Nastavitve piškotkov
Slovenske vojašnice bi lahko do leta 2030 postale energetsko samozadostne

Slovenske vojašnice bi lahko do leta 2030 postale energetsko samozadostne

Datum: 14. junij 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Ogrevanje

Slovensko ministrstvo za obrambo (MORS) bi lahko z lastnimi sončnimi elektrarnami in z izrabo vodikovih tehnologij do leta 2030 proizvajalo več energije, kot bi je porabili, je za Energetiko.NET dejal Robert Šipec iz MORS-a ob robu torkove vodikove konference, ki je potekala na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Kot je pojasnil, konkretne sončne in vodikove projekte tudi že načrtujejo.

Tako je dejal, da so za vojašnico v Kranju že zelo blizu pogodbi za javno-zasebno partnerstvo za postavitev sončne elektrarne in pa vodikovega postrojenja.

Sončna elektrarna bo imela zmogljivost 1,7 MW in bo postavljena na 9 tisoč kvadratnih metrih. Na območju vojašnice pa je tudi načrtovana postavitev mobilne enote za proizvodnjo vodika. Kot je dejal Šipec, gradbeno dovoljenje dopušča postavitev zmogljivosti za proizvodnjo 4,5 tone vodika. Načrtovana pa je tudi postavitev elektrolizatorja z zmogljivostjo 0,5 MW.

»Projekt bo zaključen do leta 2025, to pa predvsem zaradi dolgih časovnih dobav vodikovih tehnologij. Zunaj vojašnice bo postavljena tudi vodikova polnilnica, ki bo imela dve polnilni mesti za tovorna vozila in eno mesto za osebna vozila. Ta polnilnica bo tudi na voljo lokalnemu prebivalstvu in javnemu prometu,« je povedal Šipec.
 
Na površinah vojašnice Edvarda Peperka pa je načrtovana postavitev do 3 MW sončne elektrarne, ki bo postavljena na 15 do 20 tisoč kvadratnih metrih. Kot dodaja Šipec, bodo vse sončne elektrarne in vodikove proizvodne enote imele tudi vključen baterijski sistem.
 
»V vojašnici v Mariboru pa načrtujemo, poleg energetske sanacije stavb, tudi postavitev sončnih zmogljivosti na 16 tisoč kvadratnih metrih površine. Za postavitev novih sončnih zmogljivosti pa so tudi primerne lokacije na letališču ob Krki in v Postojni ter drugih lokacijah,« še dodaja.
 
Na MORS-u pa se zanimajo tudi za geotermalno energijo. »Seveda bo vodikova energija proizvajala toploto, ki jo bomo uspešno zbirali in uporabili za napajanje ogrevalnih sistemov. Na nekaterih lokacijah pa smo že priklopljeni na daljinsko ogrevanje, tam sicer ne pride v poštev uporaba geotermalne energije. Na drugih primernih lokacijah pa močno razmišljamo o tem, da bi uporabili geotermalno energijo,« je še dodal.
 
Glede vetrne energije je pojasnil, da imajo vojašnice določene omejitve za postavitev večjih vetrnic, predvsem zaradi prihoda helikopterjev in drugih stvari. A kot dodaja, obstajajo vseeno velika področja, kjer bi lahko takšne elektrarne postavili.  • Tor 29°C

  • Sre 25°C

  • Čet 26°C

  • Pet 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×