Nastavitve piškotkov
V Salonitu Anhovo ciljajo na preko 5 MW sončnih zmogljivosti do 2024

V Salonitu Anhovo ciljajo na preko 5 MW sončnih zmogljivosti do 2024

Datum: 19. januar 2022

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Emisije CO2

V cementarni Salonit Anhovo poleg 3,7 MW fotovoltaičnih zmogljivosti, ki jih bo Interenergo namestil na njene strehe, v prihodnjih letih načrtujejo tudi postavitev sončnih elektrarn na tleh. Tako ciljajo, da bi imeli do leta 2024 postavljenih preko 5 MW sončnih zmogljivosti ter da bi do leta 2025 že 40 odstotkov potreb po elektriki v proizvodnem procesu pokrili iz lastnih obnovljivih virov energije in odpadne toplote.

V Salonitu Anhovo sicer trenutno poteka gradnja 2,23 MW sončne elektrarne na predhomogenizacijski hali cementarne, katere neto površina bo 11.180 m2, kar je primerljivo z 1,5-kratno velikostjo nogometnega igrišča. Ta bo letno proizvedla 2.120 MWh električne energije in bo začela obratovati spomladi 2022.

Je pa Salonit Anhovo z Interenergom, kot smo že pisali, podpisal pogodbo za izgradnjo dodatnih sončnih elektrarn na industrijskem območju v Anhovem. Podpis nove pogodbe se nanaša na dodatne sončne elektrarne z nazivno močjo 1,5 MW, ki bodo postopno pričele obratovati do jeseni 2022. Nameščene bodo na vse primerne strehe v industrijskem kompleksu.

V prihodnjih letih pa v Salonitu Anhovo načrtujejo tudi postavitev sončnih elektrarn na tleh – v kamnolomu in na območju stare cementarne, kjer trenutno še poteka urejanje območja. Ocenjujejo, da bodo imeli do leta 2024 postavljene preko 5 MW inštalirane moči iz sončne energije, so sporočili danes.

»Tovrstna strateška partnerstva vodijo k uresničevanju razvojnih načrtov Salonita Anhovo, na podlagi katerih želijo do leta 2025 zagotoviti 40 odstotkov električne energije za proizvodni proces iz lastnih obnovljivih virov energije – sončnih elektrarn in električne energije iz odpadne toplote, kar bo predvidoma 50 GWh,« pojasnjujejo.

Salonit Anhovo in Interenergo sta h gradnji sončnih elektrarn pristopila v obliki energetskega pogodbeništva oz. partnerstva med porabnikom energije in ponudnikom energetskih storitev. Vso proizvedeno električno energijo iz sončne energije bo Salonit Anhovo neposredno odkupoval od Interenerga in v celoti uporabil v proizvodnem procesu, brez bremenitve prenosnega in distribucijskega omrežja.

Kot smo že pisali, se je Salonit Anhovo zavezal k trajnostnemu razvoju in postopni transformaciji k brezogljičnemu delovanju cementarne do leta 2035. 

  • Pet 8°C

  • Sob 12°C

  • Ned 3°C

  • Pon 1°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×