Nastavitve piškotkov
Videorazprava Energetike.NET: Za energetiko uspešno leto; s pozitivnim pogledom v 2021!

Videorazprava Energetike.NET: Za energetiko uspešno leto; s pozitivnim pogledom v 2021!

Datum: 14. december 2020

Avtor: Alenka Lena Klopčič

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Ekonomija , Plini

'Energetska ekonomika in vizija ali kako od jutri naprej v domači energetiki' je bila glavna tema nedavne videoenergetske razprave, ki smo jo na Energetiki.NET izvedli minuli teden, v neposredno poslušanje pa smo tokrat izjemoma in ekskluzivno vključili tudi člane Slovenskega združenja za energetsko ekonomiko (SAEE), ki so se oni dan sestali na svoji decembrski (spletni) seji. V tokratni razpravi so sodelovali generalni direktor GEN energije Martin Novšak, prvi mož družbe Plinovodi in predsednik Energetske zbornice Slovenije (EZS) Marjan Eberlinc ter državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) Blaž Košorok, ki se je ravno vrnil iz ZDA, kjer je pristojni minister med drugim podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med državama (VEČ).

Energetske vesti z onkraj luže …


Blaž Košorok je tako v razpravi delil (energetske) novice z delovnega obiska v ZDA, ponovil pa je tudi, da bo energetska prihodnost Slovenije temeljila na obnovljivih virih energije (OVE) in na jedrski energiji. Delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto rabi energije je sicer v letu 2019 po začasnih revidiranih podatkih znašal 21,7 odstotka, kar je za 0,8 odstotne točke več kot v letu 2018 (VEČ in VEČ).

NEK jedrska elektrarnaNa vprašanje o tem, v kateri fazi potrjevanja vloge za gradnjo drugega bloka krške nuklearke (JEK 2) je ministrstvo, je državni sekretar med drugim odgovoril, da je to povezano tudi s sprejemom dolgoročne podnebne strategije, medtem ko je po njegovem treba tudi čimprej pristopiti k postopku za podaljšanje življenjske dobe prvega bloka do leta 2042.

Martin Novšak pa je ob tem spomnil, da je obnova sodelovanja z Američani zelo pomembna sploh pri novih tehnologijah, zato je uvodoma omenjeni sporazum o sodelovanju še kako pomemben, na vprašanje glede tega, kdaj bi se gradnja najprej lahko pričela, pa je odvrnil, da postopki za umestitev v prostor in gradbeno dovoljenje trajajo nekje do pet let, kakšni dve leti vzamejo še razpisni postopki, nato pa še pet do šest let tudi sama gradnja.

Marjan Eberlinc je tako med drugim spomnil na izzive umeščanja energetskih objektov v prostor, prvi mož GEN energije pa je ob tem izrazil veselje nad nedavnim premikom na področju projekta Hidroelektrarne Mokrice (VEČ).

… pa novi viri in tehnologije ter svež zagon


Obnovljivi plin, bodisi kot vodik bodisi kot sintetični plin, pa bo v prihodnosti prevladoval tudi v plinovodnem sistemu, se je Eberlinc navezal še na širšo energetsko sliko Slovenije, pri čemer je omenil tudi na aktualne projekte, ki jih imajo v teku na Plinovodih, od plinovoda do TE-TOL-a, s pomočjo katerega bodo v ljubljanski termoelektrarni toplarni nadomestili premog s plinom, do slovenskega vodikovega projekta SLOP2G, ki je prijavljen za sredstva sklada EU za inovacije, odločitev glede morebitnega sofinanciranja pa pričakujejo marca 2021.

Glede samega vodika je nadalje tudi Martin Novšak menil, da bi lahko slednjega proizvajali tudi s pomočjo jedrske energetike, na vprašanje glede potencialne rabe malih modularnih reaktorjev, ki jih razvijajo številne države po svetu (VEČ), pa je med drugim odgovoril, da je pri tovrstnih tehnologijah treba vedeti, da temeljijo na vojaški tehnologiji, po njegovem pa je treba spremljati ne le varnost, ampak tudi ekonomiko tovrstnih projektov, ki jih torej aktivno spremljajo tudi v GEN energiji.

elektrika plinMarjan Eberlinc je spregovoril še o rezultatih analize slovenske energetike za leto 2019, ki jih je nedavno obravnaval upravni odbor Energetske zbornice Slovenije (EZS), pri čemer je poudaril, da so bili rezultati odlični (VEČ) in da se je energetika izkazala s svojo robustnostjo in zanesljivostjo sploh v zadnjem letu, ki ga zaznamujejo izredne razmere, povezane s pandemijo. S tem, da je slovenska energetika v iztekajočem se letu odlično delovala, sta se strinjala tudi Blaž Košorok in Martin Novšak, ki je omenil tudi novo pripravljene projekte, ki jih imajo že pripravljene energetske družbe. Pri tem je Marjan Eberlinc dodal, da imajo člani EZS pripravljenih oz. načrtovanih še za vsaj 2,5 milijarde evrov projektov (VEČ), kar kaže, da »ambiciozno vstopamo v novo perspektivo«.

Ne nazadnje so sogovorniki v videorazpravi o energetski ekonomiki in viziji z nami – in tokrat torej tudi s člani Slovenskega združenja za energetsko ekonomiko – delili svoj pogled naprej, pri čemer je državni sekretar nanizal tudi zakonodajne spremembe, ki so že v teku oz. so na obzorju.

1Celotno videorazpravo si lahko ogledate TUKAJ.
Ta prispevek je na voljo tudi v angleškem jeziku.

PREVERITE TUDI


  • Pet 8°C

  • Sob 12°C

  • Ned 12°C

  • Pon 12°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×