Nastavitve piškotkov
V Sloveniji za skoraj 4 milijarde evrov načrtovanih zelenih energetskih naložb; z delom pričela skupina za energetski prehod

V Sloveniji za skoraj 4 milijarde evrov načrtovanih zelenih energetskih naložb; z delom pričela skupina za energetski prehod

Datum: 19. januar 2021

Avtor: Valerija Hozjan

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Energetska politika , Ekologija

Slovenska energetska podjetja, ki so člani Energetske zbornice Slovenije (EZS), v finančni perspektivi 2021-2027 načrtujejo različne zelene energetske naložbe v vrednosti vsaj 3,98 milijarde evrov, so pokazali dopolnjeni rezultati analize, ki jo je pripravila EZS. Z delom je v petek, 15. januarja 2021, pričela tudi skupina za energetski prehod in evropska sredstva pri EZS.

ekologijaSpomnimo, da je EZS septembra lani člane EZS pozvala, naj jim posredujejo podatke, na katerih področjih pripravljajo projekte energetskega prehoda in v kolikšnem obsegu. Na osnovi vrnjenih vprašalnikov 18 družb je EZS oktobra 2020 pripravila analizo. Ta je pokazala, da znaša skupna vrednost vseh načrtovanih investicij v finančni perspektivi 2021-2027 2494,28 milijona evrov. Skupna vrednost vseh pripravljenih (ready-to-go) investicij v začetnem obdobju 2021-2024 pa 937,52 milijona evrov (VEČ).

Oktobra 2020 je EZS vlado in ostale pristojne organe o teh projektih tudi obvestila, do konca leta 2020 pa se je na poziv EZS odzvalo še nekaj članic zbornice, skupaj 27 energetskih družb, so v ponedeljek sporočili iz EZS. Dopolnjeni rezultati analize kažejo, da slovenska energetska podjetja, ki so člani EZS, v finančni perspektivi 2021-2027 načrtujejo različne zelene energetske naložbe v vrednosti vsaj 3,98 milijarde evrov. Od tega družbe s sedežem v Vzhodni Sloveniji načrtujejo za skoraj dve milijardi in pol evrov naložb (2,41 mrd EUR), družbe v Zahodni Sloveniji pa za milijardo in pol evrov (1,57 mrd EUR). 

Od skoraj 4 milijard evrov je za 1,56 milijarde evrov projektov, ki jih družbe štejejo za pripravljene (ready-to-go) v prvih letih omenjene finančne perspektive, torej v obdobju 2021-2024. Od tega v Vzhodni Sloveniji za 870 milijonov evrov, v Zahodni Sloveniji pa za 690 milijonov evrov, kaže analiza EZS.

O posodobljeni analizi bo EZS prav tako obvestila vlado in druge pristojne organe za črpanje evropskih sredstev, so sporočili iz EZS. 

 

V ospredju projekti za krepitev zelene EU, OVE in pametnih omrežij

 

Posodobljena analiza EZS je pokazala, da je v ospredju projektov podjetij krepitev zelene EU, saj kar 70 odstotkov podjetij načrtuje takšna vlaganja, ki jih lahko opredelimo kot okoljsko oziroma podnebno prijazna. Vlaganja v nove tehnologije načrtuje več kot polovica vprašanih (56 %), polovica podjetij (48 %) bo investirala v digitalno transformacijo; 44 odstotkov podjetij načrtuje različne pilotne projekte; nove produkte/poslovne modele napoveduje 41 odstotkov družb. V področje, ki bo prineslo nova delovna mesta, bo vlagalo 37 odstotkov podjetij; dobra petina (22 %) pa načrtuje projekte v okviru zaveze za krožno gospodarstvo. Preostali projekti (11 %) se navezujejo na bolj robustno elektroenergetsko omrežje, podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne Krško (JEK), vlaganje v zanesljivost proizvodnje …

Še bolj konkretno pa je analiza pokazala, da 70 odstotkov družb pripravlja projekte na področju obnovljivih virov energije (OVE), 60 odstotkov pa na področju pametnih omrežij. Več kot polovica (56 %) bo vlagala v zniževanje toplogrednih emisij (uvajanje nizkoogljičnih tehnologij). Skoraj polovica (44 %) načrtuje investicije na področju učinkovite rabe energije (URE) ter na področju električne mobilnosti. Nekaj podjetij (22 %) načrtuje tudi naložbe v pametne skupnosti, so še sporočili iz EZS.

 

Skupina za energetski prehod in evropska sredstva pričela z delovanjem

 

EZS je ob tem še spomnila, da bo imela Slovenija v prihodnjih letih na voljo največ evropskih sredstev doslej – do leta 2027 več kot 10 milijard evrov. V EZS zato poudarjajo, »da je pomembno, da se ta denar nameni za ‘pametne’ projekte, ki bodo omogočili ne le okrevanje države po pandemiji covida-19, temveč tudi preboj v zeleno, digitalno ter odporno družbo in gospodarstvo«. 

V EZS so lani decembra prav tako vzpostavili posebno skupino za energetski prehod in evropska sredstva, ki se povezuje s pristojnimi institucijami za črpanje evropskih sredstev. Namen je informiranje – o programih in razpisih, ki bodo zadevali slovenske energetske družbe (VEČ).

Skupina za energetski prehod in evropska sredstva pri EZS je z delom začela 15. januarja 2021. Na prvi seji se je najprej seznanila z omenjeno analizo EZS, nato pa sta mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), ter Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo (MzI), predstavila načrte pristojnih institucij za črpanje evropskih sredstev v obdobju 2021-2027 s poudarkom na prioriteti ‘trajnostni in zeleni prehod’. • Tor 29°C

 • Sre 25°C

 • Čet 26°C

 • Pet 28°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×