Nastavitve piškotkov
V Lučah uspeli doseči trikrat višjo sončno proizvodnjo, kot je omogočalo omrežje

V Lučah uspeli doseči trikrat višjo sončno proizvodnjo, kot je omogočalo omrežje

Datum: 20. september 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Električna energija , Obnovljivi viri energije , Nove tehnologije

Vas Luče v Savinjski dolini je preko sodelovanja v projektu COMPILE postala prva v Sloveniji, ki je v določenih časovnih obdobjih popolnoma energetsko samozadostna. Še več, na osnovi upravljanja posameznih objektov in energetske skupnosti kot celote jim je uspelo doseči do trikrat višjo proizvodnjo iz sončnih elektrarn, kot je sprva omogočalo omrežje, so sporočili iz Petrola, ki je v petek skupaj s partnerjema Elektro Celje in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani predstavil delovanje prve lokalne samooskrbne skupnosti Luče.

Petrol skupaj s partnerji predstavil delovanje prvV Lučah so se do nedavnega soočali z izzivom šibkega elektroenergetskega omrežja, kar jih je spodbudilo k iskanju inovativnih rešitev na področju stabilnejše oskrbe z električno energijo. To jim je uspelo preko sodelovanja v evropskem projektu COMPILE. Luče so tako že lani postale prva slovenska samooskrbna energetska skupnost, ki omogoča otočno delovanje.

V okviru projekta COMPILE je bilo v energetski skupnosti Luče skupno nameščenih za 102 kW moči sončnih elektrarn na devetih objektih. Prav tako je bila nameščena sistemska baterija, ki je priključena na del omrežja, ki napaja 35 merilnih mest. To so po večini stanovanjske hiše, kmetije, delovna poslopja ter tudi manjše podjetje, kotlovnica na biomaso, gasilski dom, kulturni dom in pošta. Nameščenih pa je bilo tudi še nekaj hišnih baterij, ki omogočajo otočno delovanje posameznega objekta in izboljšajo napetostne razmere pri objektu. V sklopu projekta je bilo vgrajeno tudi javno polnilno mesto za električna vozila in devet hišnih polnilnih mest.

Petrol skupaj s partnerji predstavil delovanje prv»Zaradi premišljene kombinacije proizvodnih virov v njej – sončnih elektrarn na strehah hiš, prožnih porabnikov, lokalnih baterijskih hranilnikov energije in skupnostne baterije – ter naprednega vodenja celotnega sistema jo (energetsko skupnost; op. avt.) odlikuje sposobnost, da brez prekinitve napaja bremena tudi ob izpadih srednje napetostnega omrežja. Obratovanje tehnološko napredne energetske skupnosti bo izboljšalo kakovost življenja v tej odročni vasi, pomemben prispevek pa je tudi izkušnja prebivalcev – članov energetske skupnosti, ki pilotno preizkušajo različne režime obratovanja, scenarije uporabe tehnologij ter načinov sodelovanja v vsakdanjem življenju, podprte z orodji, razvitimi v projektu COMPILE. Samooskrbna energetska skupnost v Lučah služi kot vzorčen primer sodelovanja med člani skupnosti, širšo lokalno skupnostjo, naprednimi slovenskimi podjetji s Petrolom na čelu, ter Univerzo v Ljubljani in je zgled dobrih praks v evropskem in mednarodnem merilu,« je izpostavil Andrej Gubina, vodja Laboratorija za energetske strategije s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki vodi koordinacijo projekta COMPILE.

Župan občine Luč Ciril Rosc pa je poudaril, da je sodelovanje v projektu COMPILE »občini in sodelujočim občanom prineslo kar nekaj koristi. Pozitivne informacije o delno samooskrbni lokalni skupnosti so segle daleč preko občinskih mej. S tem, ko so do sedaj pasivni odjemalci električne energije kar naenkrat postali tudi aktivni proizvajalci, se je ne samo povečala samozadostnost in zanesljivost oskrbe z električno energijo v tem delu občine, pridobljene tudi iz obnovljivih virov, ampak se je tudi povečalo zavedanje energetske in okoljske problematike ter povečala energetska učinkovitost in zmanjšala energijska intenzivnost porabe. Posredno pa so učinki bili tudi na izboljšanju medsosedskih odnosov ter ekonomskem stanju lokalnega prebivalstva«.

Petrol skupaj s partnerji predstavil delovanje prvLuče sicer tako že v praksi ponujajo odgovor na izzive doseganja ogljične nevtralnosti EU. »V EU obravnavamo paket “Pripravljeni na 55”, ki pomeni pravo energetsko revolucijo v EU. Učinkovita raba energije, povečanje proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov, elektrifikacija avtomobilskega prometa, digitalizacija in odpornost električnega omrežja so ključni ukrepi za 55 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. S strani EU sofinanciran projekt COMPILE, s prvo samooskrbno skupnostjo v Lučah, odgovarja na vse zgoraj naštete cilje in bo kot primer dobre prakse koristil mnogim,« je dejal evropski poslanec Franc Bogovič. Preberite tudi poslančev gostujoči komentar "Smo pripravljeni na 55?".

Projekt COMPILE, ki je del EU programa Obzorje 2020, se je pričel izvajati ob koncu leta 2018, zaključek pa je predviden v prihodnjem letu. Kot pravi predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec, je projekt omogočil prehod iz centraliziranega sistema v fleksibilno, a stabilno decentralizirano omrežje. »V Elektru Celje se zavedamo, da živimo v času velikih sprememb, katere sprejemamo kot priložnost za razvoj. Projekt COMPILE, ki vzpostavlja temelje za samooskrbne skupnosti in izboljšanje zanesljivosti oskrbe, predstavlja za Elektro Celje ravno veliko priložnost. To je v bistvu stičišče najnovejših tehnologij in vrhunskega znanja, ki je dodatno oplemeniteno še z medsebojnim sodelovanjem industrije, distribucijskih podjetij ter raziskovalnih inštitucij. Tisto piko na i pa dodaja še mednarodni značaj projektov, saj se neprecenljive izkušnje in znanja pretakajo v vse smeri, kar je na nek način tudi sinonim razpršene proizvodnje in porabe električne energije v distribucijskem sistemu,« je dejal Kupec.

Jože Bajuk, član uprave Petrola, pa je poudaril, da bo energetski miks »v prihodnje postal bolj raznolik in bo v večji meri odvisen od uporabniških želja, kot pa virov, ki so na voljo. Proizvodnjo energije je zato potrebno pripeljati karseda blizu uporabnikov, saj s prenosom energije prihaja do nepotrebnih izgub – in Luče so dober korak na poti k temu cilju«.

Petrol skupaj s partnerji predstavil delovanje prvPetrol, Elektro Ljubljana in Univerza v Ljubljani zgodbo projekta COMPILE sicer že nadaljujejo s projektom X-Flex, ki se osredotoča na prožno upravljanje z energijo v elektroenergetskemu sistemu, s ciljem večje stabilnosti in zanesljivosti oskrbe v normalnih pogojih dela in izrednih vremenskih pogojih. V okviru tega projekta so v Petrolu zagotovili električne avtomobile, ki jih bodo člani energetske skupnosti Luče brezplačno uporabljali en teden, s tem pa bodo lahko preizkusili delovanje e-polnilnic ob redni rabi tudi v praksi.

V Petrolu namreč razvijajo storitve povezane z novimi koncepti in oblikami mobilnosti, kot so e-mobilnost in »vozilo kot storitev«. »Ker promet predstavlja za okolje veliko breme, predvsem zaradi emisij toplogrednih plinov, je vsak napredek na tem področju dragocen,« pravijo v Petrolu. Ker v naslednjih letih pričakujejo pospešeno elektrifikacijo cestnega prometa in večanje njegove učinkovitosti, v družbi gradijo mrežo polnilnic po vsej Sloveniji (javnih in zasebnih) in v regiji ter se povezujejo v rastočo mrežo e-polnilnic po Evropi. 

Občini Luče je komisija letošnjega izbora En.občina 021 podelila tudi posebno priznanje za prvo energetsko skupnost v Sloveniji (VEČ).


 • Pon 5°C

 • Tor 5°C

 • Sre 5°C

 • Čet 3°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.
 • Električna energija
 • Nafta in naftni derivati
 • Obnovljivi viri energije
 • Premog
 • Promet
 • Energetska politika
 • Ogrevanje
 • Emisije CO2
 • Nove tehnologije
 • Ekonomija
 • Ekologija
 • En.vizija
 • Energetska učinkovitost
 • Jedrska energija
 • Plini
 • __all__
 • Vse teme

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×