Nastavitve piškotkov
Dobrih 100 let: Skupina KONČAR – vodilni v regiji na področju elektroenergetike
OGLASNO SPOROČILO

Dobrih 100 let: Skupina KONČAR – vodilni v regiji na področju elektroenergetike

Datum: 08. marec 2021

Avtor: KONČAR

Kategorija: Članki

Tema: Električna energija , OVE in URE , Nove tehnologije

Zgodovina Skupine Končar se je začela pred dobrim stoletjem. Tedaj je bila le majhna delavnica, danes pa so eni od največjih izvoznikov na Hrvaškem. Postali so simbol za dolgoživost, tradicijo, inovativnost in strokovnost.

Vodilni v regiji, ki svoje izdelke in storitve ponujajo na skoraj 130 trgih


Prvi tramvaj za LatvijoPodjetje KONČAR se je sčasoma uveljavilo kot vodilno v regiji na področju elektroindustrije in utrdilo kot eno od najstarejših podjetij na Hrvaškem. V prejšnjem stoletju so dostavili več kot 400.000 transformatorjev različnih vrst, napetosti in moči na vse celine, zgradili in revitalizirali so 375 hidroelektrarn, proizvedli in revitalizirali 700 generatorjev ter proizvedli in dostavili 330 lokomotiv, 180 nizkotalnih tramvajev in vlakov.


Uspešno poslovanje kljub številnim izzivom


Ekološki distributivni transformatorKljub izzivom, s katerimi so se v letu 2020 spoprijemala vsa podjetja na lokalni in globalni ravni, je Skupina KONČAR v minulem letu uresničila nekatere od največjih uspehov do zdaj. Pri tem na domačem trgu najbolj izstopata Sončna elektrarna Vis, trenutno največja sončna elektrarna na Hrvaškem, ki so jo zagnali septembra 2020, in podpis nove pogodbe s HŽ Potniškim prevozom.

Podjetje KONČAR je minulo leto prav tako uresničilo velike uspehe pri konkuriranju na tujih trgih. Poleg podpisa pogodbe z latvijskim podjetjem Liepājas Tramvajs, za katerega bodo proizvedli in dostavili 12 nizkotalnih tramvajev, je družba KONČAR Merilni transformatorji lani naredila velik korak naprej. Za strateško enega od najpomembnejših operaterjev električne energije v ZDA so dostavili devet transformatorjev za lastno napajanje transformatorskih postaj z napetostjo 525 kV in močjo 250 kVA. Ta projekt je izjemno pomemben, ker so to največji transformatorji, ki jih je družba proizvedla, in tudi med največjimi transformatorji takšnega tipa na svetu.

KONČAR – Inženiring za energetiko in transport, piPodjetje KONČAR je imelo leta 2020 skoraj 3 milijarde kun prihodkov, kar pomeni 6-odstotno rast v primerjavi s predhodnim letom. Leta 2021 načrtujejo poslovne prihodke v znesku 3,4 milijarde kun. Pri tem napovedujejo vlaganje v nadaljevanje rasti prihodkov od izvoza, načrtovani znesek katerih je 1,9 milijarde kun oziroma skoraj 60 odstotkov celotnih prihodkov od prodaje, medtem ko so načrtovani prihodki od prodaje na domačem trgu 1,4 milijarde kun, kar je 23-odstotna rast v primerjavi z letom 2020. Letos načrtujejo največji izvoz na trge Nemčije, Švedske, Avstrije, Latvije, Madžarske, Makedonije in Združenih arabskih emiratov.
3 Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara FOTO Da»Elementi poslovanja, na katere bomo v letu 2021 najbolj osredotočeni, so projekti v tujini in izvozu ter digitalizacija izdelkov in procesov. Konkurenčnost in poslovanje na tujih trgih odpirajo nove priložnosti, od novodogovorjenih projektov pa se 58 odstotkov nanaša na tuje trge. Da pa bi lahko nadaljevali uspešno poslovanje na domačem in tujem trgu, je ključno, da kot podjetje nadaljujemo proces digitalizacije. Menim, da bodo v bližnji prihodnosti vsa podjetja, ki ne sprejmejo te realnosti, težko preživela ali ostala konkurenčna,« poudarja Gordan Kolak, predsednik uprave.

Projekti na sosednjih trgih – Slovenija


Podjetje KONČAR je dostavilo, vgradilo in zagnalo opremo v sklopu številnih izgradenj in/ali revitalizacij hidroelektrarn s srednjo ali veliko močjo v Sloveniji.

Lani so konzorcij podjetij Litostroj Power, KONČAR – Inženiring za energetiko in transport ter RIKO podpisali pogodbo s Hidroelektrarno na spodnji Savi v zvezi z dostavo elektrotehnične opreme za izgradnjo nove hidroelektrarne Mokrice v Sloveniji.

HE Mokrice bodo šesta, hkrati pa tudi zadnja hidroelektrarna na območju spodnje Save z instalirano močjo 28 MW in načrtovano povprečno proizvodnjo 131 GWh. V sklopu projekta KONČAR bodo proizvedli in dostavili tri horizontalna cevna sinhronska generatorja s posamezno močjo 13,8 MVA, s pripadajočimi sistemi vzbujanja in sistemom za monitoring agregatov.

HE BrežiceV minulih letih je Končar sodeloval pri večjih pomembnih projektih na slovenskem trgu dostavil je opremo za projekte, kot so HE Brežice, ki je bila zagnana leta 2017, in za številne druge hidroelektrarne na slovenskem delu reke Save.

Merilni transformatorji za ZDA


Vrhunske tehnično-tehnološke rešitve


Družba KONČAR – Distributivni in specialni transformatorji je leta 2020 podpisala novo dvoletno pogodbo za dostavo transformatorjev z močjo od 100 do 630 kVA ter napetostjo 10,5 in 21 kV za nemško energetsko podjetje. Čeprav je bilo sodelovanje s tem podjetjem pomembno tudi prej, je za podpis nove pogodbe družba morala izboljšati tehnični dizajn v skladu z EU-regulativo Ecodesign o zmanjšanju izgub. Pred pogodbo so opravili zahteven postopek predkvalifikacije, pri izpolnjevanju zahtev EU-regulative pa so uporabili vrhunske tehnično-tehnološke rešitve.

Simbol podjetja KONČAR je danes muzejski eksponat

Strojna soba v HE Mariborski otok leta 1948
Leta 1948 je bil na hidroelektrarni Mariborski otok zagnan generator, težek 220 ton, ki je pozneje postal simbol podjetja KONČAR.
Ta generator je prvi, ki je bil zgrajen v tovarni Rade Končar, nato je uspešno delal 40 let. Danes je ta simbol shranjen v HE Mariborski otok kot muzejski eksponat.KONČARJEVA oprema v velikem pogonu na tujem trgu

Strojna soba v HE Chichoki Mallian leta 1959
Marca 1957 je podjetje KONČAR dostavilo inicialni del opreme, ki bi morala biti uporabljena za prvi kapitalni projekt v velikem pogonu na tujem trgu. Gre za projekt hidroelektrarne Chichoki Mallian v Pakistanu.

Zgradili so tri transformatorje z močjo 5,5 MVA in napetostjo 11/3,3 kV. S takšnimi poslovnimi koraki je podjetje KONČAR že v zgodnjih letih poslovanja kazalo pripravljenost za konkuriranje na tujih trgih.

Veliki projekti na domačem trgu

Dizel električni motorni
Leta 2020 je podjetje KONČAR podpisalo pogodbo s HŽ Potniškim prevozom, ki se nanaša na kupoprodajo novih 11 elektromotornih vlakov za mestno-primestni prevoz in 10 elektromotornih vlakov za regionalni prevoz. Po načrtu bi se dostava naročenih vlakov morala začeti v začetku leta 2022.


Prvi svetovni certifikat za kibernetično varnost kritične infrastrukture

2019  KET kiberneticka sigurnost
Inovativna platforma za digitalizacijo avtomatiziranih elektroenergetskih sistemov PROZA NET je prva takšna platforma, ki je leta 2019 dobila certifikat za usklajenost z mednarodno priznanim industrijskim standardom.

S tem je ta sistem, ki ga je proizvedlo podjetje KONČAR, postal prvi sistem na svetu, ki ima certifikat za kibernetično varnost kritične infrastrukture.

Največja sončna elektrarna na Hrvaškem

SE Vis
Lani so zagnali SE Vis, ki je največja sončna elektrarna na Hrvaškem, z nazivno močjo 3,5 MW. To je eden od novejših projektov podjetja KONČAR.

KONCAR 100 horizontalni logo


Skupina KONČAR je bila odgovorna za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, izdelavo projektne dokumentacije in izgradnjo po načelu »ključ v roke«. To je pomenilo dostavo opreme, izvedbo gradbenih in elektromontažnih del, postavitev temeljev, montažo nosilnih konstrukcij, montažo in zagon fotonapetostnih modulov. Poleg tega je bilo podjetje KONČAR pristojno za razvoj, dostavo, montažo in zagon pretvornika KonSol 720, dostavo in implementacijo SCADA sistema PROZA NET ter na koncu za priključitev elektrarne na priključno postrojenje TS 35/10 kV Vis. SE Vis je eden od najpomembnejših projektov podjetja KONČAR na hrvaškem in mednarodnem trgu.


OGLASNO SPOROČILO

 • Sob 15°C

 • Ned 10°C

 • Pon 14°C

 • Tor 2°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Zemeljski plin
 • Nafta in naftni derivati
 • OVE in URE
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • Start-up
 • En.vizija
 • Vodik
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×