Strokovna sejma z rešitvami za industrijo, poslovanje in dom
OGLASNO SPOROČILO

Strokovna sejma z rešitvami za industrijo, poslovanje in dom

Datum: 11. april 2016

Avtor: mag. Robert Otorepec

Kategorija: Komentarji

Tema: Električna energija , Nove tehnologije , Ekonomija

Na mednarodnih strokovnih sejmih Energetika in Terotech-Vzdrževanje, ki potekata vsako drugo leto, smo znova uspeli zbrati najbolj pomembne blagovne znamke energetike in industrijskega vzdrževanja. Več kot 540 iz 29 držav se jih bo predstavilo v štirih sejemskih dneh. Čeprav naj bi veljalo, sploh za področje energetike, da gre za finančno močno in poslovno uspešno panogo, je pomanjkanje investicijske dejavnosti v gradbeništvu ter previdnost tako industrije kot tudi gospodinjstev za nove naložbe, predstavljalo velik izziv za pripravo sejmov. Zato naj se takoj na začetku zahvalim vsem razstavljavcem, ki ste nam tudi v teh razmerah zaupali ter boste skupaj z nami sooblikovali sejemsko dogajanje.

Na vsebinskih področjih, ki jih pokrivata naša sejma, se v zadnjem obdobju dogajajo turbulentne, v splošni javnosti tudi razvpite, spremembe. To morda celo nekoliko zamegli realno sliko in neupravičeno preusmeri pozornost s primerov dobrih praks in razvojnih dosežkov naše industrije na tem področju. Skupaj z razstavljavci in drugimi strokovnimi partnerji bomo zato v Celju v štirih sejemskih dneh poskrbeli, da širši strokovni in splošni javnosti predstavimo najboljše kar ta trenutek ponuja domača in tuja industrija.

Na sejmu Energetika tudi medijska hiša Energetika.NET organizira več brezplačnih dogodkov, in sicer:
 • IZZIVI IN PRILOŽNOSTI ENERGETSKEGA POGODBENIŠTVA, torek, 12. april 2016, od 9. do 17. ure, Mala kongresna dvorana, Celjski sejem;
 • UPORABNOST IN VPLIV E-MOBILNOST NA INFRASTRUKTURO, sreda, 13. april 2016, od 11. do 13. ure, Mala kongresna dvorana, Celjski sejem;
 • POTENCIAL ZA RAZVOJ PAMETNIH OMREŽIJ, četrtek, 14. april 2016, od 10. do 12. ure, Mala kongresna dvorana, Celjski sejem;
 • ENERGETSKO KARIERNO SREČANJE, petek, 12. april 2016, od 10. do 13. ure, Celjski sejem;
 • SAMOOSKRBA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO IZ OVE, petek, 15. april 2016, ob 12. uri, Mala kongresna dvorana, Celjski sejem.

Na razstavnih prostorih si bo mogoče ogledati novosti in zadnje razvojne dosežke domačih in tujih podjetij. Sejemsko dogajanje prinaša novo znanje, koristne informacije ter predvsem priložnost za druženje in ustvarjanje novih poslovnih znanstev. Prav zato smo letos, tudi na vašo pobudo, spoštovani razstavljavci, poskrbeli, da podaljšamo druženje na sejmišču tudi po uradnem delovnem času sejmov. ENERGOFEST v sejemski dvorani E nam bo vsem skupaj omogočil, da se po formalnih pogovorih na razstavnih prostorih še bolj sproščeno pogovorimo in zabavamo ob dobri hrani in pijači. Prepričan sem, da se bodo tako oblikovale nove poslovne ideje in sklepala nova poslovna partnerstva.

Del sejemskega dogajanja pa bo tudi letos vrsta aktualnih strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz, ki jih pripravljamo skupaj z različnimi partnerji. Že prvi sejemski dan v torek bomo razpravljali o priložnostih in pasteh energetske sanacije javnih stavb, s poudarkom na energetskem pogodbeništvu in izzivih, ki jih to prinaša za lokalne skupnosti. Direktiva o energetski učinkovitosti vzpostavlja več ukrepov, med katerimi je tudi vzpostavitev vodilne vloge javnega sektorja pri energetski prenovi stavb. Da bi dosegli izjemni varčevalni potencial pri stroških za energijo v objektih, so potrebne investicije in sredstva za njihovo izvedbo. Ker pa javno finančni viri v bližji prihodnosti tega niso sposobni zagotoviti v dovolj veliki meri in je zadolževanje omejeno, je ena od možnih rešitev izvedba projektov preko energetskega pogodbeništva. Prav na tem področju pa imamo tudi v Sloveniji vse več priložnosti ter novega znanja. Tudi slovenske instalaterji-energetiki se bodo na svojem dnevu prvi sejemski dan pogovorili, kako do poslov pri novih razpisih za energetske sanacije.

V sredo se nam bodo na sejmišču pridružili mladi – dijaki srednjih poklicnih šol za poklic instalater strojnih instalacij. Na državnem tekmovanju se bo tokrat predstavilo rekordno število ekip. Njihove izdelke si boste lahko ogledali v sejemski dvorani K. Zgodil pa se bo tudi posvet E-mobilnost, kjer želimo skupaj s partnerji to področje osvetliti predvsem z vidika vpliva množične uporabe električnih vozil na elektroenergetsko infrastrukturo in vzorce porabe električne energije.

Tretji sejemski dan četrtek bo v znamenju vzdrževanja. Učinkovito industrijsko vzdrževanje ima eno najpomembnejših vlog pri ustvarjanju konkurenčnih prednosti podjetij na področju stroškov, storitev, kakovosti in pravočasnih dobav. Govora pa bo tudi o pametnih omrežjih, ki niso le ključna za naš elektroenergetski sistem, ampak zahtevajo tudi pameten pristop. Pametna omrežja so eden od predpogojev za razvoj in vključevanje novih energetskih sistemov, posledično pa omogočajo tudi velike priložnosti za slovensko gospodarstvo, ki ima na tem področju potrebno znanje in tudi razvojno usmerjene projekte.

Da imajo slovenska podjetja potrebno znanje dokazuje tudi konzorcij Slovenska sončna elektrarna, ki združuje proizvajalce komponent in izvajalce storitev, ki lahko postavijo sončno elektrarno iz 100 % slovenskih komponent in storitev. Najdete jih na skupnem razstavnem prostoru v sejemski dvorani K. Ali bomo znali izkoristiti ta potencial pa bo mogoče izvedeti zadnji sejemski dan v petek, ko bo na sejmišču okrogla miza o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Pričakujemo, da bomo poleg predstavitve novosti, ki jih prinaša uvedba samooskrbe z električno energijo iz OVE, od sodelujočih izvedeli tudi kaj o načrtih države o ponovnem spodbujanju OVE v prihodnje, saj je Slovenija na tem področju v zadnjih treh letih popolnoma zaspala. In petek bo tudi dan, ko bomo na sejmišču znova gostili mlade, bodoče strokovnjake in sodelavce, za katere smo skupaj z Energetiko.NET pripravili poseben program s predstavitvijo poklicev v energetiki in drugih strokovnih področjih sejma, omogočili pa smo jim tudi brezplačen vstop na sejma.

Če si izposodim ponarodeli rek, da je včasih potrebno narediti korak nazaj, da lahko narediš dva naprej, verjamem, da nam bo to skupaj uspelo že na letošnjih sejmih. Hvala vsem razstavljavcem, strokovnim partnerjem in ministrstvu za infrastrukturo, da je prevzelo častno pokroviteljstvo sejmov. Veseli smo, da bo ministrstvo skupaj z nami ves čas prisotno na sejmišču in da bodo njihovi strokovni sodelavci aktivno sodelovali v razpravah, ki se bodo zgodile. Verjamem, da bodo pozorno prisluhnili predlogom »praktikov«, podjetnikov in obrtnikov, ki vsak dan »na terenu« ustvarjajo novo dodano vrednost in z njo gospodarsko rast.

Prispevek je nastal za sejemsko publikacijo sejma Energetika, ki bo od 12. do 15. aprila na Celjskem sejmu in kjer tudi Energetika.NET soorganizira več dogodkov. Celoten program vseh spremljajočih dogodkov lahko preverite TUKAJ.

mag. Robert Otorepec, izvršni direktor, Celjski sejem d.d.

OGLASNO SPOROČILO
 • Mediji
 • Dogodki
 • Zakonodaja
 • Na ta datum je na voljo 9 vsebin. Pregled klipinga slovenskih medijev je dostopen le naročnikom portala Energetika.NET.
  • Pravkar ste prebrali le omejen obseg želene vsebine. Popolni dostop do vsebin imajo izključno naročniki na Energetiko.NET. Registrirajte se in prejeli boste dnevni dostop povsem brezplačno in brez obveznosti. Za registracijo kliknite na povezavo spodaj!
 • Pon 26°C

 • Tor 26°C

 • Sre 27°C

 • Čet 29°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na
EN.NOVICE

Prejemajte brezplačne En.novice - strokovne novice, intervjuje in komentarje. V vašem e-predalu bodo vsako torkovo in četrtkovo jutro, vsak ponedeljek pa lahko prejemate novice o trgovanju z energijo – En.trading news.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Več v splošnih pogojih.
×

PRIJAVA NA OBVEŠČANJE O DOGODKIH


Prijavite se lahko na brezplačno obveščanje o posameznem dogodku ali obveščanje na vse dogodke Energetike.NET.E-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
Več v splošnih pogojih.
×