Nastavitve piškotkov
Zakon o spodbujanju OVE dobil podporo državnega zbora

Zakon o spodbujanju OVE dobil podporo državnega zbora

Datum: 14. julij 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika

Državni zbor je v torek s 57 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (OVE). »Temeljni cilj predloga zakona je spodbujati rabo obnovljivih virov energije v vseh sektorjih proizvodnje in rabe energije. S tem zasledujemo cilj podnebno nevtralne družbe in zelenitve našega gospodarstva in družbe,« je v predhodni razpravi v ponedeljek dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) Aleš Mihelič.

Med nekaterimi bistvenimi določbami zakona je Mihelič omenil, da je v njem določen vsakoletni izhodiščni delež OVE, ki ne sme biti nižji od 25 odstotkov, medtem ko so skupni cilj 2030 in vmesni cilji po tehnologijah določeni v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN).

V zakonu se ureja podporna shema in v okviru tega tudi vsebina v zvezi z deklaracijami za proizvodne naprave in potrdili o izvoru. Zakon določa tudi delovanje centra za podpore, torej obvezne državne gospodarske javne službe, ki upravlja s sredstvi. Na podlagi koncesije bo to službo še naprej izvajala družba Borzen, je dejal Mihelič.

Zakon ureja tudi nadomestilo lokalnim skupnostim za izrabo prostora za veter.

Medtem pa na področju samooskrbe prihaja do bistvenih sprememb glede na obstoječo shemo. Končni odjemalci bodo namreč morali plačati omrežnino na vso prevzeto energijo iz omrežja, obenem pa bodo za viške dobili plačilo. Oproščeni bodo plačila sorazmernega deleža prispevka za obnovljive vire energije in prispevka za energetsko učinkovitost, je pojasnil državni sekretar.

Z vidika prostorskega urejanja je v zakonu določeno, da morajo nosilci načrtovanja in operaterji omrežij pri razvoju in umeščanju upoštevati spodbujanje OVE. Vzpostavlja se tudi kontaktna točka za pomoč vlagateljem pri postopkih pridobivanja dovoljenj. Je pa v zakonu urejena tudi časovna omejitev za trajanje izdaje dovoljenj, in sicer skupaj največ dve leti, za proizvodne naprave do 150 kW pa največ eno leto.

Na področju ogrevanja in hlajenja je novost prepoved projektiranja in gradnje kotlov na kurilno olje in premog po letu 2023. Pri sistemih daljinskega ogrevanja je določen cilj povečevanja deleža OVE za 1 odstotek na leto, obveznost priprave trajnostnih načrtov ter možnost odklopa odjemalca od energetsko neučinkovitih sistemov po letu 2025, je naštel Mihelič.

Pri vključevanju energije iz obnovljivih virov v promet je določeno, da se do 2030 doseže vsaj 14-odstotni delež iz obnovljivih virov, delež v posameznem letu pa ne sme pasti pod 10 odstotkov.

»Sprejem zakona o spodbujanju rabe obnovljivih energije je torej ključen za izvajanje ukrepov na tem področju in za dosego ciljev Republike Slovenije,« je še poudaril Mihelič.


  • Sob 14°C

  • Ned 12°C

  • Pon 11°C

  • Tor 7°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×