Nastavitve piškotkov
Start-upi predstavili svoje inovativne rešitve na InnoEnergyjevem 'PRIMER demo dnevu'

Start-upi predstavili svoje inovativne rešitve na InnoEnergyjevem 'PRIMER demo dnevu'

Datum: 10. februar 2020

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: En.vizija

Tema: OVE in URE , Nove tehnologije , Start-up

»V start-up svetu se predvsem srečujemo z mentaliteto hitrih padcev in hitrega učenja. Za start-up podjetje je pomembno, da se vsak trenutek izkoristi za učenje ter tako z vsakim trenutkom postane boljše. Porazov ni, razen v primeru, ko se nehamo učiti,« je dejal Bernard Grum, direktor ABC pospeševalnika (ABC Accelerator), slovenskega lokalnega huba največjega evropskega pospeševalnika inovacij in podjetništva na področju trajnostne energetike, družbe InnoEnergy, v petek na lokalnem 'PRIMER demo dan' dogodku. Na t.i. 'demo dnevu' so se predstavila start-up podjetja, ki so sodelovala 4-tedenskem InnoEnergyjevem predpospeševalnem programu PRIMER.

KKK 8245
Glavni cilj InnoEnergyjevega programa PRIMER je spodbuditi inovatorje iz Srednje in Vzhodne Evrope, da nadgradijo svoje podjetniške veščine in pripravijo svoja podjetja na sodelovanje v pospeševalnih in investicijskih programih. Na demo dnevu pa so se predstavila start-up podjetja s področja ne le energetike, ampak tudi zdravja, telekomunikacij, izobraževanja, oblikovanja in varnosti. 

Trifazna pametna polnilna postaja za električna vozila


»Lastniki električnih vozil se dandanes soočajo z dvema glavnima problemoma. Prvi problem je pomanjkanje fleksibilnosti, torej kje in kdaj polniti električno vozilo, kar je povezano tudi s fleksibilnostjo cene. To pomeni, da ni enostavno izbrati, kdaj čez dan polniti vozilo in po kakšni ceni. Drugi problem pa je hitrost polnjenja, ki je v večini primerov zelo počasna. Ena uro polnjenja lahko v povprečju zagotovi vožnjo 50 kilometrov. Zato smo v našem podjetju razvili trifazno polnilno postajo, ki zagotavlja 3-krat hitrejše polnjenje, prinaša fleksibilnost, s tem pa ne obremenjuje omrežja,« je nanizal David Carro Santomé iz podjetja ComSensus. Kot je še omenil Carro Santomé, projekcije kažejo, da je trg električnih vozil v vzponu, zato v podjetju verjamejo, da na trgu že obstaja precejšnja potreba po njihovem produktu.

Avtoplinski sistem LPG direkt znižuje stroške vožnje za 60 odstotkov


KKK 8037Simon Štrancar iz podjetja SparkLPG je povedal, da so v njihovem start-upu izdelali tehnologijo, ki omogoča hibridno uporabo standardnega ’direct injection’ bencinskega motorja z notranjim izgorevanjem za vožnjo na utekočinjen zemeljski plin. »Naša tehnologija lastniku vozila zniža stroške vožnje za 60 odstotkov in drastično znižuje sproščanje emisij,« je dejal Štrancar. Po njegovih besedah so novejša bencinska vozila, ki množično prihajajo na trg, zasnovana na tehnologiji, kjer je bencin direktno vbrizgan v valj motorja. »Ker gre za novo vrsto tehnologije, obstoječi avtoplinski sistemi postajajo neprimerni za takšna vozila. Zato smo razvili avtoplinski sistem, ki ga trenutno testiramo na vozilih Mazda CX7 in Škoda Octavia,« je še pojasnil Štrancar.


Stroj za reciklažo mešanega plastičnega odpada


KKK 8078»Vsako leto pridelamo tone mešanega plastičnega odpada in problem plastike je, da ima zelo dolgo obdobje razpadanja. Enostavna plastika rabi približno dvesto let, da popolnoma razpade, medtem ko kompleksna plastika za to potrebuje skoraj štiristo let. Zato smo v naši skupini - imenovani Eko team - razvili prototipni stroj za reciklažo mešanega plastičnega odpada, produkt reciklaže pa je pirolizno olje, goriva in električna energija,« je nadalje povedal Luka Zajc, ki je pomagal pri izdelavi prototipnega stroja. Po njegovih besedah si skupina želi vzpostaviti sistem, kjer bi najprej zbirali te vrste odpadnega materiala od komunalnih podjetji in ga preko mehanske in termo kemične obdelave predelali v nove produkte. »Goriva, ki bi nastala pri reciklaži bi se uporabila za prevoz odpadkov, električna energija bi se pa prodajala,« je še omenil Zajc, ter dodal, da lahko trenutno izdelani stroj obdela in reciklira 200 kg odpadkov na uro.

V tokratnem programu PRIMER so sicer sodelovale še ekipa Empowerment z digitalnim programom za poslovneže, ekipa MojSMS s telekomunikacijskim orodjem za oglaševanje, ekipa Tobiar s patentiranim terapevtskim pripomočkom pa ekipa Monarte, ki se je posvetila razvoju potapljaških ur, ki pa so primerne tudi za svečane priložnosti, ter ekipa Fort Lock, ki želi na trg ponuditi posebno verigo za zaklepanje električnih skirojev.

ABC Accelerator pa, kot InnoEnergyjev slovenski hub, pripravlja tudi že nov izziv za slovenske start-upe, to je PowerUp!, s katerim nudi InnoEnergy subjektom iz Srednje in Vzhodne Evrope priložnost, da postanejo naslednji samorog v portfelju družbe InnoEnergy. V izzivu lahko sodelujejo prav vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja (VEČ).

Naslednji predpospeševalni program Primer se bo na ABC Acceleratorju odvijal v mesecu maju.

En.odmev 020: Prožnost v novi energetski krajini; Četrtek, 5. marec 2020, Hotel Intercontinental, Ljubljana; Vrhunska energetska zasedba! Preverite program in možne popuste (dogodki@energetika.net)! VEČ

 • Pet 28°C

 • Sob 30°C

 • Ned 29°C

 • Pon 29°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×