Nastavitve piškotkov
Projekt SINCRO.GRID zaključen, sledi izvajanje projekta GreenSwitch

Projekt SINCRO.GRID zaključen, sledi izvajanje projekta GreenSwitch

Datum: 09. september 2022

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Zemeljski plin , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Nove tehnologije

SINCRO.GRID, prvi evropski projekt s področja pametnih omrežij in uvajanja digitalizacije v energetsko infrastrukturo, je bil v četrtek tudi uradno zaključen. Kot je na dogodku ob slavnostnem zaključku projekta dejal prvi mož družbe Eles Aleksander Mervar, uspešna izvedba projekta sedaj sistemskemu operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja in ostalim sodelujočim v projektu omogoča boljši nadzor nad obratovanjem omrežja in optimizacijo izgub, hkrati pa omogoča povečanje integracije obnovljivih virov tako Hrvaške kot Slovenije. Ob tem je Mervar napovedal nadaljevanje izvajanje projekta GreenSwitch, kjer bodo Eles in partnerji nadaljevali z vlaganjem v primarno infrastrukturo ter uvedli različne tehnologije, platforme in funkcionalnosti za razvoj pametnih omrežij.

Aleksander Mervar»Današnji dan je za nas izjemno pomemben, saj proslavljamo uspešno izvedbo enega najambicioznejših in najbolj nekonvencionalnih projektov v regiji in Evropi - SINCRO.GRID. SINCRO.GRID je prvi evropski projekt s področja pametnih omrežji, ki je prešel vse faze: od uvrstitve med projekte skupnega interesa, sofinanciranja iz instrumenta za povezovanje Evrope do izvedbe in priključitve visoko učinkovitih naprav, kot so kompenzacijske naprave, hranilniki, sistemi za ugotavljanje meja obratovanja in virtualni čezmejni center vodenja, v slovensko in hrvaško elektroenergetsko omrežje,« je dejal Mervar.
 
Hkrati pa uspešna izvedba projekta največjim trgom v Evropi omogoča dostop do obnovljivih virov celotne jugovzhodne Evrope, je poudaril.
 
»Projekt SINCRO.GRID dokazuje, da se operaterji omrežij tako prenosnega kot distribucijskega sistema zavedamo velikih izzivov defosilizacije in potrebe po uporabi novih in učinkovitih energetskih naprav, mehanizmov in orodij za obvladovanje sistemov,« še dodaja Mervar.
 
Med drugim pa je prvi mož Elesa tudi napovedal nadaljevanja projekta GreenSwitch. »Omeniti še moramo, da Eles vodi konzorcij, ki si je zastavil zelo ambiciozen projekt GreenSwitch, v katerem so se nam poleg kolegov iz Slovenije in Hrvaške pridružili tudi kolegi iz Avstrije. Z novimi tehnologijami in rešitvami, ki so se pojavile v zadnjih letih, bomo do leta 2028 povečali tudi nadzor in upravljali pretok v elektroenergetskem omrežju in tako še dodatno okrepili naše omrežje,« je dejal Mervar.

Dobro sodelovanje pa je pohvalil tudi Igor Ivanković, predsednik uprave hrvaškega sistemskega operaterja prenosnega sistema HOPS, ki je dejal, da bo uspešna izvedba projekta GreenSwitch omogočila še boljšo integracijo obnovljivih virov.
 

Projekti pametnih omrežij pomembni za celotno Evropo

Coda, Mervar, Igor Ivankovic

Pomembnost tovrstnih projektov za celotno Evropo pa je potrdila tudi Catharina Sikow-Magny iz Evropske komisije. Kot je v video nagovoru sporočila udeležencem dogodka, pametna električna omrežja igrajo pomembno vlogo pri naslavljanju izziva Evrope za dosego podnebne nevtralnosti.
 
»Ukrepati moramo sedaj. Varčevanje z energijo, diverzifikacija oskrbe s plinom, povečanje energetske učinkovitost in novi obnovljivi viri bodo igrali ključno vlogo, če želimo imeti varno zimo,« je poudarila. Hkrati pa po njenem mnenju tudi potrebujemo več projektov pametnih omrežij. Sogovornica je tako izrekla povabilo tudi drugim operaterjem distribucijskih in prenosnih omrežji v Evropi, da implementirajo podobne projekte, saj bodo le ti igrali pomembno vlogo pri oblikovanju skupnega energetskega trga.
 
Več tovrstnih projektov pa si želijo tudi v Evropski izvajalski agenciji za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Kot je dejala Beatrice Coda iz omenjene agencije, bo projekt SINCRO.GRID pomembno prispeval k stabilnosti slovenskega in hrvaškega elektroenergetskega sistema. 


  • Sob 20°C

  • Ned 18°C

  • Pon 19°C

  • Tor 18°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×