Otroci iz ljubljanskih vrtcev se še naprej spoznavajo z energetskimi vprašanji
OGLASNO SPOROČILO

Otroci iz ljubljanskih vrtcev se še naprej spoznavajo z energetskimi vprašanji

Datum: 30. november 2018

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , OVE in URE

V tem in minulem tednu sta Ana in Kristina Oražem iz Zavoda Modri svet za mlade, ki deluje pod okriljem Energetike.NET, ponovno obiskali več ljubljanskih vrtcev ter izvedli delavnice, v katerih sta skupaj okoli 140 otrokom približali nekaj osnovnih energetskih vprašanj.

Hisek in SoncekV torek in sredo sta bili v vrtcu Vodmat, kjer sta se posvetili skupaj 70 otrokom v starosti med 4 in 6 let. V sredo sta skupini 32 otrok približali Hiška in Brihto. Dejavnost se jim je zdela zanimiva in ves čas so sodelovali. Všeč jim je bilo sestavljanje sestavljank. Še posebej se jim je zdelo zanimivo, da s pomočjo vetra, vode in sonca lahko pridobimo elektriko. Skupaj z animatorkama so ugotovili, da poleg sonca, vetra in vode potrebujemo še naprava, ki nam pomagajo pridobiti elektriko. Zagotovo pa je bilo za otroke zabavno presenečenje, ko jih je obiskal Hišek - maskota. 

V torek pa sta skupini 38 otrok prebrali pravljico in se nato pogovarjali o daljnovodu, o tem, kaj se je dogajalo v pravljici, zakaj bi potrebovali elektriko. Otroci so imeli veliko idej. Sestavili so hiško in se pogovarjali o tem, zakaj lučka na hiški ne sveti, če pa imamo na strehi sončno elektrarno. Všeč jim je bila gibalna igra Sonce, veter in voda. Hišku so zapeli pesmico in z njim tudi zaplesali. Med poslavljanjem je vsak otrok Hišku lahko dal »petko«. 

Hisek in ZemljaMinuli petek je Hišek obiskal vrtec Jelka in okoli 30 otrok. Otroci so bili stari večinoma med 3 in 4 leta, nekaj pa jih je bilo tudi mlajših od treh let. Dejavnost ni uspela, kot je sicer zastavljena. Težava je bila v starosti in razumevanju otrok. Prebrali smo sicer pravljico, se pogovarjali o elektriki in nekateri starejši so vedeli, za kaj se uporablja elektrika, nismo pa govorili o tem, kako pridobivamo elektriko, saj bi bilo to za tako starost otrok prezahtevno. Sestavili so tudi sestavljanke in hiško in za konec skupaj s Hiškom zaplesali na dve pesmici. Otroci so se kljub vsemu zabavali.

V četrtek minuli teden sta animatorki obiskali še vrtec Kolezija. Otrok je bilo 37. Otroci v prvi skupini so bili stari med 3 in 4 leta. Otroci so pozorno poslušali pravljico o Hišku in Brihti. Med pogovorom o elektriki smo dobili zanimive ideje, zakaj vse uporabljamo elektriko. Otroci so povedali, da elektriko uporabljamo za »babyphone« za sestrico, za luč, za kuhalnik, za grelnik vode ... Všeč jim je bilo sestavljanje hiške, predvsem pa, da je imela hiška na strehi sončno elektrarno. 

Hisek in RecicaV drugi skupini so bili otroci stari med 4 in 5 leti. Otroci so že imeli več idej glede porabe elektrike. Zelo so uživali v igri Sonce, veter in voda. Zelo pozorno so poslušali potek igre in se dobro razmigali. Hišku so zapeli pesmico o netopirju, z njim zaplesali na pesem Naša četica koraka. Dejavnost je bila uspešno izvedena.

V sredo, 21. novembra, smo bili v vrtcu Jelka. Skupini 37 otrok v starosti od 4 do 6 let smo predstavili Hiška. Delavnica je uspela zelo dobro - zaradi zadostne starosti otrok je bil pogovor o elektriki in daljnovodu bolj pester, otroci so delili veliko različnih zamisli. Ob sestavljankah smo ugotavljali, da nam sonce, voda in veter pomagajo pri pridobivanju elektrike. Otrokom je bilo zelo všeč sestavljanje hiške. Maskota Hišek pa je delavnico še bolj popestril. Otroci so zapeli nekaj pesmic in skupaj s Hiškom tudi zaplesali.

Omenjene izobraževalne aktivnosti v šolah in vrtcih potekajo v okviru projekta Mestne občine Ljubljana (MOL), s katerim želi občina otrokom v vrtcih in šolah približati energetsko tematiko, hkrati pa gre za javne objekte, ki so v sklopu projekta tudi energetsko sanirani. Projekt izvaja tako Zavod 404 kot Energetika.NET, ki pripravlja delavnice po vrtcih s Hiškom.


OGLASNO SPOROČILO
 • Dogodki
 • Pon 14°C

 • Tor 14°C

 • Sre 20°C

 • Čet 20°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×