Nastavitve piškotkov
En.občina 017: Komisija že izbrala zmagovalke
OGLASNO SPOROČILO

En.občina 017: Komisija že izbrala zmagovalke

Datum: 25. september 2017

Avtor: Uredništvo Energetike.NET

Kategorija: Fokus

Tema: OVE in URE , Energetska politika , Ekonomija , Ogrevanje

Komisija natečaja En.občina je na sestanku minuli teden sicer že izbrala letošnje zmagovalke omenjenega natečaja, a javnosti bodo te ostale skrite do podelitve priznanj in nagrad, ki bo 12. oktobra 2017 na dogodku En.občina & En.management 017 v Ljubljani. V tem prispevku pa smo zbrali vsa dosedanja pomembnejša dogajanja in zmagovalke od leta 2010, odkar poteka natečaj, pa do danes.

sodišče, sodnik, sodba, kladivo pixabayNatečaj in dogodek En.občina izvaja medijska hiša Montel Energetika.NET, in sicer že od leta 2010. Letos bomo torej priznanja energetsko najbolj prodornim občinam podelili že osmo leto zapored. Prve korake je natečaj naredil z namenom, da bi opozorili na tiste občine, ki se zavedajo pomena energetske učinkovitosti, jih dvignil iz anonimne množice in spodbudil k nadaljevanju te poti.

Prvo leto je strokovna komisija, ki so jo takrat sestavljali predsednik komisije mag. Jure Leben (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Šaver (Eco Consulting), prof. dr. Andrej Predin (Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru), dr. Marijana Šijanec Zavrl (Gradbeni institut ZRMK), mag. Boris Sučić, (CEU IJS) in Tatjana Šeneker (Energetika.NET), med finalistke natečaja uvrstila šest občin, glede na velikost pa jih je razdelila v tri kategorije. Med malimi občinami sta se za priznanje potegovali Selnica ob Dravi in Šentrupert, med srednjimi Krško in Vrhnika, med mestnimi občinami pa Velenje in Maribor.

Kot najboljše so izbrali občino Selnica ob Dravi med malimi občinami, občino Vrhnika med srednjimi občinami ter občino Velenje med mestnimi občinami. Absolutna zmagovalka natečaja En.občina 010 pa je postala občina Krško, ki je s celostnim pristopom in projekti na vseh ocenjevanih področjih po oceni strokovne komisije naredila največ na področju URE in uvajanja OVE. Preberite več v članku Energetsko najbolj učinkovita slovenska občina je Krško!

Prihodnje leto, torej leta 2011, so komisijo najbolj prepričale občine Miren Kostanjevica (med malimi občinami), Piran (v kategoriji srednjih občin, prevzela pa je tudi naziv absolutne zmagovalke) ter Velenje kot najboljša mestna občina. Preberite več v članku Občina Piran velika zmagovalka natečaja En.občina 011 

Leta 2012 je med malimi občinami slavil Šentrupert, ki je postala tudi absolutna zmagovalka, med srednje velikimi občinami je slavil Tolmin, med velikimi pa mestna občina Kranj. To leto je posebno nagrado Energetike.NET in komisije prejela občina Vransko. Preberite več v članku Občina Šentrupert velika zmagovalka natečaja En.občina 012  

Leta 2013 je v kategoriji malih občin komisijo najbolj prepričala Divača, med srednje velikimi občinami je slavila občina Krško, med velikimi občinami pa mestna občina Ptuj. Slednja je to leto postala tudi absolutna zmagovalka. Preberite več v članku En.občina 013: Velika zmagovalka energetsko učinkovitih občin je Ptuj 

V letu 2014 so nagrado prejele občina Šentrupert kot energetsko najbolj učinkovita mala občina in absolutna zmagovalka, v kategorijah srednje velike in velike občine pa sta si naziva prislužili občini Ormož in Domžale. Na slovesni podelitvi v ptujskem Dominikanskem samostanu je organizator leta 2014 prvič podelil tudi nagrado za posebne dosežke, ki jo je prejela Mestna občina Velenje. Preberite več v članku En.občina 014: Energetsko najbolj učinkovite so Domžale, Ormož in Šentrupert!

Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodku En.občina & En.management 017, ki bo 12. oktobra 2017 v Ljubljani in kjer bomo podelili priznanja letošnjim zmagovalkam. Program najdete TUKAJ!

Namesto energetsko najbolj učinkovito izbrali energetsko najbolj prodorno


Natečaj smo začeli kot tekmovanje občin na področju energetske učinkovitosti, iskali smo torej občine, ki so bile energetsko čim bolj učinkovite. A ker so postajale občine vse bolj aktivne tudi na področju obnovljivih virov energije (OVE) oziroma na povezovanju OVE in URE, smo leta 2015 natečaj spremenili v tekmovanje energetsko najbolj prodornih občin. Od takrat torej pri ocenjevanju upoštevamo celoten koncept, ki si ga občine zamislijo z energetskimi projekti.

Leta 2015 smo tako nagradili občino Brda med malimi, ki je postala tudi absolutna zmagovalka natečaja, občino Bled med srednje velikimi in občino Šentjur med velikimi. Preberite več v članku  En.občina 015: Energetsko najbolj prodorne so Brda, Bled in Šentjur! 

Lani povezali javni in zasebni sektor


V letu 2016 so člane komisije najbolj navdušile občina Miren Kostanjevica med malimi občinami, občina Pivka med srednje velikimi ter občina Velenje med velikimi. Med vsemi se je z najvišjim številom točk in najodmevnejšimi projekti izkazala mestna občina Velenje, ki je postala tudi absolutna zmagovalka. Preberite več v članku En.občina 016: Zmagovalke so Velenje, Pivka in Miren Kostanjevica! 

Nagrade vsako leto podeljujemo na zaključnem dogodku, imenovanem En.občina, ki smo ga lani prvič združili z dogodkom za energetske menedžerje v industriji En.management 016. S tem smo skušali še bolj povezati javni in zasebni sektor.

Letošnje nagrajenke so komisiji že znane, širši javnosti pa jih bomo razkrili na našem dogodku, ki bo potekal 12. oktobra v Ljubljani. Dogodek, ki ga podpirajo kar tri lokalne energetske agencije (KSSENA, LEAG in GOLEA), bo vsebinsko zelo pester. Tako bomo ugotavljali, kako pomembna je inovativnost pri načrtovanju projektov na področju trajnostnega delovanja v energetiki, kako učinkovite so lokalne skupnosti pri uvajanju novih tehnologij, ki potrebujejo dodatna sredstva, koliko je industrija, pa tudi same občine, pripravljena vlagati v napredne sisteme upravljanja z energijo … Skušali bomo razkriti tudi, kje in zakaj se zatika pri izvajanju projektov energetskega pogodbeništva ter kakšen je recept za uspešno javno-zasebno partnerstvo.

Aktivnosti odvisne tudi od velikosti proračunov


Komisija, ki izbira energetsko najbolj prodorno občino (letos so to Boris Sučič z Instituta Jožef Stefan, ki je tudi predsednik komisije, Jana Habjan Piletič iz družbe JHP, Črtomir Kurnik iz Lokalne energetske agencije Gorenjska (LEAG), Rajko Leban iz novogoriške lokalne energetske agencije (GOLEA) ter Andreja Šalamun iz Montel Energetike.NET), ugotavlja, da postajajo občine v zadnjih letih vse bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije, nekatere jemljejo to zelo resno in počnejo veliko več, kot to od njih zahteva zakonodaja, medtem ko druge še vedno spijo.

Sicer pa so aktivnosti na področju URE in OVE precej odvisne od velikosti občinskih proračunov – občine z večjimi proračuni lahko namreč hitro izvedejo velike in pomembne projekte energetske prenove in podobno, a vendar je tudi precej občin z manj sredstvi, ki si sicer velikih in opaznih projektov ne morejo privoščiti, vendar pa ogromno delajo na izobraževanju, promociji, manjših projektih.
OGLASNO SPOROČILO
 • Čet 19°C

 • Pet 17°C

 • Sob 17°C

 • Ned 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×