Nastavitve piškotkov
Elektro Ljubljana z inovacijo, ki bo prispevala k optimizaciji delovanja distribucijskih omrežij

Elektro Ljubljana z inovacijo, ki bo prispevala k optimizaciji delovanja distribucijskih omrežij

Datum: 08. november 2023

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Nove tehnologije

Urad RS za intelektualno lastnino je družbi Elektro Ljubljana kot prvemu elektrodistribucijskemu podjetju v Sloveniji pred kratkim podelil prvi patent za inovacijo. Gre za inovativno rešitev, imenovano Fazna identifikacija enofaznih odjemalcev iz meritev napetosti, ki bo imela ključno vlogo pri optimizaciji delovanja distribucijskih omrežij, so sporočili iz Elektra Ljubljana.

Izumitelj patenta je Sreten Davidov iz Službe za tehnološki razvoj, ki je inovativno rešitev razvil pod mentorstvom in v sodelovanju z Jurijem Curkom. Kot so sporočili iz družbe, sta sodelavca Elektra Ljubljana postopek razvila z namenom omogočiti natančno določanje fazne pripadnosti enofaznih odjemalcev v nizkonapetostnem distribucijskem omrežju.
 
»Gre za korak naprej v razvoju pametnih omrežij in predstavlja pomemben prispevek k izboljšanju učinkovitosti in zanesljivosti distribucijskih omrežij,« poudarjajo v Elektru Ljubljana.

S pridobljeno patentno zaščito je inovacija pripravljena na implementacijo v realnem okolju, dodajajo.

O inovaciji

Napredni sistemi vodenja (ADMS) so postali ključni element za učinkovito delovanje in nadzor omrežij, obenem pa se je pojavilo ključno vprašanje identifikacije fazne pripadnosti enofaznih uporabnikov, saj standardni postopki po pojasnilu Elektra Ljubljana niso zagotavljali dovolj natančnih in zanesljivih podatkov.
 
Doslej tudi ni bil uveljavljen standard za zbiranje podatkov o faznih pripadnostih, kar je predstavljalo oviro za učinkovito delovanje in nadzor omrežij, dodajajo.
 
»Zahteva po trifaznem modelu nizkonapetostnega omrežja v naprednih sistemih vodenja je sprožila potrebo po natančnih podatkih za vsako fazo. To je posebej pomembno za zagotavljanje uravnoteženosti obremenitev in proizvodnje v omrežju. Klasične metode niso bile zmožne zagotoviti teh informacij, zlasti v povezavi z enofaznimi odjemalci. Izum tako predstavlja inovativno rešitev za to tehnično dilemo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Fazna identifikacija enofaznih odjemalcev iz meritev napetosti je zasnovana kot kompleksen postopek, ki združuje več ključnih korakov za zagotavljanje natančnih podatkov o fazni pripadnosti. Prvi korak vključuje po pojasnilu družbe pridobivanje meritev napetosti iz različnih virov, vključno s sumarnim števcem v transformatorski postaji na napajalni strani in enofaznimi števci pri odjemalcih. Nato sledi po njihovih navedbah kritičen korak sinhronizacije meritev in ustrezne obdelave meritev za nadaljnjo analizo.

Ključni del postopka je fazna identifikacija, ki združuje specifično množico postopkov, kot so kreiranje značilnih izvlečkov, indeks podobnosti ter fazna razporeditvena simetrija. »Te kritične naloge zagotavljajo visoko zanesljivost in natančnost pri določanju fazne pripadnosti enofaznih odjemalcev,« poudarjajo.

Rezultati fazne identifikacije in fazne razporeditvene simetrije se jasno prikažejo ter zabeležijo. »To zagotavlja učinkovit dostop do ključnih informacij o fazni pripadnosti enofaznih uporabnikov, kar je ključnega pomena za učinkovito delovanje distribucijskega omrežja.«


  • Čet 16°C

  • Pet 22°C

  • Sob 23°C

  • Ned 22°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×