Nastavitve piškotkov
V javni obravnavi pravilnik o postavitvi agrofotovoltaike

V javni obravnavi pravilnik o postavitvi agrofotovoltaike

Datum: 03. julij 2024

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je v javno obravnavo posredovalo predlog pravilnika, ki določa podrobnejša pravila za postavitev in delovanje fotonapetostnih naprav na kmetijskih zemljiščih. Pripombe so mogoče do 1. avgusta.

Zakon o uvajanju električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE) omogoča možnost postavitve naprav za pridobivanje električne energije iz sonca (fotonapetostnih naprav) na nekaterih območjih, katerih osnovni namen je kmetijska raba (agrofotovoltaika).

Skladno z zakonom o kmetijskih zemljiščih (ZKZ) je postavitev fotonapetostnih naprav dopustna na kmetijskem zemljišču, ki je glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč uvrščeno med njive ali trajni nasad.

Namen predloga pravilnika je določiti pravila za postavitev fotonapetostnih naprav na kmetijskih zemljiščih na način, da bo fotonapetostna naprava služila kot spremljajoča energetska dejavnost in kot možen način omilitve vpliva škodljivih vremenskih pojavov. Kot pojasnjuje MOPE, se je pri pripravi pravilnika sledilo načelu, da proizvodnja hrane zaradi postavitve fotonapetostnih naprav ne bo ogrožena, fotonapetostna naprava pa prinaša dodano vrednost kmetijskemu gospodarstvu (dodatni vir prihodka, zmanjšanje stroškov porabe električne energije, zaščita rastlin, boljša izraba kmetijskega zemljišča).

Pravilnik se uporablja za kmetijska zemljišča, ki so glede na podrobnejšo vrsto dejanske rabe uvrščena med intenzivne sadovnjake na določenih sadnih vrstah: jablane, hruške in jagodičje. Te sadne vrste se gojijo v obliki vitkega vretena in praviloma ne dosegajo velikih višin, zato je nad takimi nasadi smotrna postavitev fotonapetostnih naprav odprtega tipa (linijska postavitev nad sadnimi rastlinami).

Pravilnik predpisuje tudi maksimalno pokritost zemljišča s fotonapetostno napravo in določa maksimalno površino temeljev na zemljišču. Kot je navedeno, se mora temeljenje praviloma izvesti brez uporabe betona ali cementa. Postaviti pa bo mogoče zgolj takšne fotonapetostne naprave, katerih fotonapetostni paneli so prosojni in prepuščajo vsaj 40 % sončne svetlobe.

Ostali postopki

Poleg pravil glede načina postavitve fotonapetostne naprave pravilnik določa tudi postopek pred priključitvijo fotonapetostne naprave. 

S statično presojo pooblaščenega gradbenega inženirja se preverja odpornost naprave zaradi vremenskih vplivov (sneg, veter); s presojo požarne varnosti se dokazuje nepovečanje požarne ogroženosti; s pregledom zaščite pred strelami in ustreznosti nizkonapetostnih instalacij se zmanjša nevarnost električnega udara zaradi strele; s presojo zaščite pred hrupom pa za primer dinamične namestitve fotonapetostnih panelov (premikajoči se paneli) pooblaščeni izvajalec presoja, če fotonapetostna naprava ne povzroča pretiranega hrupa na območjih, ki se v skladu s predpisi s področja varstva okolja razvršča v območje II. ali III. stopnje varstva pred hrupom, pojasnjujejo na MOPE vsebino pravilnika.  • Ned 32°C

  • Pon 31°C

  • Tor 35°C

  • Sre 32°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×