Nastavitve piškotkov
Prve MWh proizvedla 6 MW sončna elektrarna družbe HESS

Prve MWh proizvedla 6 MW sončna elektrarna družbe HESS

Datum: 01. februar 2023

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije

Medtem ko v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) še čakajo dovoljenje za začetek izgradnje hidroelektrarne (HE) Mokrice, pa je prve MWh že proizvedla njihova 6 MW sončna elektrarna, zgrajena na območju odlagališča sedimentov ob pretočni akumulaciji HE Brežice, so za Energetiko.NET potrdili v HESS. Gre za trenutno največjo in edino sončno elektrarno, ki je priključena na prenosno omrežje 110 kV.

Po pojasnilu družbe HESS 6 MW sončna elektrarna »ne zaseda kapacitet distribucijskega omrežja, hkrati pa zagotavlja večjo fleksibilnost obratovanja in proizvodnje električne energije. V hibridnem sistemu povezovanja dveh obnovljivih virov - vode in sonca - deluje kot četrti agregat HE Brežice«.

Letna proizvodnja 11.232 sončnih panelov je ocenjena na približno 6.800 MWh, kar zadošča za oskrbo 1.700 gospodinjstev.

Izgradnja omenjene sončne elektrarne (FEBR-D3) je bila zaključena novembra 2022. »Po zahtevnih tehničnih usklajevanjih s sistemskim operaterjem prenosnega omrežja je bilo decembra 2022 pridobljeno obvestilo o začasnem priklopu FEBR-D3 na prenosno omrežje, kar je omogočilo proizvodnjo prvih MWh električne energije. Po izvedenem tehničnem pregledu, ki je potekal 20. 1. 2023, predvidevamo pridobitev uporabnega dovoljena v naslednjih dveh mesecih,« so nam še povedali v HESS.  • Sob 8°C

  • Ned 15°C

  • Pon 13°C

  • Tor 10°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×