Nastavitve piškotkov
V Kopru načrtujejo testno vzpostavitev energetske zadruge

V Kopru načrtujejo testno vzpostavitev energetske zadruge

Datum: 12. februar 2021

Avtor: Tanja Srnovršnik

Kategorija: En.vizija

Tema: Obnovljivi viri energije , Promet , Emisije CO2 , Ekologija

V Mestni občini Koper v letošnjem in naslednjem letu načrtujejo testno vzpostavitev energetske zadruge. Tako so že izbrali najprimernejše lokacije oziroma objekte, na katerih bi lahko postavili sončne elektrarne, so za Energetiko.NET povedali v koprski občini.

Pametne stavbe, mestaPotem, ko je družba GEN-I lani v sodelovanju z občino Ajdovščina na strehi javnega objekta v Budanjah, tamkajšnje osnovne šole, postavila prvo skupnostno sončno elektrarno, ki je namenjena samooskrbi lokalnih prebivalcev, so se za »idejo zadružništva« na področju pridobivanja sončne energije zagreli tudi na mestni občini Koper, je na nedavnem spletnem dogodku Goriške lokalne energetske agencije (GOLEA) dejal koprski župan Aleš Bržan (VEČ).

Kot podrobneje pojasnjujejo na koprski občini, so vključeni v mednarodni projekt ENES-CE (»Sodelovanje med javnimi organi in energetskimi zadrugami državljanov pri izvajanju lokalnih energetskih strategij v Srednji Evropi«), ki je v okviru transnacionalnega programa Interreg Central Europe 2014-2020 sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V okviru tega v letošnjem in naslednjem letu načrtujejo testno vzpostavitev energetske zadruge. Izbrali so tudi že najprimernejše lokacije oziroma objekte, na katerih bi lahko postavili sončne elektrarne, so dejali na občini.

V koprski občini bodo sicer »v prihodnjih mesecih po različnih krajevnih skupnosti, kjer je umestitev sončnih elektrarn glede na osončenost lege smotrna, pripravili predstavitve in se s predstavniki krajanov tudi uskladili glede končnih lokacij oziroma objektov za njihovo postavitev«.

»Zgodbo postavitve sončnih elektrarn smo zastavili tako, da bodo te v prihodnosti omogočale vzpostavitve energetskih zadrug,« poudarjajo.
 
Ob tem dodajajo, da bo število gospodinjstev, ki bodo vključena v projekt, »odvisno od zakonske omejitve, energetskega izkoristka in postavitve sončnih elektrarn. V okviru pilotnega projekta bomo sicer natančno opredelili tudi finančno-ekonomski izračun za izbrano lokacijo«.
 

Velik poudarek na trajnostni mobilnosti


Sicer pa je mestna občina Koper v zadnjih letih velik poudarek namenila »področju mobilnosti, iskanju trajnostnih rešitev za umirjanje mestnega prometa, širjenju zelenih sistemov mesta in zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v okolje«, pravijo.

V luči tega so energetsko obnovili številne javne objekte, šole in vrtce, celovito obnovili in uredili javno razsvetljavo v mestu in zaledju, pri tem pa energetsko potratne svetilke zamenjali s svetili LED. Veliko so naredili tudi na področju javnega potniškega prometa, kjer so povečevali frekvence avtobusov in linije prilagajali potrebam uporabnikom, v okviru nove koncesije pa obnovili celoten vozni park. V zadnjih letih so nabavili tudi več avtobusov na električni pogon in tri manjša vozila za lažjo premostitev krajših razdalj v mestnem jedru (Kurjerce).
 
Naslednji mesec bodo v občini odprli podzemno parkirno hiša v mestnem jedru, v načrtih pa je tudi gradnja sodobne parkirne hiše Sonce po sistemu P+R. »Glavni namen tega projekta je vzpostavitev celovite trajnostne prometne ureditve, ki bo uporabnikom omogočala, da svoja vozila parkirajo ob vhodu v mestno jedro, za dostop do mestnega središča pa uporabijo trajnostno naravnane, energetsko učinkovitejše in okolju prijaznejše oblike prevoza,« pojasnjujejo v koprski občini.
 
V tem letu načrtujejo začetek obnove glavne avtobusne postaje Koper, »ki bo postala multimodalna vstopna točka v mesto, stekle pa so tudi aktivnosti za vzpostavitev celovitega sistema izposoje električnih koles. Gre za enega ključnih ukrepov za spodbujanje alternativnih oblik prevozov za krajše relacije, ki so zaradi konfiguracije terena prijazne za uporabnike«.
 
V koprski občini načrtujejo tudi prijavo na evropske razpise za pridobitev nepovratnih sredstev za energetsko obnovo športne dvorane Burja na Škofijah in objekta Collegio dei nobili, v katerem delujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom. Sanacijo slednje bi izpeljali v okviru celovite obnove objekta.  
 
Občina je poleg tega pristopila tudi k projektu SaMBA, katerega cilj je spodbujanje bolj trajnostnih in okolju prijaznih oblik mobilnosti, krepitev koncepta transnacionalne skupnosti in zagotavljanje orodij za spremembo potovalnih in življenjskih navad. »V okviru tega trenutno poteka tudi tekmovanje, v katerem lahko sodelujoči do 31. marca delijo svojo vizijo razvoja mobilnosti, kar je nedvomno prvi korak k razmisleku o naših potovalnih navadah,« pravijo.
  
V koprski občini še dodajajo, da bodo v naslednjih letih njihove aktivnosti »usmerjene v to, da Koper postane pametno mesto, v katerem se lepo živi, v katerem sta skrb za okolje in dobrobit prebivalcev temeljni vrednoti ter razvojni usmeritvi. V luči tega si bomo prizadevali spremeniti in izboljšati potovalne ter življenjske navade naših prebivalcev, s poudarkom na mobilnosti, zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, s tem pa izboljšanju kakovosti bivanja«.


  • Tor 26°C

  • Sre 25°C

  • Čet 24°C

  • Pet 26°C

Za to izbiro filtrov ni novic. Poskusite drugačno temo ali državo.

Prijava na EN.NOVICE

Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boste redno obveščeni tudi o aktualnih energetskih dogodkih v Sloveniji in regiji JV Evrope.

Vaš e-mail

SLO SEE & En.Trading news
Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam. S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi Pogoji zasebnosti .
×

PRIJAVA NA EN.NOVICE


Prejemajte En.novice – energetske novice, intervjuje in komentarje, ki vas bodo v vašem e-predalu počakale vsak torek in četrtek, ob sredah pa lahko prejemate tudi strokovne novice o trgovanju z energijo v angleščini. Kot prejemnik novic Energetike.NET boE-poštni naslov


Podatke bomo uporabili za vodenje baze prejemnikov in interne marketinške raziskave ter jih ne bomo posredovali tretjim osebam.
S prijavo na novice ste seznanjeni in se strinjate z našimi splošnih pogojih.
×