovo vlogo in pomen proučevati predvsem s stališča okolja in podnebja. Pomembno je, da določimo, zakaj energijo uporabljamo.
 • Vse energetske strategije in programe je treba ponovno proučiti s stališča zmanjševanja vplivov na okolje in podnebje ter njihovega učinka na družbo ter jih ponovno opredeliti. Prav tako je nujno proučiti posamezne nacionalne strategije v sklopu vseevropske strategije.
 • Evropa je razvila in obvladuje tehnologije, ki so pomembne za doseganje okoljsko podnebnih ciljev. Njihova uporaba ter nadaljnji razvoj morata postati intenzivnejša in vodilna v svetu. Prav zaradi tega moramo ohranjati ambicioznost v usmeritvah COP 26 (Klimatska konferenca, Glagow 2021) in COP 15 (Biotska raznovrstnost, Kunming 2020).
 • Politični odločevalci morajo znanje in razvoj znanj vključiti v strategije razvoja energetike temeljiteje in učinkoviteje na nacionalnih nivojih ter na širšem vseevropskem področju.

Dokument je nastal na temelju konsenza palete stališč in mnenj: VEČ TUKAJ. Iskanje konsenza je bil poseben izziv, ki je pokazal, da je raznolikost Evrope tudi izjemna priložnost ter prednost.

Dr. Franc Žlahtič je član SE SAZU in član EASAC.

Prof. dr. Alojzij Poredoš je predsednik SE SAZU.

Stališča avtorice ne odražajo nujno stališča uredništva Energetike.NET.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Tor 25°C

 • Sre 27°C

 • Čet 28°C

 • Pet 29°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×