Nastavitve piškotkov
Montel Weekly: Kako je pandemija COVID-19 pospešila poljski izhod iz premoga

Montel Weekly: Kako je pandemija COVID-19 pospešila poljski izhod iz premoga

Datum: 08. september 2020

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Premog , Energetska politika , Ogrevanje

Pandemija COVID-19 je pospešila začetek opuščanja uporabe premoga pri proizvodnji električne energije na Poljskem, tretji od premoga najbolj odvisni državi na svetu. Tudi ekonomika teh elektrarn ni pozitivna, zlasti od leta 2025 dalje. Hkrati država trenutno beleži ogromno rast sončnih elektrarn na strehah hiš, je v petkovi epizodi podkasta Montel Weekly dejala Joanna Mackowiak-Pandera, izvršna direktorica mislišča Forum Energii.

premog termoelektrarna vetrnicePo besedah ​​Mackowiak-Pandere se je preobrazba poljskega energetskega sektorja med pandemijo močno pospešila, saj se je z upadanjem povpraševanja po električni energiji začelo izpodrivanje ​​premoga iz sistema.

»Razprava o energetski preobrazbi je na Poljskem zdaj v zelo napredni fazi. Vlada se je s sindikati pogovarjala o zaprtju rudnikov, ker je to neizogibno in tudi zato, ker prinašajo velike gospodarske izgube,« je pojasnila in dodala, da poteka tudi resna razprava o obnovljivih virih energije, ki bodo nadomestili premog, saj bo njegova uporaba postopno odpravljena.

»Rečeno je, da se bo Poljska soočala z vrzeljo v proizvodnji električne energije iz premoga, deloma zato, ker bodo trgi zmogljivosti, ki zdaj še vedno podpirajo proizvodnjo iz premoga, po letu 2025 za premog postopno odpravljeni. Torej je vprašanje petih let, kdaj bodo elektrarne na premog prinesle velike izgube in verjetno ne bodo mogle delovati vsaj na obstoječih trgih z električno energijo,« je dejala Mackowiak-Pandera.

Po mnenju Mackowiak-Pandere je treba trg električne energije preoblikovati. »Kljub temu se nato postavlja vprašanje, v kolikšni meri želimo vlagati v elektrarne na premog, ker jih je treba posodobiti. Več kot 50 odstotkov elektrarn na premog je starih več kot 30-35 let, kar pomeni, da je to konec njihove življenjske dobe.«

Lignit v proizvodnji elektrike bi lahko postopoma odpravili do leta 2032


Med govorom o možnem datumu postopne opustitve premoga na Poljskem je Mackowiak-Pandera pojasnila, da je Poljska tretja od premoga najbolj odvisna država na svetu in da delež premoga v njenem elektroenergetskem sektorju znaša približno 72 odstotkov, v sektorju daljinskega ogrevanja tudi približno 72 odstotkov, ter da tudi veliko poljskih gospodinjstev za ogrevanje svojega doma še vedno kuri premog, »kar pozimi povzroča zelo močno onesnaženje zraka«.

Poljska zato po besedah Mackowiak-Pandere potrebuje strategijo za vsa ta tri področja. Mackowiak-Pandere sicer meni, da je opustitev premoga pri proizvodnji toplote - daljinskem ogrevanju in v gospodinjstvih - možna do leta 2030.

»Ko govorimo o elektroenergetskem sektorju, mislimo, da je postopna ukinitev lignita leta 2032 dejansko neizogibna, delno tudi zato, ker bodo trenutno odprti rudniki verjetno zaprti okoli tega datuma. Obstaja uradna vladna analiza, ki kaže, da lahko ti rudniki delujejo do leta 2035, vendar je to tudi vprašanje ekonomičnosti - zaradi visokih cen CO2 bodo ustvarili izgube,« je dejala Mackowiak-Pandera.

Medtem bi lahko preostali premog - natančneje črni premog - v elektroenergetskem sektorju postopno odpravili do leta 2035 ali najkasneje do leta 2040, je dejala Mackowiak-Pandera. »O tem smo do zdaj razpravljali na Poljskem, vendar uradnega datuma še ni,« je dodala.

Rast solarnih kapacitet; možnost tudi jedrska


Poljska bi lahko vrzel, ki bo nastala zaradi postopnega opuščanja premoga, kratkoročno zapolnila s pomočjo elektrarn na plin in tako zagotovila zanesljivost oskrbe, je pojasnila Mackowiak-Pandera.

»V gradnji je približno 4 GW plinskih elektrarn, vključno s SPTE. Poljska bo verjetno potrebovala približno 1 GW do največ 2 GW plinskih elektrarn za uravnoteženje sistema, ostalo pa bi lahko pokrili obnovljivi viri energije (vrzel lahko zapolnijo veter in sonce),« je dejala.

Mackowiak-Pandera je omenila tudi, da na Poljskem še vedno resno razmišljajo o jedrski energiji, čeprav o tem še ni bila sprejeta nobena končna odločitev.

Mackowiak-Pandera je tudi opozorila, da »bo Poljska bolj odvisna od uvoza, če se nič ne bo spremenilo«.

»Veleprodajne cene na Poljskem so trenutno najvišje v regiji in to je razlog, zakaj uvozimo veliko električne energije in zakaj uvoz raste (trenutno je na približno 20 TWh). To je postal velik problem, saj smo bili precej let država izvoznica,« je pojasnila.

Po besedah Mackowiak-Pandere se poljske sosede »vse bolj odločajo za obnovljive vire energije. tudi mi moramo imeti več obnovljivih virov, da bomo dosegli ravnovesje pri trgovanju z električno energijo«.

Vendar pa je na Poljskem že prišlo do precejšnje rasti novih sončnih zmogljivosti. Medtem ko pred štirimi leti fotovoltaika za poljski elektroenergetski sistem ni veljala za izvedljivo možnost, je inštalirana moč sončnih elektrarn v zadnjih dveh letih in pol z 200 MW narasla na več kot 2 GW.

»Pričakujemo, da bomo do konca tega leta imeli 3 GW sončnih zmogljivosti,« je dejala Mackowiak-Pandera in poudarila, da gre predvsem za sončne elektrarne na strehah.

Rast sončnih zmogljivosti lahko pripišemo »zelo privlačni subvencijski shemi«, je dejala Mackowiak-Pandera in dodala, da niti pandemija ni upočasnila rasti inštalacij sončnih elektrarn. »Ker subvencije izhajajo iz prihodkov od CO2, upamo, da se bo ta postopek nadaljeval,« je dodala.

Celotna epizoda podkasta je na voljo TU.Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


 • Čet 29°C

 • Pet 28°C

 • Sob 30°C

 • Ned 31°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×