Nastavitve piškotkov
Zmagovalec hrvaškega PowerUp! AMPnet; HEP napoveduje 500 solarnih projektov

Zmagovalec hrvaškega PowerUp! AMPnet; HEP napoveduje 500 solarnih projektov

Datum: 02. april 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije , Ekonomija

Na sobotnem hrvaškem finalu tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2019 je izmed devetih finalistov naziv zmagovalne rešitve prejela finančna platforma za nove in obstoječe energetske zadruge AMPnet, projekt hrvaškega start-upa AMPnet IO. Direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša pa je na dogodku napovedala, da bo Hrvatska elektroprivreda investirala okoli 30 milijonov kun (4,04 milijona evrov) v 500 projektov sončnih elektrarn.

PowerUp pobjednikPlatforma AMPnet je usmerjena v energetske zadruge ter alternativni model prodaje električne energije (preko povezovanja z borzo električne energije) in financiranja obnovljivih virov energije. Mislav Javor iz AMPneta je ob tem poudaril, da je izdelek dokončan in da že imajo prve stranke, so po hrvaškem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga organizira vodilni evropski podjetniški pospeševalnik na področju trajnostne energije - InnoEnergy, sporočili iz Invento Capital Partners, ki je soorganiziral dogodek z Zagrebu.

»Zmagovalec InnoEnergyjevega tekmovanja PowerUp!, AMPnet, je ekipa, ki ima prilagodljiv izdelek. Do sedaj so pokazali, da so dosegli določene premike na trgu, imajo stike s potencialnimi kupci in so uspeli pritegniti vlagatelje. Zato potrebujejo samo dodatno spodbudo, da dosežejo stopnjo, da se lahko širijo po Evropi ter, končno, tudi v ZDA,« je povedala članica žirije Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital).

Zmagovalec se bo udeležil velikega finala v Krakovu, ki bo 21. maja, in se tam potegoval za denarne nagrade ter za možnost vključitve v InnoEnergyjev prestižni podjetniški pospeševalnik Highway®, ki nudi dostop do mednarodne mreže potencialnih poslovnih partnerjev in bogatega InnoEnergyjevega znanja ter finančno investicijo v višini do 150.000 evrov. V letošnji peti izdaji tekmovanja PowerUp! bo sicer sodelovalo skoraj 300 start-upov iz 24 držav regije SV. Slovenski predizbor 2019 bo potekal v četrtek, 4. aprila, ob 16. uri na Ljubljanskem gradu (VEČ).

HEP uvaja nov produkt - HEPI Solar


Tna Jakaša HEP kvadratUdeležence finalnega tekmovanja v Zagrebu pa je nagovorila tudi direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša, ki je spregovorila o energetski viziji EU. Po besedah Jakaše so štiri strateška področja za doseganje cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050 decentralizacija, dekarbonizacija, digitalizacija in demokratizacija. Potrebni so skupni ukrepi na sedmih strateških področjih - krožno gospodarstvo, uporaba obnovljivih virov energije, infrastruktura (pametna omrežja), agregacija, zajemanje in skladiščenje ogljika, e-mobilnost in energetska učinkovitost.

Glede obnovljivih virov energije je Jakaša dejala, da so vetrne in sončne elektrarne že zrele in stroškovno učinkovite tehnologije. Na Hrvaškem je sicer v začetku tega leta začel veljati nov zakon, ki omogoča neto merjenje (net metering) za gospodinjstva.

Medtem pa je HEP v postopku uvajanja novega produkta HEPI Solar, ki bo nudil personalizirane solarne analize, ki bodo pokazale, kako velika sončna elektrarna mora biti postavljena na določene strehe, ter nasvete za financiranje projektov. Poleg tega bo HEP investirali v 500 solarnih projektov v gospodinjstvih. Gre za približno 30 milijonov kun investicij, javni poziv pa naj bi bil objavljen ta mesec, je dejala Jakaša.

Jakaša je še omenila, da igra digitalizacija zelo pomembno vlogo v energetski transformaciji. Spomnimo, da je HEP leta 2017 razvil novo storitev in programsko aplikacijo HEPI Trader, preko katere lahko veliki kupci upravljajo nabavljanje električne energije (VEČ).Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.


  • Ned 14°C

  • Pon 15°C

  • Tor 16°C

  • Sre 14°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×