Nastavitve piškotkov
GEN-I bo v okviru projekta EV4EU postavil 10 naprednih V2X polnilnih postaj

GEN-I bo v okviru projekta EV4EU postavil 10 naprednih V2X polnilnih postaj

Datum: 24. februar 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Družba GEN-I že od junija lani sodeluje v projektu EV4EU (Electric Vehicles Management for carbon neutrality in Europe), ki povezuje 22 partnerjev iz štirih držav s ciljem olajšati množično uvajanje električnih vozil z uporabo tehnologij V2X. V okviru projekta bodo postavljene najnaprednejše polnilnice tehnologije V2X, ki bodo omogočale tako polnjenje vozil kot tudi praznjenje avtomobilske baterije.

Vloga GEN-I je vodenje in implementacija demonstracijskega projekta v Sloveniji, katerega cilj je demonstracija in analiza doprinosa tehnologije V2X (vehicle-to-everything) tako na poslovnih kot zasebnih stavbah. Slovenski partnerji bodo v okviru projekta analizirali in demonstrirali vpliv množične uporabe električnih vozil na omrežje, doprinos električnih vozil k boljšemu in bolj stabilnemu omrežju ter kako ob tem najboljše izkoristiti tehnologije V2X. V ta namen bodo postavili 10 naprednih V2X polnilnih postaj.

Kot so glede projekta za Energetiko.NET podrobneje pojasnili v družbi GEN-I, gre za razvojno-raziskovalni projekt, ki bo potekal 42 mesecev. Projekt izvajajo projektni partnerji po zastavljenem projektnem načrtu od 1. junija 2022 naprej. Vrednost projekta je sicer skoraj 9 milijonov evrov.
 
»V prvi fazi smo analizirali novo tehnologijo in pričeli z načrtovanjem demonstratorjev. Demonstratorski projekti bodo realizirani na štirih lokacijah, v štirih različnih državah, kjer bomo pokrili kar 12 uporabniških primerov. V naslednjih mesecih bomo zaključili s pripravo specifikacij za postavitev demonstratorja v Sloveniji, ki ga bomo nato postavili. V okviru projekta bodo postavljene najnaprednejše polnilnice tehnologije V2X, ki bodo omogočale tako polnjenje vozil kakor tudi praznjenje avtomobilske baterije z namenom zagotavljanja samooskrbe uporabnikov ali izvajanja storitev, ki bodo pozitivno vplivale na stabilnost omrežja,« so dejali v GEN-I.
 
Glede na informacije na spletni strani projekta bo prva lokacija, kjer bodo namestili omenjene polnilnice, poslovna stavba v Krškem z že integrirano demo opremo. Objekt bo opremljen s 6 nadzorovanimi polnilnimi postajami (vsaka polnilnica bo imela 2 izhoda z zmogljivostjo napajanja do 22 kW).
 
Druge polnilnice bodo namenjene obstoječim odjemalcem GEN-I znotraj vnaprej izbrane razdelilne transformatorske postaje, s katero upravlja Elektro Celje.
 
Kot še dodajajo v GEN-I, so raziskovalno-razvojni projekti za skupino GEN-I izjemno pomembni, saj predstavljajo gonilo razvoja in inovacij za trajnostno prihodnost. Zato tudi v prihodnje načrtujejo sodelovanje v številnih podobnih projektih, saj z njimi hkrati krepijo svoje strokovno znanje in skrbijo za izmenjavo dobrih praks.  • Pet 13°C

  • Sob 16°C

  • Ned 12°C

  • Pon 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×