Nastavitve piškotkov
ELES v družbi najboljših sistemskih operaterjev prenosnega omrežja električne energije na področju upravljanja sredstev v Evropi
OGLASNO SPOROČILO

ELES v družbi najboljših sistemskih operaterjev prenosnega omrežja električne energije na področju upravljanja sredstev v Evropi

Datum: 08. julij 2019

Avtor: Energetika.NET

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , Nove tehnologije , Ekonomija

Slovenski sistemski operater prenosnega omrežja za električno energijo (SOPO), družba ELES, je na področju upravljanja sredstev že davnega leta 2003 začela uporabljati IBM-ov informacijski sistem imenovan IBM Maximo Asset Management, ki je tudi po današnjih merilih vodilno orodje v svetu za upravljanje sredstev (v angl. asset management). ELES pa je bil tudi prvi v Evropi, ki je v svoje procese upravljanja sredstev uvedel programski modul, ki služi oceni stanja naprav – v angleščini imenovan 'Asset Health Index' oz. okrajšano AHI -, gre pa konkretno za Maximo Asset Health Insights (Maximo AHI). Preverite, kakšne koristi bo imel od tega slovenski sistemski operater in kako bo uporabil Maximo AHI za pregled 'zdravstvenega stanja' svojih naprav in za nadaljnji napredek svojih najpomembnejših delovnih procesov!

elektrika omrežje prenos11Kot nam je zaupal direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe ELES Miran Marinšek, je po zadnji ITAMS študiji (angl. International Transmission Asset Management Study) ELES najbolj napredoval prav na področju procesa upravljanja sredstev, kjer so rezultati slovenskega sistemskega operaterja prenosnega omrežja za električno energijo v skladu tudi s standardom ISO 55000.

»IBM-ov Maximo je temeljno orodje za podporo odločanju pri upravljanju sredstev, z Maximo AHI pa nam omogoča natančnejši vpogled v stanje sredstev, kar je bistven korak naprej pri našem delu,« pojasnjuje Miran Marinšek. Maximo Asset Health Insights bo - naniza Elesov direktor področja za upravljanje sredstev in projekti - prinašal polne in še večje koristi s sinergičnimi učinki v sklopu DAC, kjer bo skupaj z drugimi informacijskimi podpornimi orodji predstavljal osnovo za odločanje pri upravljanju s sredstvi. »Investicija v Maximo AHI in diagnostično-analitski center (DAC) bo imela pozitiven vpliv na zanesljivo dobavo električne energije in na zmanjšanje tveganja izpadov delovanja naprav in sredstev. Izboljšalo se bo tudi vzdrževanje obstoječe infrastrukture in ustrezne tehnološke dograditve le-te.«

Maximo AHI za pregled 'zdravstvenega' stanja naprav


»Če bi funkcijo indeksa stanja prevedli v poljudnejši jezik, je to tako, kot da bi želeli uporabiti laboratorijske preiskave krvi za določitev svojega zdravstvenega stanja, pa bi namesto tega uporabili parametre zajete v modulu stanja naprav Maximo AHI,« ponazori sogovornik in doda, da je majhnost slovenskega SOPO pravzaprav v tem pogledu izjemna prednost, saj so lahko tovrstni procesi in uvedba naprednih tehnologij hitro izvedeni.

»Ko ocenjujemo stanje naprav, so pri uporabi Maximo AHI največji izziv kakovostni vhodni podatki in metodologija, pri čemer nam je bila v veliko pomoč kakovostno izdelana študija v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani. Pomembno spoznanje, ki nam omogoča izvajanje našega poslanstva, pa je zagotavljanje najboljših možnih kadrov. V diagnostično-analitskem centru, ki ga gradimo na lokaciji Beričevo, bomo izvajali aktivnosti diagnostike in analitike, katerih rezultati se bodo odražali pri še kvalitetnejših storitvah našim odjemalcem. To delo zahteva novo zaposlitev vsaj šestih visoko usposobljenih strokovnjakov,« naniza nadaljnje načrte Miran Marinšek.

Kot Elesov dolgoletni direktor področja za upravljanje sredstev in projekti se še kako zaveda pomena čim večje učinkovitosti delovanja družbe in pomena svojega področja. »Kot upravljavci smo dolžni skrbeti za zadovoljevanje zahtev lastnika sredstev, hkrati pa moramo znati njegov jezik prevesti tistim, ki izvajajo storitve. Bistveno je tudi, da nudimo kakovostno podlago za odločanje na različnih nivojih delovanja družbe.«

Prvi inovativni DAC pri sistemskih operaterjih v Evropi


Tudi omenjen diagnostično-analitski center, imenovan DAC, bo prvi tovrstni center oz. tehnološko središče pri sistemskem operaterju prenosnega omrežja za električno energijo, ki so ga Elesovi strokovnjaki že predstavljali kolegom iz nekaterih najboljših SOPO-jev. Miran Marinšek projekt predstavlja tudi v okviru svojega delovanja pri Evropskem združenju sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (angl. European Network of Transmission System Operators for Electricity – ENTSO-E).

»In če je programski modul Maximo AHI, denimo, pokazatelj 'krvne slike naprav', potem je DAC mesto, kjer bomo imeli makropogled v stanje naprav sistema, na osnovi tega pa bomo lahko bolje obvladovali sredstva v celotni življenjski dobi. Povrnitev investicije se bo odrazila skozi povečanje učinkovitosti procesov in večjo integracijo ter izkoriščenost informacijskih sistemov upravljanja sredstev.«

DAC bo odigral pomembno vlogo tudi v morebitnih kriznih razmerah, denimo ob ujmah, ko se začnejo izklapljati prenosne poti in dostop do omrežja in bodo Elesovi strokovnjaki iskali najhitrejše rešitve za obnovo omrežja. Glavne naloge DAC bodo tudi povečanje izkoriščenosti primarne energetske opreme, izvajanje ekonomsko-tehničnih analiz s področja delovanja, izkoriščenosti in kakovosti energetskih naprav z upoštevanjem stroškov v celotni življenjski dobi posamezne naprave, prepoznavanje in obvladovanje tveganj in raziskovalno delo.

Brez podpore direktorja podjetje ne more biti prvi med prvimi!


enTrading 016 web ilustracija 11Na vprašanje, kaj je bilo ključno za to, da se je ELES uvrstil med najboljše sistemske operaterje po upravljanju sredstev v Evropi, in da je tudi prvi s tako inovativnim projektom, kot je DAC, Miran Marinšek brez pomišljanja odgovori, da je to razumevanje in podpora direktorja družbe.

»Prepoznavanje pomena vsega, kar počnemo na našem področju, je v primeru našega direktorja brezpogojno, saj se zaveda, da je temeljna vrednost družbe prav v tem, kako zares ravna s sredstvi. Naša odgovornost pri tem delu ima tako seveda tudi ustrezno mesto v sami strategiji družbe.«

Na vprašanje, kako bo IBM-ova rešitev čisto konkretno doprinesla k ELES-ovemu delu, pa sogovornik odgovarja, da so prihodki od celotnega projekta po investicijskem programu ovrednoteni kot prihodki od omrežnine in priznani donos na preostalo vrednost osnovnih sredstev. »Dodatno so ovrednotene koristi od izboljšane učinkovitosti in izrabe elektroenergetskih naprav zaradi diagnosticiranja njihovega stanja,« pojasnjuje Miran Marinšek.

Širše družbeno ekonomske koristi investicije pa so po besedah sogovornika zagotovo zanesljiva dobava električne energije in nemoteno izvajanje poslovnih procesov družbe, zmanjšanje tveganja izpada delovanja elektroenergetskih naprav in sredstev, izboljšanje vzdrževanja obstoječe infrastrukture in ustrezne tehnološke dograditve, izboljšanje avtomatiziranih in navsezadnje je to tudi podpora za družbeno in okoljsko prijazno usmerjenost družbe ELES.

Kako lahko Maximo pomaga vašemu podjetju?

Upravljanje sredstev podjetja je v dobi interneta stvari, ko ljudje, senzorji in naprave ustvarjajo neprekinjen pritok podatkov, lahko velik izziv. Zamislite si, da bi lahko skrbeli za vzdrževanje opreme tako, da bi ta neprekinjeno delovala, ter tako zmanjšali stroške in tveganja.
Z orodjem IBM® Maximo® lahko na varni, preprosti in nadgradljivi platformi preverjate stanje sredstev v realnem času. Za vse vrste sredstev lahko omogočite vzdrževanje ne glede na lokacijo in hitro dodajate nova.
V IBM-u z orodjem Maximo izpolnjujejo zahteve proizvodnih dejavnosti in naprav, ob tem pa so razvili tudi specifične rešitve za ključne panoge.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

OGLASNO SPOROČILO

 • Tor 18°C

 • Sre 20°C

 • Čet 21°C

 • Pet 17°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×