Nastavitve piškotkov
Litvanski Litgrid bo uporabil Elesovo rešitev za vključitev več OVE v omrežje

Litvanski Litgrid bo uporabil Elesovo rešitev za vključitev več OVE v omrežje

Datum: 14. julij 2022

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , En.vizija

Litvanski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja Litgrid je podpisal pogodbo s podjetjem Operato, ki je del slovenske skupine Eles in ponudnik tehnologije SUMO DTR (dinamično termično ocenjevanje prenosne zmogljivosti), za implementacijo Elesove rešitve za ocenjevanje dinamičnih termičnih tokov (DLR - Dynamic Line Rating) na nadzemnem vodu Palanga – Vėjas. Sistem bo zaživel do konca leta in bo pripomogel k priključitvih novih obnovljivih virov energije (OVE), so zapisali na uradni spletni strani podjetja Operato.

S tehnologijo DLR je po Elesovem pojasnilu »možno zelo natančno ugotoviti, kateri deli omrežja imajo še proste zmogljivosti«, kar bo litvanskemu operaterju pomagalo razumeti potencial obstoječega omrežja, ko gre za povečanje prenosne zmogljivosti.

Litgrid, ki je v Litvi odgovoren za priključitev novih obnovljivih virov energije na prenosno elektroenergetsko omrežje, si prizadeva povečati tokovno moč 110 kV daljnovodov. To bo po navedbah podjetja Operato mogoče z implementacijo tehnologije DLR, kar bo Litgridu omogočilo priključitev novih obnovljivih virov neposredno na 110 kV daljnovode in transformatorske postaje brez razvoja ali rekonstrukcije omrežja.

Operato je po navedbah slovenskega sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Elesa »visokotehnološko podjetje, ustanovljeno za tržno implementacijo rešitev ter mednarodno priznanega znanja in izkušenj številnih razvojnih projektov Eles«. 

Pri tem bo Operatova tehnologija SUMO DTR uporabljena kot sistem za ocenjevanje dinamičnih termičnih tokov z upoštevanjem lokalnih vremenskih razmer.

Z uporabo ocen sistema SUMO DTR v realnem času lahko operaterji prenosnih omrežij povečajo prenosne zmogljivosti daljnovodov, ne da bi ogrozili varnost ali zanesljivost, pojasnjujejo v Elesu.

Kot je ob podpisu pogodbe poudaril izvršni direktor podjetja Operato Andrej Souvent, je to za podjetje pomemben projekt, saj se bo »spopadel z enim od perečih izzivov za vse operaterje prenosnih omrežij: kako integrirati več obnovljivih virov energije z uporabo obstoječega omrežja? Zlasti v primerih vetrnih elektrarn imajo lahko sistemi dinamičnega ocenjevanja pomemben vpliv in sprostijo dodatne zmogljivosti obstoječega omrežja«.  • Sob 21°C

  • Ned 20°C

  • Pon 22°C

  • Tor 21°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×