Nastavitve piškotkov
Novartis načrtuje postavitev kogeneracijskega postrojenja v Mengšu z zajemom emisij

Novartis načrtuje postavitev kogeneracijskega postrojenja v Mengšu z zajemom emisij

Datum: 17. februar 2023

Avtor: Peter Palčec

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska učinkovitost

Med letošnjimi osrednjimi naložbami družbe Novartis je postavitev kogeneracijskega postrojenja v Mengšu z zajemom emisij, so za Energetiko.NET pojasnili v družbi. Skupaj s partnerjem bodo tako vzpostavili multigeneracijsko postrojenje za proizvodnjo elektrike in pare ter sistem za proizvodnjo tehničnih plinov.

»Tako bomo sočasno proizvajali dušik, ki ga sedaj kupujemo na trgu, ter zajeli celoten ogljikov dioksid v izpuhu. Načrtujemo, da bo investicija zaključena do začetka prihodnjega leta,« so še dodali.
 
Kot še pojasnjujejo, bodo tudi v letošnjem letu na vseh Novartisovih lokacijah v Sloveniji pri naložbah v okoljsko trajnost v ospredju vlaganja v energetsko učinkovitost in njeno aktivno upravljanje. Pri tem bodo izhajali iz rezultatov podrobnih energetskih pregledov, ki so jih opravili v letu 2022 in so osnova za ukrepe v naslednjem štiriletnem obdobju.

»Kot smo že napovedali, bomo nadaljevali postavljanje malih sončnih elektrarn na svojih lokacijah za pridobivanje lastnih obnovljivih virov energije. Obstoječim v Mengšu in Ljubljani bomo dodali še tri, in sicer drugo v Ljubljani in prvi dve v Lendavi. Na vseh lokacijah načrtujemo zamenjavo razsvetljave in nadaljevanje vgradnje LED svetil,« so še pojasnili.
 
O Novartisovih sončnih projektih smo na Energetiki.NET že poročali tukaj. Družba sicer želi do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost svoje dejavnosti.
 
V Novartisu pa bodo ob energetski učinkovitosti še pozorno spremljali učinkovitost porabe surovin. Med drugim bodo nadaljevali izboljšave na področju ponovne uporabe vode in odpadnih kondenzatov, povečevali stopnjo regeneriranja topil v proizvodnih procesih in skupaj s partnerji, pooblaščenimi za ravnanje z odpadki, še povečevali delež odpadkov, predan v recikliranje in pripravo za ponovno uporabo, ki je v letu 2021 dosegel blizu 96 odstotkov vseh nastalih odpadkov.
 
A kot so še dodali, si s strani države želijo predvsem učinkovitih postopkov in ob njih spodbud, kakršne veljajo za družbe, vključene v shemo za okoljsko upravljanje EMAS v nekaterih evropskih državah, kot so bonitete pri pridobivanju virov financiranja in razbremenitve pri inšpekcijskih pregledih. »Vse Novartisove lokacije v Sloveniji že več kot desetletje delujejo skladno s tem celovitim in zahtevnim okoljskim certifikatom EU,« so še dodali v družbi.

Lansko leto

 
Kot so sicer nedavno sporočili iz družbe, so v lanskem letu namenili 10,5 milijona evrov za naložbe v okoljsko trajnost, največ v zadnjem desetletju.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zaradi omenjenih vlaganj, obsežnih ukrepov in izboljšav bila tako poraba energije, kljub razširitvi zahtevnega razvoja in proizvodnje zdravil z visoko dodano vrednostjo, za skoraj odstotek manjša in poraba vode le pol odstotka višja.

Z različnimi projekti in spremembami v proizvodnji pa so nadalje zmanjševali količino nastalih odpadkov in na nivoju družbe v letu 2022 zmanjšali skupno količino za 1,5 odstotka, samo količino odpadnih topil pa za 4,5 odstotka. Na ljubljanski lokaciji pa je začela delovati prva mala sončna elektrarna, druga v lanskem letu na Novartisovih lokacijah v Sloveniji.


  • Pet 13°C

  • Sob 16°C

  • Ned 12°C

  • Pon 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×