Projekt BB-CLEAN za zmanjšanje PM delcev ter črnega ogljika
OGLASNO SPOROČILO

Projekt BB-CLEAN za zmanjšanje PM delcev ter črnega ogljika

Datum: 06. december 2018

Avtor: Hana Kolenc in Nejc Jurko, KSSENA

Kategorija: Članki

Tema: OVE in URE , Ogrevanje

Projekt BB-Clean je sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Interreg Alpine Space (Območje Alp). Glavni cilj projekta je razvoj usklajenih politik za nizkoogljično energetiko v skladu s trajnostno rabo biomase za proizvodnjo toplote v Alpski regiji. Z ozirom na obstoječe stanje različnih zakonskih in administrativnih okolij v partnerskih državah se bodo v ta namen razvila inovativna orodja za tehnološko in ekonomsko načrtovanje ogrevanja na biomaso, ki bo v skladu s ciljem omejevanja posledic podnebnih sprememb.

13 logotipV letošnjem letu je energetska agencija KSSENA pričela s projektom BB-CLEAN (Strategic tools towards a sustainable use of biomass for low carbon domestic heating), ki naslavlja problematiko izpustov PM delcev in črnega ogljika na teritorijih, z veliko uporabo biomase za ogrevanje. Na območju Alp, je biomasa eden od primarnih energentov, in v dolgoročnih strategijah konvencije EUSALP prepoznana kot strateški vir, ki predstavlja trajnostno in CO2 nevtralno rešitev energetske samooskrbe. Kljub temu ima kurjenje biomase nekaj negativnih učinkov, ki so prisotni zlasti v alpskih dolinah, kjer se v času kurilne sezone povečajo emisije PM delcev. Seveda gorenje biomase ni edini izvor PM delcev, k povečanju le teh prispeva tudi s promet in fosilna goriva, vendar le teh pri projektu BB-CLEAN ne naslavljamo.

V sklopu projekta, se bodo najprej opravile bazične raziskave in odkrili vzorci povečanja emisij PM delcev, nato pa se bo razvil več nivojski integrirani sistem, ki bo vseboval več spremenljivk, kot so klimatski modeli, napoved vetra, temperature in ostalih indikatorjev, na mikro ravni. S pomočjo modela se bodo v realnem času izračunali optimalni urniki kurjenja, ki bodo še posebej uporabni za kurišča z zalogovniki energije. Poleg opisanega modela, je za zmanjšanje emisij PM delcev pomembna tudi ustrezna kakovost biomase in učinkovitost kurišč.

Pri izvajanju projekta bo energetska agencija KSSENA sodelovala z deležniki na lokalnem in nacionalnem nivoju. Ozaveščanje uporabnikov biomase je ključno za doseganje predvidenih rezultatov projekta zato energetska agencija KSSENA pri projektu sodeluje tudi kot vodja delovnega paketa komunikacije. Do sedaj je skupaj s sodelovanjem partnerjev pripravila celostno podobo projekta, oblikovala plakat za promocijo ter aktivno deluje na socialnih omrežjih, kjer skrbi za dobro prepoznavnost projekta.

13 grafikaProjekt je financiran v okviru programa Interreg – Alpine Space in se je začel izvajati 17. aprila 2018 in bo trajal 3 leta. V projektu sodeluje 8 partnerjev iz 5 držav, in sicer iz Italije, Avstrije, Nemčije, Francije in Slovenije.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta http://www.alpine-space.eu/projects/bb-clean/en/home ali pa spremljate dogodke in aktivnosti projekta preko socialnih omrežjih (Facebook, Twitter, Instagram).

OGLASNO SPOROČILO
Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×