Nastavitve piškotkov
Velenjski Amibit razvil sistem za nadzor toplotnega omrežja

Velenjski Amibit razvil sistem za nadzor toplotnega omrežja

Datum: 22. marec 2019

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Nove tehnologije , Ogrevanje

Velenjski start-up Amibit je v Krškem vzpostavil prvi sistem za nadzor daljinskega toplovodnega omrežja in delovanja kotlovnice, takšen sistem pa vzpostavljajo še v dveh občinah, je za Energetiko.NET povedal dr. Mitja Ruzzier, profesor za področje podjetništva na Fakulteti za management in partner podjetja Amibit.

IMG 4200Kot pojasnjujejo v podjetju Amibit, so z njihovo rešitvijo ponudniki toplotne energije »dobili orodje, ki jim omogoča lažje spremljanje delovanja omrežja, stanovalci pa pridobili bolj zanesljiv sistem, ki omogoča lažjo identifikacijo napak in posledično hitrejšo odpravo«.

V sistem, ki so ga vzpostavili v Krškem, je zajeta centralna kotlovnica, ki pokriva dobavo toplotne energije 15 večstanovanjskim stavbam. Vsaka podpostaja ima tudi lasten sistem SCADA in omogoča posredovanje alarmov ob zaznavi nepravilnosti v realnem času.

»Celotna implementacija sistem je bila narejena brez večjih posegov v obstoječ sistem in je v centralni sistem povezana preko varne visoko šifrirane mobilne povezave,« pravijo v Amibitu.

Dodajajo, da »rešitev nadzora toplotnega omrežja naslavlja tudi trend pametnih mest in interneta stvari, s pomočjo katerih bomo lahko oddaljeno spremljali delovanje najrazličnejših parametrov senzorjev in nastavitev naprav, ki bodo preko različnih vmesnikov povezane v centralni sistem«.

Vabljeni na InnoEnergyjev navdihujoč energetsko-startupovski dogodek, ki bo v četrtek, 4. aprila, ob 16. uri, na Ljubljanskem gradu! Kotizacij ni, nujna pa je prijava (TUKAJ).

Na vprašanje, ali obstajajo kakšni izračuni o morebitnih prihrankih pri toploti zaradi uvedbe takšnega sistema, je direktor Amibita Aleš Nastan odgovoril, da izračuna v tem primeru niso naredili, »ker je bila vzpostavitev sistema namenjena predvsem spremljanju delovanja in hitrejše odkrivanje ter opravljanje napak v primeru okvar«.

amibit»Če upoštevamo metodologijo za določanje prihrankov, le ta upošteva 5 % prihranka plina za uvedbo sistema upravljanja z energijo v storitvenem sektorju,« je ob tem pristavil Nastran.

Ruzzier pa je za naš portal še omenil, da se Amibit za te storitve se dogovarja še z drugimi in da trenutno sistem vzpostavljajo še v dveh občinah.

Amibit je sicer svojo pot začel s ponudbo krmilnika za optimizacijo porabe električne energije. Za krmilnik so leta 2017 dobili tudi regijsko zlato priznanje GZS za inovacije.


  • Sob 13°C

  • Ned 12°C

  • Pon 11°C

  • Tor 8°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×