Na mladih tehnikih temeljijo prihodnje inovacije – tudi energetske!

Na mladih tehnikih temeljijo prihodnje inovacije – tudi energetske!

Datum: 08. oktober 2018

Avtor: Alenka Žumbar

Kategorija: Start-up

Tema: Nove tehnologije , Start-up

Prostor, kjer ideje oživijo. Mesto, kjer potekajo raziskave za boljši svet. Okolje, iz katerega prihajajo roboti, cepelini, rakete, LED krmilniki in še mnogo več. Vse to izpod rok mladih umov, ki jih usmerjajo predani mentorji. Dobrodošli v delavnici Zavoda 404, ki se nahaja v prostorih Inštituta za metalne konstrukcije in kjer potekajo stalne delavnice z otroki in mladimi različnih starosti, ki lahko tehnično ustvarjajo tudi s pomočjo 3D printerja. V prihodnje pa bodo v Zavodu 404 v svoje delo vključevali tudi IBM-ov koncept dizajnerskega razmišljanja (design thinking).

IMG 3689V Zavodu 404, ki ga vodi Rok Capuder, so namreč zadnji mesec gostili nekaj top strokovnjakov korporacije IBM, katerih naloga je bila ekipi zavoda pomagati pri trenutno najbolj perečih problemih in tako so skupaj zagrizli v pripravo strategije za širitev dejavnosti Zavoda 404 na nacionalno raven, konkretno: pripravili so načrt za prenos tehničnih znanj v osnovne in srednje šole širom Slovenije.

Zakaj potrebujejo mladi stik z elektrotehniko?


IMG 3692Zavod 404 je slovenski mladinski tehnološko-raziskovalni center, ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine in jih navduši za raziskovanje, znanost in podjetništvo. Vsem, ki imajo željo po tehničnem ustvarjanju, nudijo podporo in prostor, kjer lahko pridobijo znanje, ki ga v šolskih klopeh ni vselej mogoče. V programih Zavoda 404 tako samo letos sodeluje več kot deset srednjih šol in v tem letu mladi nadaljujejo tako z delom na raziskovalni podmornici kot tudi ustvarjajo robota, ki lahko pleza po stopnicah, pa cepelin, raketo, LED krmilnik in še mnogo več.

IMG 3695Zavod 404 pa sodeluje tudi z osnovnošolci, »saj je zelo pomembno, da že njim omogočimo stik s tehnologijo, stroji, programiranjem in elektrotehniko«, pravi vodja zavoda Rok Capuder. Zato skozi celo leto organizirajo številne aktivnosti tako na šolah kot v lastni delavnici.

Na področju informiranja osnovnošolcev in tudi vrtčevskih otrok pa bo z Zavodom 404 v prihodnjih letih sodelovala tudi Energetika.NET, ki je sicer že izvedla številne informativno-ozaveščevalne projekte v osnovnih šolah in vrtcih (VEČ).

In kot je vodja Zavoda 404 Rok Capuder povedal za Energetiko.NET, je za mlade ključno, da dobijo aktiven stik z elektrotehniko in s tem tudi z energetiko. »Tehniška znanja in praktične izkušnje s tega področja jim dajejo močno konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitve. Obenem pa jim projektno daje možnost, da z obstoječim znanjem poskušajo reševati izzive na različnih področjih, kar jim vliva samozavest in pogum. Energetika in z njo povezana industrija pa jim nudita neusahljiv vir izzivov,« pravi Capuder.

Ko se strokovnjaki multikorporacije odpravijo po svetu …


IMG 3707Dani projekt korporacije IBM in Zavoda 404 je del širšega projekta; gre za IBM-ovo družbeno odgovorno svetovalno iniciativo, v okviru katere korporacija v Sloveniji 'gosti' svoje top strokovnjake - člane mednarodne 15-članske IBM 'Corporate Service Corps' ekipe. Ti so torej v zadnjem mesecu sodelovali s slovenskimi nevladnimi organizacijami; poleg Zavoda 404 še z društvom SOS telefon, Simbiozo Genesis in mrežo CEED Slovenija.

Družba IBM je od začetka izvajanja programa v juliju 2008 poslala že 4.073 zaposlenih iz 61 držav na misije v 44 držav, kjer ti kadri nudijo profesionalne storitve na področju tehnologije, trženja, podjetništva, prava, človeških virov in logistike. To je domnevno največji program te vrste na svetu, v
Sloveniji pa omenjena misija poteka drugič.

Misija se je zaključila v petek, 5. oktobra, s sklepnim dogodkom v IBM-jevem inovacijskem centru, kjer so IBM-ovi strokovnjaki predstavili rezultate enomesečnega dela s slovenskimi nevladnimi organizacijami.


Rubriko En.start-up podpira Zavod Modri svet za mlade
Modri svet

 • Dogodki
 • Tor 15°C

 • Sre 20°C

 • Čet 20°C

 • Pet 21°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×