Solarna avtobusna postaja: Korak k razvoju pametnega mesta

Solarna avtobusna postaja: Korak k razvoju pametnega mesta

Datum: 04. februar 2019

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: Start-up

Tema: Električna energija , OVE in URE , Energetska politika

Domžale so prva slovenska občina v Sloveniji, kjer se lahko med čakanjem na avtobus usedete na ogrevane klopi, prenovljeno avtobusno postajališče pa je opremljeno tudi z AED defibrilatorjem, USB polnilci in ekranom za obveščanje. Sašo Mandžič iz podjetja Sunlife, ki je poskrbelo za prenovitev avtobusne postaje, je za Energetiko.NET pripomnil, da Slovenija na splošno ni naklonjena novitetam.

IMG 5943Ideja o t.i. pametnih solarnih avtobusnih postajah se je Saši Mandžiču iz podjetja Sunlife, ki že več kot 10 let proizvaja in postavlja solarne ulične svetilke, porodila pred dvema letoma. Takrat je razmišljal, da bi najprej solarno osvetlili tudi avtobusna postajališča, »ki so videti nekako mrtva«, poudarja. »Potem sem dodajal razne komponente (USB polnilce, brezžične polnilce, AED defibrilator itd.).« Nastal je končni izdelek, ki ima po njegovih besedah »praktično vse«. Pri testiranju podobne avtobusne postaje, kot je zdaj v Domžalah, so navsezadnje dodali še ogrevane klopi in info ekran.

En.odmev 019: Energetska prihodnost; Četrtek, 7. marec 2019, Grand hotel Union, Ljubljana; Vrhunska energetska zasedba! Preverite možne popuste (TUKAJ).

Korak k razvoju pametnega mesta


IMG 5947Avtobusna postaja ima na strehi solarne panele, ki napajajo osem USB-polnilnikov in dva brezžična polnilnika. Postajo razsvetljuje LED-osvetlitev, odlikuje pa jo tudi 55-inčni LED ekran za obveščanje in reklamiranje ter AED defibrilator, pojasnjuje sogovornik. Na avtobusno postajo so prav tako namestili dva sistema 12V in 220V. Posebnost postaje je tudi ogrevana klop. »Klop začne ogrevati, ko pade temperatura pod 6 stopinj in jo segreje na 12 stopinj. Možno pa jo je ogrevati do 35 stopinj, vendar bi bilo to preveč potratno,« nam je še povedal Mandžič.

IMG 5945Trenutno se na ekranu vrtijo samo obvestila občine in vozni red, v bližnji prihodnosti pa bodo po sogovornikovih besedah namestili še komunikacijski program »google open AI«. »Takrat bo na ekranu možno dobiti prav vse informacije, potrebno mu bo samo povedati, kaj potrebujete, in vas bo vodil oz. usmeril kaj, kako, kam.« Kot poudarja Mandžič, je to velik korak k razvoju pametnega mesta, »saj ne bo potrebe po 'info-biroju' in podobnih ustanovah. »Ideja je tudi, da lahko med čakanjem na avtobus na ekranu naročite stvari, ki jih potrebujete iz trgovine, in vas bodo te pričakale v vrečki - zaboju. Ko se vračate iz službe, naročene stvari samo poberete.«

Slovenska politika ni naklonjena k novitetam


IMG 5949Domžale so bile po sogovornikovih besedah prva slovenska občina, ki je imela posluh za postavitev prve tovrstne avtobusne postaje v državi. »Ko smo postavljali avtobusno postajo v Domžalah, je Evropska Unija izdala razpis za sofinanciranje projektov za obnove avtobusnih postaj v sodobnejše. Na ta razpis se je prijavila tudi občina Jesenice in pridobila 244.000 evrov nepovratnih sredstev za obnovo postajališč v takšne, kot smo jo obnovili v Domžalah,« je o nadaljnjih načrtih povedal sogovornik. Celoten znesek prenove avtobusnega postajališča v Domžalah je znašal dobrih 34 tisoč evrov.

IMG 5940Sicer pa Slovenija (politika) po njegovih besedah ni naklonjena novitetam. »Pri vsaki noviteti se najprej poskušajo poiskati slabe stvari in ne, kaj je lahko v noviteti dobrega.«

Jeseniško podjetje Sunlife sicer že deset let proizvaja in postavlja solarne ulične svetilke. »Svetilka je plod našega razvoja in smo jo tudi zaščitili. Postavljenih imamo že več kot 400 kosov. Nekatere stojijo že deveto leto.« Leta 2014 so s solarno razsvetljavo osvetlili tudi najdaljšo kolesarsko pot, »pot ob Savi« v Ljubljani, ki je dolga osem kilometrov.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×